Plekbord

jaargang 31, nummer 5, Mei 2010

   
      Beste lezers,

Hier ligt weer een Plekbord voor u, met boordevol informatie over ons heem. We hebben een mooie boekpresentatie achter de rug van het boek “De Maas is om”. U kunt als u snel bent nog inschrijven voor de excursie naar Den Haag, zeker de moeite waard. Ook hebben we diverse reacties gehad op onze vragen en oproepen, dat is mooi. En in Duitsland komen we lezers tegen van ons Plekbord en wel met een mooie vraag deze keer.
Waterrijk Heusden heeft de komende maand heel wat op zijn programma staan zoals een bezoek aan de Eendenkooi “Ter Kwak”, alwaar de eerste keer al veel belangstelling voor was.

Veel Leesplezier

Grote excursie naar Den Haag.Na een aantal jaren bijzondere steden in België te hebben bezocht, heeft de organisatie besloten dit jaar in eigen land te blijven.
Op VRIJDAG 11 juni zullen we een bezoek brengen aan Den Haag.. Deze historische stad heeft een eigen geschiedenis. De eerste tekenen van bewoning gaan terug tot 3000 v. Christus.
Uit die tijd is er bij bouwwerkzaamheden in de omgeving van het binnenhof een vuurstenen bijl gevonden uit de Vlaardingencultuur.
Het spreekt vanzelf dat de stad rijk is aan historische gebouwen. Onze stadsgidsen zullen met u zo veel mogelijk van deze mooie panden laten zien en erover vertellen.
Een bezoek aan de regeringsgebouwen kunt u na de lunch op eigen gelegenheid ondernemen omdat dit niet in de stadswandeling is opgenomen. Kortom, Den Haag is een stad die de moeite van een bezoek meer dan waard is.

Omdat er nog een aantal plaatsen beschikbaar is, kunt u zich nu nog voor deze mooie excursie opgeven. De kosten bedragen 40 euro pp.
Hierin zijn begrepen de busreis, 2 kopjes koffie of thee met een Haagse kakker en voor de lunch een uitgebreide broodmaaltijd met koffie en thee of melk.

U kunt zich tot 5 juni opgeven door het strookje onderaan deze pagina in te vullen en op te sturen naar:
Ans Zeeuwen, Schutterstraat 21, 5241 TS in Rosmalen of naar Henk de Wit, Grotestraat 18, 5151 JE Drunen.

Vertrektijd Excursie

Voor diegene die zich al hebben opgegeven voor de excursie naar den Haag, even het volgende:
We vertrekken om klokslag 8.30u vanaf abdij Mariënkroon en we zullen rond 19:00u weer in Nieuwkuijk terug zijn.

Reactie op “Wie Wat waar”We kregen niet de gewenste reactie over het bruidspaar in het april nummer, maar wel over de kerk waar het paar vermoedelijk hun trouwbelofte deed. De foto is door Dhr. Toine Janssen uitvoerig bestudeerd en kwam met het volgende verhaal

Geachte redactie

In uw laatste uitgave van Plekbord (april 2010) vroeg u in de rubriek ‘Wie wat waar‘ om een reactie bij een foto van een bruidspaar in een kerk.
Ik kan u helaas geen antwoord geven op de vraag wie het afgebeelde bruidspaar is. Wel heb ik de afgebeelde kerk getraceerd. Volgens mij is deze foto genomen in de Grote kerk van Oss (Maria Onbevlekt Ontvangen). Dat is een kerk van architect van Tulder (net zoals in Vlijmen, Elshout en vroeger Drunen). Deze architect paste veel bundelpijlers toe, zoals op de foto te zien is. In tegenstelling tot de kerken van de Langstraat heeft de kerk in Oss een open koorgang met straalkapellen. Een van de ramen van die straalkapellen zien we op de achtergrond. In de kerken van Tulder zien we ook pilaarheiligen met troonhuiven. Rechtsboven zien we daar een voorbeeld van. De beelden aan de pilaren met troonhuiven zien we ook nu terug in Oss.
Opmerkelijk zijn de rijk versierde dekstukken op de banken ( links op de foto). Een fotovergelijking met de kerk van Oss bevestigde mijn vermoeden dat we hier te maken hebben met de Osse kerk.
Het bruidspaar staat in de zuidelijke zijbeuk en is op weg naar het Maria altaar dat zich ( ook nu nog ) aan de zuidkant naast de toren bevindt.
Ik hoop u hiermee een stapje dichter bij de oplossing van de vraag te hebben gebracht.

Groeten, Toine Janssen

U kunt nog steeds reageren op de foto!

Meertens InstituutSinds kort heeft het Meertens Instituut de Nederlandse Familienamenbank op internet staan: www.meertens.knaw.nl/nfb. Alle 314.000 familienamen die in 2007 in de Gemeentelijke Basisadministratie waren opgenomen zijn hierin verwerkt met de naamdragers en een verspreidingskaart als een naam 5 keer of meer voorkomt. Tegelijk is een vergelijking met de volkstelling van 1947 opgenomen. De bevolking is tussen 1947 en 2007 gegroeid van 9,5 naar 16 miljoen. Van veel namen is aanvullende informatie opgenomen zoals een naamsverklaring, oude vermeldingen, naamkundige en genealogische literatuurverwijzigingen, alsmede genealogische links etc.
De van oorsprong Nieuwkuijkse familie Mimpen had bijvoorbeeld in 1947 128 naamdragers, in 2007 waren er dat al 302. Maar een wat algemenere naam als Van Son had in 1947 1828  en in 2007 2681 naamdragers. Koploper is waarschijnlijk Jansen in 1947 48328 en in 2007 met 75699 naamdragers.

