Plekbord

jaargang 31, nummer 9, Oktober 2010

   
     

Beste lezers,Voor u ligt het oktobernummer van het Plekbord, we gaan het najaar in en de eerste herfstdagen hebben we alweer achter ons. Dus tijd om eens een tentoonstelling of lezing te bezoeken in de Abdij Mariënkroon. U kunt naar de genealogische dag op 6 november a.s. alwaar vele vrijwilligers u wegwijs willen maken in deze materie, dus genoeg te beleven bij Heemkundekring Onsenoort.

De redactie

Lezing over de Loonse en Drunense duinenHeemkundekring “Onsenoort” organiseert op donderdag 11 november om 19.30 uur een lezing bij Stichting Mariapoli Mariënkroon op het terrein van Abdij Mariënkroon, Abdijlaan 8 in Nieuwkuijk over de Loonse en Drunense duinen. De lezing wordt gegeven door Piet de Jongh en Harrie Stokwielder uit Waalwijk. Piet is voorzitter van IVN De Waerdman-de Langstraat en heeft samen met Harrie een aantal boeken geschreven onder andere over de duinen.

Piet en Harrie gaan in op het ontstaan van de Loonse en Drunense duinen, het huidige beheer en de omvangrijke ingrepen die plaatsvinden. Ook gaan zij in op toekomstige ontwikkelingen, waarin de Europese bescherming als Natura-2000 gebied een belangrijke plaats inneemt. Het verhaal wordt ondersteund door prachtige en unieke foto’s van Harrie. De toegang is gratis, de consumpties zijn voor eigen rekening.

Over boeken gesprokenDeze keer gaat onze bijdrage over het boek “Rond Kaaie Paole”, dat is uitgeven ter gelegenheid van het afscheid als streekarchivaris van ‘Het Land van Heusden en Altena”; Tom van der Aalst. Het is samengesteld door zijn opvolger Hildo van Engen.

Streekarchivaris Tom van der Aalst (1950) heeft per 1 september 2010 zijn functie neergelegd en een stapje teruggezet ten gunste van Hildo van Engen. Van der Aalst was vanaf 1977 streekarchivaris van het Land van Heusden en Altena. In de zomer van 1997 werd hij door de redactie van de nieuwe Brabantsdagblad-editie Het Land van Heusden en Altena gevraagd om wekelijks een historisch artikel aan de streek te wijden. Het motto was: Het heden is niets zonder het verleden. Wie het heden wil kennen, moet het verleden bestuderen. Tom van der Aalst hield deze rubriek tot in 2008 vol. In totaal bijna 250 artikelen. De nieuwe streekarchivaris Hildo van Engen besloot om een aantal (112) als meest aansprekend voor een feestuitgave te selecteren. De titel van de feestuitgave werd Rond de Kaaie Paole, wat een verwijzing is naar twee oude grenspalen tussen Veen en Andel. Ze markeren de grens tussen het Land van Heusden en het Land van Altena. Voor de lezers van het Bovenland van Heusden, waartoe de vestingstad Heusden en de Langstraatdorpen horen, zijn veel artikelen niet direct interessant, omdat de meeste historische verhalen zich afspelen aan de andere kant van de Maas. Maar de verhalen over molens, sociale oproer, moorden en militaire herinneringen zijn voor de geďnteresseerde heemkundigen van Onsenoort zo herkenbaar, dat je je afvraagt hoe het hiermee in de Langstraat gesteld was. De verdienste van Van der Aalst is dat hij deze verhalen uit het stoffige archief heeft gehaald en toegankelijk heeft gemaakt. De redactie van Met Gansen Trou juicht de inzending van dergelijke historische verhalen van enkele pagina’s toe. De feestuitgave Rond de Kaaie Paole is een mooi verzorgde boekuitgave met een harde kaft, overzichtelijk vormgegeven. Het boek is in de plaatselijke boekhandel en in het Streekarchief van Land van Heusden en Altena verkrijgbaar voor de prijs van € 24,95.

Nieuwe Pastoor in BokhovenTerugtreden 40ste pastoor van Bokhoven
 
Norbertijn Xaveer van der Spank, 40ste pastoor van Bokhoven, heeft zondag 17 oktober 2010 na 35 jaar officieel afscheid genomen. Hij wordt opgevolgd door pastor Antoon Overmars, eveneens Norbertijn. Emeritus pastor Van der Spank blijft in Bokhoven wonen in een nieuwbouwwoning achter de kerk. Hij stort zich de komende jaren op de levensgeschiedenis van pastor Breugelmans die de naoorlogse wederopbouw van Bokhoven vorm heeft gegeven. 

