Plekbord

jaargang 31, nummer 6, Juni 2010

   
     

Beste lezersDit is het laatste Plekbord voor de vakantie.
Momenteel zitten we nog volop in het WK voetballen. De zomer is begonnen, dus we kunnen er nu op uit. De grote excursie naar Den Haag zit er op, waarvan u in dit blad een verslag ziet. We mochten reacties ontvangen op vragen uit het vorige Plekbord en een artikel uit het MGT. Zo blijven we allemaal actief en kunnen we nog steeds onze wetenswaardigheden met elkaar delen. Dat doet ons deugd. Verder kunt u zich weer aanmelden voor de kleine excursie. Waterrijk Heusden heeft voor u de komende maanden nog leuke uitstapjes te bieden.

Allemaal een fijne vakantie toegewenst

De redactie

IngezondenGeachte Heer Koot.

Naar aanleiding van uw verzoek om informatie bij de Heemkundekring Onsenoort heb ik het een en ander gevonden over de familie L. Wassen. Allereerst uit een krant een overlijdensbericht van N. J Hoppenbrouwers overleden 24 Nov 1881, weduwe van L. Wassen. Verder een Nieuwjaarswens van 1931 zie bijlage. Daarin wordt de oprichtingsdatum in 1830 van het klokkenmakerbedrijf vermeld.
Verder vond ik een Nieuwjaarswens van 1 Jan 1925 van een L J J Wassen StadsHorloge-Klokkenmaker; Dit was Nardje (Leonard) Wassen een echte figuur in ons mooie stadje waarover in het boek ‘Mensen van mijn Stadje’ over zijn toneelspel het volgende geschreven werd; "Ik ben van mening dat hij, na het uitbeelden van een Romeinse soldaat, toch nooit meer in het dagelijkse leven als horlogemaker, stadsbeiaardier en broedermeester van diverse godsdienstige verenigingen, van bedevaarten en congregaties, evenals organisaties van kerkelijke processies, weer geheel de oude is geworden. Hij is zijn rol nimmer goed te boven gekomen".

Nu over uw klok. Het komt mij voor dat het een in Friesland gemaakte staartklok is van een veelvuldig voorkomend type. De lokale
klokkenmakers kochten die klokken in de 19de eeuw en zetten er dan hun eigen naam op. Dat was vrij gebruikelijk maar als verzamelaar van klokken en Heusden ben ik nog nooit een Wassen klok uit Heusden tegengekomen. De afbeelding erop is pure fantasie en ook in uw geval is er geen relatie met Heusden. Niet te min een mooie klok, niet erg waardevol maar wel uniek voor Heusden. Maar wellicht zijn er ergens nog meer. Geniet er maar van!

Met vriendelijke groet. Jan Beekmans, Breestraat 25, 5256ED Heusden Tel 0031 (0)416 663102

Reactie op MGTGeachte Redactie, bij foto van de Maand no. 92.:

Met veel plezier en interesse lees ik altijd uw uitgaven; a) als lid van de Oudheidkundige Kring Geertruijdenberghe, b) als oud-inwoner van Vlijmen en c) als dochter van wijlen Harrie Verboord. En in veel gevallen informeer ik ook mijn tante Sientje (geboren Vlijmen, 8.4.1922, Achterstraat, Mandenmakerij, jongste kind en enige dochter van gezin met 6 kinderen van Martinus Verboord en Elisabeth Valentijn, van de Mandenmakerij M. Verboord).  Hopelijk hebt u baat bij de gegevens die zij over deze foto kan verstrekken.
- voorste rij, rechts op stoel: de heer Van Nieuwkuijk, wonende aan de Meliestraat, bierbrouwer, vader van wijlen Ad van Nieuwkuijk (van Fency limonade)
- 1e rij staand, 5e van links : Bertus v.d. Bosch.
- bovenste rij, 3e van links: de oude heer De Vaan, destijds fietsenmaker aan eind van de Meliestraat, hoek van de dijk, en vader van de bekende Gebroeders De Vaan, fietsenmakers a.d. Akkerstraat
- zelfde rij, 5e van links: is de oude heer Jan  den Birs, textielhandelaar, de vader van de laatste textielwinkelier aan de Akkerstraat, hoek Plein. PS. mijn tantje Sientje (88 jaar) Van den Bosch-Verboord, heeft niet direct zijn echte achternaam paraat.  Zij overweegt dat de Harmonie Concordia, thuis lag zoals dat heette, bij Café De Kwikkert (geheten Café 't Centrum) aan de Akker Vlijmen, dan wel in 2e instantie, D'n Braai.

