Plekbord

jaargang 31, nummer 7, Augustus 2010

   
     

Beste Lezers,De vakantie is weer ten einde, we kunnen wel zeggen, met redelijk weer: niet te warm. Zeker een zomer, waarin we actief bezig waren. Dus mogen we niet klagen.
De komende tijd staat er bij de heemkundekring heel wat op stapel, zoals de open monumentendag, de kleine excursie en de lezing over de Drunense Duinen. Ook hebben we weer informatie over de foto die in mei geplaatst stond. Een nieuwe foto dient zich weer aan, dus voor elk wat wils.

Veel leesplezier

Smaak van de 19de eeuw: Open Monumentendag 2010Smaak van de 19de eeuw is het landelijk thema van Open Monumentendag 2010. De uitgestrekte gemeente Heusden van ruim 43.000 inwoners kent veel woonhuizen en boerderijen uit de 19de eeuw. Daarnaast is er een aantal kerken, molens, sluizen, spoorbruggen en kerkhoven uit die eeuw. In totaal gaat het om ca. 321 monumenten, waarvan 66 in Vlijmen, 24 in Nieuwkuijk, 24 in Haarsteeg, 41 in Drunen en 23 in Elshout, 113 in vesting Heusden, 22 in Herpt, 6 in Hedikhuizen, 7 in Heesbeen en 5 in Doeveren.
Op zaterdagmiddag 11 september zijn er twee monumentale panden (Burchtstraat 3 en Hoogstraat 24) in de vesting Heusden onder begeleiding van een gids in 19de-eeuwse kledij van het Heusdens Buro voor Toerisme te bezichtigen. U kunt zich daarvoor om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur melden bij het Heusdens Buro voor Toerisme, Pelsestraat 17, Heusden. Verder zijn het in empirestijl gebouwde Gouverneurshuis aan Putterstraat 14-16 en het kledingatelier Klaver & Co aan de Vismarkt 5 geopend. Op een Vollebregt-orgel uit 1859 is er op zaterdagmiddag tussen 12.00 en 16.00 uur in de Lutherse kerk aan de Putterstraat muziek te beluisteren.
De monumentale boerderij aan de Nassaudwarsstraat nr. 5 te Vlijmen is het hele weekend geopend. U kunt daar terecht voor rondleidingen en muziek. Op zondagmiddag 12 september kunt U tussen 13.00 en 16.00 uur de protestantse Grote Kerk (‘oudste kerk van de Langstraat’) en het voormalige raadhuis van Vlijmen uit 1870 bezichtigen. Hier is het speciale door Kees van den Oord samengesteld magazine SMAAK van de 19de eeuw gratis verkrijgbaar. In de Emmamolen van Nieuwkuijk uit 1866 wordt de eerste speltoogst, mits de wind goed staat, gemalen, terwijl speciale Open Monumentenmenu’s in restaurant- partycentrum De Remise, dinercafé Hemlock’s te Drunen en restaurant Extra Vergine te Haarsteeg besteld kunnen worden. Kijk naar de bijzondere televisie-uitzending van HTR op zaterdag 4 september en u krijgt zin in de SMAAK. De volgende monumentale panden doen mee:

Heusden
Burchtstraat 3, Hoogstraat 24, Pelsestraat 17
Putterstraat 14-16, Putterstraat 32, Vismarkt 5

Vlijmen
Grote Kerk 24, Julianastraat 34, Nassaudwarsstr. 5

Haarsteeg
Mommersteeg 100

Nieuwkuijk
St. Jorisstraat 16

Drunen
Grotestraat 67, Grotestraat 267, Giersbergen 8

Bedevaart BokhovenHet thema van de Corneliusbedevaart is dit jaar ‘op zoek naar’. Wat zoekt een pelgrim tijdens zijn bedevaart? Ruim duizend bedevaartgangers trekken in september naar Bokhoven aan de Maas. Deze traditie bestaat al vanaf 1839 dat Sint-Cornelius, pausmartelaar, vereerd wordt in het laatmiddeleeuwse kerkje. Het Corneliusbeeld staat vooraan in een aparte kapel. Als het goed weer is, is er iedere zondagmorgen vanaf 11.00 uur een openluchtmis met iedere week een ander zangkoor. Het Annakoor uit Hintham opent op 5 september, gevolgd door het St. Ceciliakoor uit Benschap op 13 september en het Afrikakoor uit Nistelrode op 26 september. Het eigen dameskoor uit Bokhoven luistert samen met het Mannenkoor uit Haarsteeg de bedevaartsmis van zondag 19 september op. Er is iedere zondag ook om 9.00 uur een viering, maar zonder koor.
Pastoor Xavier van der Spank die op 31 juli officieel met emeritaat is gegaan, gaat nog voor de laatste
keer de Corneliusvieringen voor. Hij neemt na 35 jaar afscheid. De traditie van de Corneliusbedevaart gaat echter onder de nieuwe pastoor Anton Overmars door.