Genealogische dagDe Heemkundekring Onsenoort organiseert op zaterdag 6 november in samenwerking met en op locatie van het Streekarchief Heusden een
Genealogische dag met als thema Stamboomonderzoek en computers/Internet.

Leden en niet-leden zijn van harte welkom met al hun genealogische vragen.

Programma

Doorlopend genealogisch spreekuur:
Doorgewinterde genealogen zullen u met raad en daad bijstaan met hun uitgebreide computerbestanden. Daarnaast kunt U onder deskundige begeleiding zelf onderzoek doen in de studiezaal.
Doorlopend workshops:
11.00 uur Begraafplaatsen in de regio (Eli en Dinie Maas)
11.30 uur Hoe zoek ik naar mijn voorouders in het archief? (Leo van Baardwijk)
12.00 uur Aldfaer: alle ins en outs van dit gratis genealogisch computerprogramma van en voor genealogen (Dick van Vugt)
12.30 uur Familieonderzoek via Internet (Bert de Vaan)
12.30 uur Begraafplaatsen door een genealogisch oog gezien (Eli en Dinie Maas)
13.30 uur Symboliek op grafstenen (Eli en Dinie Maas)
14.00 uur Hoe zoek ik naar mijn voorouders in het archief? (Leo van Baardwijk)
14.30 uur Aldfaer: alle ins en outs van dit gratis genealogisch computerprogramma van en voor genealogen (Dick van Vugt)
15.00 uur Familieonderzoek via Internet (Bert de Vaan)
15.00 uur Zeer opvallende zaken op begraafplaatsen (Eli en Dinie Maas)
---------------------------------------
Locatie: Streekarchief Land van Heusden en Altena, Pelsestraat 17, Heusden
Datum: Zaterdag 6 november,
Tijdstip: 10.30 uur – 16.00 uur,
Toegang: Gratis

Komt de ooievaar definitief terug?In het blad ‘Vogels’ van Vogelbescherming Nederland staat, dat het goed gaat met de ooievaar in Nederland. Was er in 1982 slechts een broedend paar gesignaleerd, thans staat de teller weer op 700 koppels, dat is mooi.
We zien ze dan ook wel weer in de weilanden in onze omgeving. Denk daarbij aan stations in Herwijnen en Rossum. Als je daar eens in de buurt bent, kom je ze in de maanden van maart t/m augustus zeker tegen.
Maar ook in ons eigen heem zit sinds 2 jaar weer één koppel Ooievaars en wel in het natuurgebied Pax tussen Elshout en Oudheusden. En dat is uniek te noemen. De laatste ooievaars deden ons gebied aan tijdens de jaren `80 van de vorige eeuw en wel op een zeer speciale plaats, nl. het gemeenthuis van Drunen, maar daar waren ze niet welkom en werden ze door het toenmalige College van B & W verjaagd.
Ruim 8 jaar geleden werd voor het eerst in het gebied in de Oud-Heusdense polder een paal met daarop een nest geplaatst. In 2009 kwam er voor het eerst een koppel broeden, het kreeg drie jongen, maar daarmee ging het toch mis, ze gingen alle drie dood. Afgelopen voorjaar kwamen ze terug en kregen, zij het wat laat, één jong.
Het leek goed te gaan met het jong, maar tegen de tijd dat de ooievaars zich weer verzamelden voor het vertrek naar het zuiden, bleek het jong nog niet sterk genoeg te zijn voor overleving.
Ook dit jong vond een vroegtijdige dood, maar laten we hopen dat het koppel het komende voorjaar weer terugkomt. Ook hebben we in de maand augustus nog andere koppels gesignaleerd in de Hooibroekse polder

MarieCristien met “Warm Wit”Op dinsdag 23 november, aanvang 14.30 uur is er een mooie, sfeervolle wintervoorstelling van de Volkelse zangeres "MarieChristien" in Partycentrum De Remise in Drunen.
Naar aanleiding van het Winteralbum "WARM WIT"ontwikkelde  MarieChristien Verstraten, haar opvallend sfeervolle wintershow. Wat zit erin? Mooie sfeervolle nummers met een nostalgische inslag, maar ook gepaste vrolijkheid. Vertaalde klassiekers en pakkende verhalen. Het publiek wordt ook weer uitgenodigd om mee te zingen.  
Een voorstelling in winterse sferen met een vleugje Kerst.
BUITEN KOUD EN DONKER? BINNEN "WARM WIT"! 
Op vertoon van de flyer, die u van de heemkundevereniging kunt krijgen, is de entree van deze voorstelling € 6.00
(speciale korting van €1.50 voor onze vereniging en deze prijs geldt ook voor uw kennissenkring).
"KOMT ALLEN, WANT HET BELOOFT EEN HELE MOOIE MIDDAG TE WORDEN"

Reserveren via 0413-274250 of www.mariechristien.nl
is wel aan te raden, want bij reserveren bent u zeker van een plaats.
U kunt de kortingsflyers bestellen/afhalen bij
Bart Beaard Grotestraat 103 Drunen tel: 0416-320995.