Met beste groet, Joke Serraris-Verboord, Markt 11 4931 BR Geertruidenberg 0162 520963 serraris@planet.nl

Expositie Walter Pompe (1703-1777)In augustus 2007 heeft onze archeologische werkgroep in de abdijgracht fragmenten gevonden van een beeld gemaakt door beeldhouwer Walter Pompe uit Lith. Op één stukje stond zijn naam en de datering 1736. Léon van Liebergen, conservator van het Museum voor Religieuze Kunst in Uden, heeft de terracotta fragmenten bestudeerd en hij is van mening dat het gaat om een Sint-Nicolaasbeeld:
“Uit de brokstukken is op te maken dat het beeld uit meerdere figuurtjes bestond, mogelijk drie. Daarnaast zijn op een fragment drie bollen zichtbaar. Deze elementen verwijzen mogelijk naar Sint Nicolaas en herinneren aan een tweetal legendes rond deze bisschop. Het verhaal van de drie jongelingen die door de heilige gered werden uit de vleeskuip en de legende van de drie goudklompen die Sint Nicolaas door het raam van drie dochters van een arme man zou hebben gegooid en met dit kapitaal konden zij eerzaam trouwen”.

De afgelopen jaren zijn er regelmatig sculpturen van deze beeldhouwer gevonden, waaronder een vrijwel compleet houten beeld van Franciscus in Alphen aan de Maas en een kinderkopje in Lithoijen.
Voor het Museum in Uden waren deze vondsten mede aanleiding om een kleine expositie aan deze kunstenaar te wijden en wij stelden onze vondsten ook ter beschikking. Het museum heeft ook vele museumstukken van deze beeldhouwer in hun depot. De expositie is genaamd “Walter Pompe, een beeldhouwer tussen Lith en Antwerpen” en tekeningen, modellen en monumentale sculpturen worden getoond. De expositie loopt tot 29 augustus. Voor meer informatie: www.museumvoorreligieuzekunst.nl

KuipplantententoonstellingVanaf donderdag 15 juli t/m zondag 18 juli wordt op het terrein van de Abdij Mariënkroon door Oranjerievereniging De Kuipplant een kuipplantententoonstelling gehouden.
Deze tentoonstelling is op 15,16 en 17 juli geopend vanaf 10.00 tot 21.00 uur en op 18 juli vanaf 10.00 tot 17.00 uur.
Onze vereniging heeft in de omgeving van de abdijtoren een informatiestand en onze archeologische werkgroep zal regelmatig rondleidingen verzorgen o.a. naar De Plekhoek.
Voor meer informatie: www.dekuipplant.nl

Engelen, grensdorp aan de DiezeDoor de ‘Werkgroep Engelen’ wordt binnenkort een dik boek over de geschiedenis van dit fraaie dorp uitgegeven. Een flyer voor de voorintekening is aan dit Plekbord toegevoegd.
Verschillende leden van onze heemkundekring werken aan de uitgave van dit boek mee.

Reactie op Wie, Wat, WaarGeachte redactie,
 
Even een reactie op de foto :Wie Wat Waar, mei 2010.
Vermoedelijk is de foto gemaakt ong. 1935.
Als ik het goed heb zit geheel links: Johanna Melis en het kind staande ernaast is;Johanna van Wezel. Geheel rechts zit: Willem van Loon. Willem van Loon, geb. 19-12-1868 te Drunen, overleden 13-12-1941 in Drunen, gehuwd met Johanna Melis, geb.08-04-1875 in Elshout, overleden 25-12-1959 in Drunen. Willem en Johanna hadden een pleegkind, Johanna Francijna van Wezel, geb.06-05-1925 in Drunen, overleden 14-06-1974 in Drunen. Zij was gehuwd met Cornelis Leonardus van Spijk, geb. 11-07-1923 in Drunen. Willem van Loon heeft altijd gewoond in het Groenewoud, plaatselijk genaamd: den Heuvel.
 