Oude kerkboeken


 
Onlangs kwam ik in het bezit van 39 oude kerkboeken. De oudste dateren van 1867 en 1895, maar de meeste (25) zijn gedrukt in de tijd van het Rijke Roomsche Leven in de eerste helft van de vorige eeuw.
Er zit ook een Nieuw Testament bij uit 1936.
Gratis af te halen bij:
Anton van der Lee, Koningin Emmastraat 7, 5151VR  Drunen, 0416-532242, antonvdlee@hetnet.nl

Kleine excursie. 2 oktober a.s.Misschien dat het u ontgaan is wegens vakantieperikelen of anderszins maar er is nog plaats voor ongeveer 20 personen voor deze mooie en interessante excursie. Maar vol=vol.

Op zaterdag 2 oktober hebben wij onze najaarsexcursie gepland.
Dit jaar hebben we een gezellige maar interessante excursie naar de Bierbrouwerij de Koningshoeven in Berkel Enschot.
Midden in de prachtige tuinen van het Trappisten-klooster liggen de brouwerij en het proeflokaal waar u binnen of buiten kunt genieten van het heerlijke bier dat daar gebrouwen wordt.
Bierbrouwerij De Koningshoeven en het Trappistenklooster kennen een rijke historie. Tijdens de rondleiding door de brouwerij zullen gidsen u over het ontstaan en de geschiedenis van het klooster, uitvoerig vertellen.

De excursie begint om 13.30 u, dus wij vertrekken gezamenlijk, met eigen vervoer, vanaf Mariënkroon om 12.30 u. We zullen proberen met zo min mogelijk auto’s te vertrekken en vragen degenen die plaats overhebben in hun auto, dit kenbaar te maken op het nschrijfformulier.
De kosten bedragen € 10.00 pp. Hierbij is een consumptie naar keuze inbegrepen. Er kunnen maximaal 50 personen deelnemen aan de excursie, dus wees er snel bij!

U kunt zich opgeven voor deze excursie door het strookje onderaan in te vullen en op te sturen naar:
Ans Zeeuwen, Schutterstraat 21, 5241TS in Rosmalen of naar
Henk de Wit, Grotestraat 18, 5151 JE in Drunen

Lezing over deLoonse en Drunense duinenHeemkundekring “Onsenoort” organiseert op donderdag 11 november om 19.30 uur een lezing bij Stichting Mariapoli Mariënkroon op het terrein van Abdij Mariënkroon, Abdijlaan 8 in Nieuwkuijk over de Loonse en Drunense duinen. De lezing wordt gegeven door Piet de Jongh en Harrie Stokwielder uit Waalwijk. Piet is voorzitter van IvN De Waerdman de Langstraat en heeft samen met Harrie een aantal boeken geschreven onder andere over de duinen.
Piet en Harrie gaan in op het ontstaan van de Loonse en Drunense duinen, het huidige beheer en de omvangrijke ingrepen die plaatsvinden. Ook gaan zij in op toekomstige ontwikkelingen, waarin de Europese bescherming als Natura-2000 gebied een belangrijke plaats inneemt. Het verhaal wordt ondersteund door prachtige en unieke foto’s van Harrie. De toegang is gratis, de consumpties zijn voor eigen rekening.

Boek “De Maas is Om”Van dit boek, geschreven door ons bestuurslid Bert van Opzeeland, zijn nog exemplaren (de laatste) verkrijgbaar bij het secretariaat. Afgehaald bij het secretariaat kost het boek € 22,50.

Wie, wat, waarIn het plekbord van mei stond een foto uit het archief van mevr. Henriette Veltman-Klerks. In het onderschrift stond vermeld dat op de foto rechtsboven haar twee zussen staan, maar dat was niet correct. Links staat Henriette Klerks zelf en rechts van haar, haar zus Net Klerks.

In het Plekbord van juni stond een reactie van M. v.d. Sanden uit Waalwijk en hij gaf de volgende namen:
Geheel links Johanna Melis. Naast haar, haar pleegkind Johanna van Wezel en geheel rechts haar echtgenote Willem van Loon.