Iconen tentoonstelling Stichting “Honsoirde”Gedurende de periode 30 oktober tot en met 28 november a.s. organiseert de Stichting Honsoirde wederom de jaarlijkse Iconententoonstelling in de toren op het terrein van Abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk. Dit jaar is het thema van de tentoonstelling : “Moeder Gods”. Er zijn ongeveer 125 authentieke iconen op houten panelen uit de 16e tot en met de 19e eeuw te zien, evenals een groot aantal bronzen iconen, zgn. reisiconen, iconen met daarop beschermheiligen. De tentoonstelling is gedurende genoemde periode te bewonderen op elke woensdag- zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17. 00 uur. De toegang is gratis.

Informatie over Lips gezochtTwee oud-medewerkers van de Drunense scheepsschroevenfabrikant Lips, Frans Bult en John Straatman, zijn al enkele jaren bezig met een onderzoek naar de geschiedenis van de opkomst, groei en bloei van Lips BV (1848-1998). Ze zijn al ver gevorderd. Bedoeling is om in het voorjaar van 2011 met een omvangrijke geďllustreerde uitgave te komen. De auteurs beschikken over heel wat foto's en materiaal, maar ze missen nog een aantal nummers van het personeelsblad. Het gaat om alle nummers van Lima Flitsen, dat vanaf juni 1945 verscheen tot en met 1956. Verder gaat het om de Lips Bode, dat voor het eerst in 1956 verscheen. De auteurs wensen graag alle nummers van de Lips Bode van 1956 tot en met november 1958. Verder de 8ste jaargang nummers 2-8 en vanaf 1962 de Lips Bode nummers 1-2-3-4-5-6, 11 t/m 26, 31-44, 68-70 en 93-97. Als u een van de nummers nog in bezit heeft, dan kunt u dat doorgeven aan de redactie van Plekbord. Bij voorbaat dank.

Excursie naar Abdij KoningshoevenOp zaterdag 2 oktober ging een mooi gezelschap van zo’n 40 personen naar de Abdij de Koningshoeven in Berkel-Enschot. Van ons lid André Janssen ontvingen we een aantal leuke foto’s van deze middag.
We missen alleen nog het verslag van de excursie. Als er leden zijn die een leuk verhaaltje willen maken over deze middag, dan stellen we dat zeer op prijs, We zullen dat plaatsen samen met een leuke foto in het Novembernummer van het Plekbord

Wie, Wat, WaarDeze foto is ingezonden door Mari van Kessel uit Drunen. Mari wil graag weten wie deze dames zijn. Zijn moeder 3e van links is bij hem bekend. Wie de andere dames zijn, weet hij niet. In een ver verleden heeft hij wel eens namen gehoord van de gezusters Mostermans uit Nieuwkuijk en de dames Van Beurden uit Haarsteeg. Is er iemand die dit kan bevestigen of zijn het heel andere dames op deze foto?

Stuur uw reactie naar de redactie van het plekbord

OproepHebt u iets te melden wat betreft bijvoorbeeld een tentoonstelling, of een voorstelling.
Hebt u een foto waarvan u meer zou willen weten. Bent u op zoek naar foto's of afleveringen van "Met Gansen Trou". Hebt u iets aan te bieden wat betrekking heeft op heemkunde, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Het Plekbord is een mooi medium om iets voor elkaar te betekenen. Stuur uw informatie naar:
- Toon Groot, Heusdenseweg 1, 5154EJ Elshout. Tel: 0416-375835 of
- Kees van den Oord, Gravin Helenastraat 15, 5221 CB Bokhoven, tel 073-5130407.
Ook kunt u uw boodschap kwijt via e-mail.
Ons adres is: plekbord@hkkonsenoort.nl

INLEVEREN KOPIJ VOLGEND PLEKBORD VOOR 15 NOVEMBER a.s.Terug naar het plekborden overzicht