Hopelijk heb ik hiermee een heel klein stukje van de foto opgelost.
 
Met vriendelijke groeten, M.J.C. v.d.Sanden, Burg. Wijnenstraat 1, 5141 CC  Waalwijk 

Leven met leer“Leven met Leer” is een boek met persoonlijke verhalen van mensen die zich, ieder op hun eigen manier, met hart en ziel hebben ingezet voor de Langstraatse schoenen- en lederindustrie. Anekdotes, persoonlijke verhalen en ervaringen uit de eerste hand, van een generatie die de naoorlogse bloei en de neergang van de branche aan den lijve heeft ondervonden. Marlie Michiels en Hetty Dekkers tekenden deze verhalen op, zodat ze niet verloren gaan en tegelijkertijd een mooi eerbetoon vormen aan al diegenen die hebben bijgedragen aan het internationale succes van de Langstraatse schoenen- en lederindustrie. ‘Leven met leer’ is een uitgave van Stichting Vrienden van het Nederlands Leder en Schoenen Museum in samenwerking met SeLL, Schoenen- en Ledersociëteit de Langstraat. Het is geschreven voor een breed publiek en daarom ook bijzonder geschikt als cadeau of relatiegeschenk.
Voorintekening
Dit bijzondere boek kunt u, via voor-intekening, tegen een gereduceerde prijs bestellen. Na 25 oktober 2010, is het boek bij het Nederlands Leder en Schoenen Museum op te halen. U ontvangt per post een afhaalbericht. Uiteraard kan het boek, tegen betaling van verzendkosten, ook thuis bezorgd worden. Kijk voor meer informatie op www.vriendenschoenenmuseum.nl

Geslaagde excursie Den HaagHet was vrijdag 11 juni, het zonnetje kwam er voorzichtig doorheen. Op de binnenplaats van de Abdij Mariënkroon verzamelden in alle vroegte de leden van de heemkundekring voor een dagexcursie naar Den Haag. Met 75 personen vertrokken er om half negen twee bussen richting Den Haag. De reis verliep voorspoedig en zonder files. Rond tien uur werden we in de binnenstad afgezet en kregen we koffie met een “Haagse Kakker”, een zoete lekkernij. Om half elf kwamen de gidsen ons ophalen voor een rondleiding door de stad. Deze leidde ons langs prachtige panden, paleizen en huizen alwaar in het verleden onze koningen Willem I, II en III woonden. Ook het paleis waar koningin Wilhelmina woonde, werd ons getoond. Hier was het een drukte van belang. Er waren vele cameraploegen en journalisten aanwezig. “Paleis Noordeinde” is momenteel het werkpaleis van onze koningin en net deze dag kreeg ze bezoek van alle fractieleden van de Tweede Kamer, naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezing van tweedagen daarvoor. Een groep had het geluk dat zij net PvdA-leider Job Cohen naar buiten zag komen. Verder werd ons nog getoond het pleintje “Haagse bluf”, alwaar wat historische gevels zijn nagebouwd. Verder kregen we een indruk van het Lange Voorhout en natuurlijk kregen we het Binnenhof te zien, alwaar we een ruime uiteenzetting kregen van de geschiedenis van dit prachtige gebouw. Ook werd ons verteld dat ooievaars ( het symbool van Den Haag ) vroeger de stad schoon hielden, wat betreft het visafval. Als beloning hiervoor kregen de Ooievaars een stuk paling. Maar met de opkomst van de chemische reinigingsmiddelen verdween de ooievaar al snel uit de stad.
Na ruim 2 uur rond gewandeld te hebben in de binnenstad was het tijd voor een stevige lunch. Dit was bij Restaurant “Het Gouden Hoofd”
Dat hadden de organisatoren Henk en Ans prima geregeld. Eerst lekkere champignonsoep en daarna diverse broodsoorten met beleg.
Na de lunch kon ieder een paar uur zijn eigen weg gaan. Zoals een rondleiding doen in het Binnenhof,, “Panorama Mesdag” bezoeken, of zoals een groot aantal deed, het “Mauritshuis” bezoeken. In dit museum waren vele grote meesterwerken te bewonderen van o.a. Vermeer, Rembrandt, Rubens, Jan Steen en het meesterwerk de Stier van Potter.
Het weer was niet al te best, af en toe een buitje, maar de zon liet zich niet zien. De temperatuur bleef onder de maat en bleef op 16 graden steken dus op het terras zitten was niet echt aangenaam.
Rond vijf uur verzamelde iedereen op de afgesproken plaats en ging men richting de Hofvijver alwaar de bussen ons weer zouden oppikken.
De terugweg verliep wat minder vlot met wat files rond Rotterdam, maar echt stil kwamen we te staan op de A59, maar onze chauffeurs wisten een alternatief en zo konden we onze terugreis redelijk snel vervolgen zodat we om half acht weer bij de Abdij arriveerden.
Al met al kunnen we terugzien op een geslaagde dag. De belangstelling was wat minder dan andere jaren (dit kan aan de vrijdag gelegen hebben) maar de gezelligheid was er niet minder om. Deze excursie was weer prima georganiseerd, maar dat kun je wel aan Henk en Ans overlaten. Het was geweldig. Hartelijk bedankt