De volgende reactie kwam van mevr. M van Bladel uit Nieuwkuijk en zij schreef het volgende:
De foto is genomen tussen 1932 en 1935 bij gelegenheid van het Gouden Jubileumfeest van Eerwaarde broeder Stephanus van Giersbergen, midden op de foto. De broeder was ziekenverpleger in het Psychiatrisch Ziekenhuis Voorburg in Vught. Het echtpaar naast de broeder,rechts op de foto, zijn Hubertus Mostermans en Maria Mostermans van Engelen. Hubertus, zoon van Theodora van Giersbergen, was een neef van de broeder. Bovengenoemde Hanneke Melis, dochter van Elisabeth van Giersbergen, was een nicht.

De anderen zijn waarschijnlijk van de familie van Giersbergen, maar de namen weten we nog niet.
Wie helpt ons verder om de namen compleet te krijgen?

Nieuwe foto: We ontvingen deze foto van de heren Johan Stevens en Johan Verhoeven. De foto betreft de derde klas van de lagere school in 1954 te Drunen. De heren die zelf in deze klas hebben gezeten, willen heel graag weten wie hun andere klasgenootjes zijn. Ze zijn al een heel eind op weg maar missen nog enkele namen of twijfelen nog aan de juiste naam. Ze zijn tot de volgende conclusie gekomen:

Leraar: Meester de Wit
Achterste rij Links: Toon v. Drunen – ?? - Jan Werner – Henk Verhoeven ? Crist Smits – Jan v. Loon
Achterste rij rechts: Henk Brok – Rinie v. Heeswijk – Andre vd Sanden – Johan v. Heeswijk
4e rij: ?? - Gert van Delft – Rini Smits ? – kees Roozen - Adrie Oerlemans – Peter Elshout
3e rij: johan Smits - Kees Verdiesen - ?? – Johan Verhoeven – Johan Stevens – Frans van Noort ?
2e rij: Henk Maas - Jan van Bekhoven – Jan van Heeswijk –Jan Kouwenberg ?
1e rij: Frans v Delft – Noud Jehoel – Hernny Zeeuwen – Paul v. Hulten.

?? = geen idee ? = twijfelachtig
Stuur uw reactie naar de redactie van het Plekbord

Pentekening en schelpfiguren in Abdij MariënkroonDe in Tilburg wonende stylist en pentekenaar Kees Koster heeft zijn hele leven pentekeningen gemaakt. Zijn meeste creaties vormen diverse objecten uit Brabant en Zeeland, zoals kerken, boerderijen, landschappen e.d. Ook een aantal getekende anekdotes zijn van zijn hand. Momenteel houdt hij zich bezig met de vervaardiging van (kleuren)pastels.
In verband met zijn reeds gevorderde leeftijd van 90 jaar heeft hij besloten zijn hele collectie over te dragen aan de Stichting Honsoirde. Ter gelegenheid hiervan wordt gedurende de weekenden zaterdag/zondag 4/5 en 11/12 september a.s. van 13.00 tot 17.00 uur een tentoonstelling ingericht van zijn werken.
Zijn neef Theo Koster (arts te Duitsland ) is een verwoede schelpenverzamelaar, die hij op creatieve wijze aan elkaar lijmt. Ook zijn creaties zijn gedurende genoemde weekenden in de toren op het terrein van Abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk te bewonderen.

OproepHebt u iets te melden wat betreft bijvoorbeeld een tentoonstelling, of een voorstelling.
Hebt u een foto waarvan u meer zou willen weten. Bent u op zoek naar foto's of afleveringen van "Met Gansen Trou". Hebt u iets aan te bieden wat betrekking heeft op heemkunde, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Het Plekbord is een mooi medium om iets voor elkaar te betekenen. Stuur uw informatie naar:
- Toon Groot, Heusdenseweg 1, 5154EJ Elshout. Tel: 0416-375835 of
- Kees van den Oord, Gravin Helenastraat 15, 5221 CB Bokhoven, tel 073-5130407.
Ook kunt u uw boodschap kwijt via e-mail.
Ons adres is: plekbord@hkkonsenoort.nl

INLEVEREN KOPIJ VOLGEND PLEKBORD VOOR 15 SEPTEMBER a.s.

-

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Inschrijven voor kleine excursie Koningshoeve

Naam: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Adres: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Neemt deel aan de middagexcursie met … … personen

Gaat met eigen vervoer  JA/ NEE

Heeft plaats voor _ _ _ _ _ extra passagiers
Terug naar het plekborden overzicht