Rondleidingen Abdij MariënkroonRegelmatig organiseert onze vereniging rondleidingen op de abdij voor buurtverenigingen, scholen, heemkundekringen, families etc..
De rondleidingen duren 2-3 uur en een programma kan zijn:
- presentatie over de geschiedenis van Abdij Mariënkroon, kasteel Onsenoort en het project ‘Grachtvondsten’.
- presentatie door de Stichting Mariapoli Mariënkroon
- rondwandeling over het abdijterrein en uitleg bij markante plaatsen
- bezoek aan de archeologische tentoonstelling in de abdijtoren
- bezoek aan ‘De Plekhoek’; het depot en werkruimte van de arch. werkgroep
Bent u geïnteresseerd, neem dan contact op met het secretariaat.

‘De Maas is om’Van dit boek, geschreven door ons bestuurslid Bert van Opzeeland, zijn nog exemplaren verkrijgbaar bij het secretariaat in Drunen of bij uitgever Kees van den Oord in Bokhoven. Het boekkost € 22,50.

Kleine excursie, Naar KoningshoevenOp zaterdag  2 oktober hebben wij onze najaarsexcursie gepland. Dit jaar hebben we een gezellige maar interessante excursie naar Bierbrouwerij De Koningshoeven in Berkel Enschot.
Midden in de prachtige tuinen van het Trappistenklooster liggen de brouwerij en het proeflokaal waar u binnen of buiten kunt genieten van het heerlijke bier dat daar gebrouwen wordt.
Bierbrouwerij De Koningshoeven en het Trappistenklooster kennen een rijke historie. Tijdens de rondleiding door de brouwerij zullen gidsen u over het ontstaan en de geschiedenis van het klooster, uitvoerig vertellen.

De excursie begint om 13.30 uur, dus wij vertrekken gezamenlijk, met eigen vervoer, vanaf Mariënkroon om 12.30 uur.
We zullen proberen met zo min mogelijk auto’s te vertrekken en vragen degenen die plaats over hebben in hun auto, dit kenbaar te maken op het inschrijfformulier.
De kosten bedragen € 10.00 p.p. Hierbij is een consumptie naar keuze inbegrepen
Er kunnen maximaal 50 personen deelnemen aan de excursie, dus wees er snel bij.

U kunt zich opgeven voor deze excursie door het strookje onderaan deze pagina in te vullen en op te sturen naar:
Ans Zeeuwen, Schutterstraat 21, 5241TS in Rosmalen of naar
Henk de Wit, Grotestraat 18, 5151JE in Drunen.

Waterrijk HeusdenIn de maanden juli en augustus zijn er weer diverse activiteiten gepland die met water te maken hebben. We zetten er enkele voor U op een rijtje.

= 2 juli, 13 juli en 16 juli: Rondvaartprogramma, Rondvaartboot Wiljo, Heusden

= Woensdag 7 juli 19.30 uur: Rondleiding door eendenkooi “Ter Kwak”, Aanmelden: H.B.T. Heusden*

= Zondag 25 juli en 29 augustus: Rondleiding Fort Hedikhuizen en de Haarsteegse Wiel, Aanmelden: H.B.T. Heusden*

*Heusdens Bureau voor Toerisme, meer informatie: www.rijkheusden.nl

Open Monumentendag 2010De Smaak van de 19de eeuw is het thema van Open Monumentendag 2010. Voor het eerst staat het weekend van 11 en 12 september volledig in het teken van allerlei leuke cultuurhistorische activiteiten. Zaterdag 11 september vormt de vesting Heusden het middelpunt. Drie monumentale panden uit de 19de eeuw kunnen dan worden bezichtigd. De panden worden in het Gouverneurshuis door middel van oude en hedendaagse afbeeldingen uitvergroot. Daarbij worden ook gebruiksvoorwerpen van toen en nu tentoongesteld.

Vanuit het Bezoekerscentrum aan de Pelsestraat vertrekt tussen 12.00 tot en met 15.00 ieder uur een rondleiding o.l.v. een gids. De gidsen dragen kledij uit de 19de eeuw en geven een rondleiding in de beleving van toen. Ook wordt aandacht besteed aan vergeten groenten in de Heemtuin. In het Luthers kerkje vindt een orgelconcert plaats.
Zondag 12 september staat in het teken van fietsen door de hele gemeente Heusden: De fietsroute maakt dit jaar een lus door Vlijmen en Drunen langs monumentale 19de-eeuwse panden.

In Vlijmen vormen de Meliestraat, het oude Raadhuis en de boerderij aan de Nassaudwarsstraat 5 het blikpunt. De Boerderij Nassaudwarsstraat 5 biedt als tussenstop (ook op zaterdag) een aantrekkelijk programma met zang en vertelsels. Oudhollandse kinderspelen vermaken de kinderen. In Nieuwkuijk verzorgt de Emmamolen een presentatie over het oergraan Speld, dat onlangs aan de Vaartweg is uitgezaaid. In het uit de 19de eeuw stammend boscafé De Drie Linden in Giersbergen laat Wijnand van Delft op zijn manier de smaak van de 19de eeuw proeven.
Op de deelnemende locaties en in het bezoekerscentrum in Heusden Vesting is een 19de-eeuws geïllustreerd lifestyle-magazine van Kees van den Oord, inclusief activiteitenprogramma, gratis verkrijgbaar.

OproepHebt u iets te melden wat betreft bijvoorbeeld een tentoonstelling, of een voorstelling.
Hebt u een foto waarvan u meer zou willen weten. Bent u op zoek naar foto's of afleveringen van "Met Gansen Trou". Hebt u iets aan te bieden wat betrekking heeft op heemkunde, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Het Plekbord is een mooi medium om iets voor elkaar te betekenen. Stuur uw informatie naar:
- Toon Groot, Heusdenseweg 1, 5154EJ Elshout. Tel: 0416-375835 of
- Kees van den Oord, Gravin Helenastraat 15, 5221 CB Bokhoven, tel 073-5130407.
Ook kunt u uw boodschap kwijt via e-mail.
Ons adres is: plekbord@hkkonsenoort.nl

INLEVEREN KOPIJ VOLGEND PLEKBORD VOOR 15 AUGUSTUS a.s.


= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Inschrijven voor kleine excursie Koningshoeve

Naam: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Adres: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Neemt deel aan de middagexcursie met … … personen

Gaat met eigen vervoer  JA/ NEE
Heeft plaats voor _ _ _ _ _ extra passagiers
Terug naar het plekborden overzicht