Informatie gezochtBeste lezers

Onze familie is al heel lang in het bezit van een hangende staartklok met in het wijzerblad vermeld L. Wassen Heusden. (Zie foto). Ook is een afbeelding van een slot of kasteel te erkennen. Als bij U in de vereniging iemand iets meer weet over deze klokkenmaker, of dit soort van klokken, eventueel wat de leeftijd kan zijn en/of een schatting van de taxatiewaarde, dan zou ik hierover graag wat meer over weten.
 
Met vriendelijke groet,

Ton Koot D-82064 Straßlach, bij München, Duitsland, email: akoot@hotmail.com

5e Landelijke Bijeenkomst hcc!genealogieOp zaterdag 29 mei a.s. organiseert de interessegroep Genealogie van de HCC haar 5e Landelijke Bijeenkomst. De bijeenkomst die om 11 uur begint wordt gehouden in 'eetcafé Vallen', Stationsstraat 49, 3451 BW Vleuten (op ongeveer 5 minuten loopafstand van het NS-station).
Om 11.00 uur geven Paul Davids en/of Pieter Bol een lezing over de Surinaamse genealogie. Zij organiseren in november en december van dit jaar de stamboomtentoonstelling van de Stichting voor Surinaamse Genealogie (SSG) in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, filiaal Bijlmermeer (Amsterdam-Zuid-Oost).
Na de lunchpauze zal Herman de Wit om 13.00 uur zijn website Geneaknow.net presenteren en het een en ander vertellen over de indeling, de sitemap en andere genealogische wetenswaardigheden. Deze site staat vol van de genealogische verwijzingen en gedigitaliseerde bronnen uit alle hoeken van Nederland en zelfs over de grens.

Advies: Bezoekers aan deze bijeenkomst kunnen wanneer zij vragen hebben over hun eigen genealogische gegevens, deze op een usb-stick of andere medium-drager meenemen. De adviseurs van hcc!genealogie zullen hen met al hun ervaring en met raad en daad ter zijde staan.
Voor meer informatie over Surinaamse genealogie, www.surinaamsegenealogie.nl.
Voor meer informatie over Geneaknowhow, www.geneaknowhow.net.
Meer informatie over hcc!genealogie is te vinden op genealogie.hcc.nl, op de nieuwssite www.computergenealogie.org en op www.twitter.com/hccgenealogie

Archeologische werkgroepHier een berichtje van de archeologische werkgroep.
Het is al weer een tijdje geleden dat we de gracht van Onsenoort van modder hebben ontdaan. De volgende fase is het uitzoeken van al de scherven en die weer aan elkaar plakken. En daar zijn we volop mee bezig met onze archeologische werkgroep. En dat gebeurt in onze nieuwe ruimte de plekhoek op het terrein van Onsenoort. Als we zeker weten dat er geen scherven meer zijn van een pot, dan kan die gerestaureerd worden En daar zijn we ook al mee bezig en dat loopt voorspoedig. We hebben al heel wat potten kommen borden en kannen gerestaureerd Op de foto een overzicht daarvan.
Op de jaarlijkse kastelendag op Tweede pinksterdag is de toren weer open voor publiek. Daar is het vele al gerestaureerde aardewerk te zien (in het Juninummer van het Plekbord meer hierover).
Maar als er iemand interesse heeft om in de “Plekhoek” te komen kijken, kan en mag dat natuurlijk altijd.We zijn er elke donderdagavond vanaf half 8 en op zaterdag om half 2, je bent er van harte welkom.

Groetjes de Archeologische werkgroep

Fotowedstrijd Waterrijk HeusdenDe gemeente Heusden houdt de komende maanden in samenwerking met het Brabants Dagblad een fotowedstrijd rond het thema Waterrijk Heusden; hetzelfde thema dat de gemeente en het Heusdens Buro voor Toerisme (HBT) hebben gekozen om Heusden in toeristisch opzicht verder te promoten.
Aan de hand van zes subthema's kunnen mensen foto's insturen. De foto's moeten gemaakt zijn in de gemeente Heusden. De thema's zijn achtereenvolgens Water in Beweging (mei), Waterleven (juni), Watersport (juli), Waterpret (augustus), Water en Werk (september) en Water en Land (oktober); dat laatste subthema sluit aan bij het thema van de Week van de Geschiedenis in die maand.
Iedereen mag foto's insturen, via email: foto@rijkheusden.nl. De foto's moeten minimaal 1 MB zijn. In het emailtje moet worden vermeld naam, adres en telefoonnummer van de fotograaf, en de plaats waar de foto is gemaakt; de foto hoeft niet per se in de betreffende maand gemaakt te zijn.  Aan het einde van de maand kiest een jury (persfotograaf Patrick Guitjens, een vertegenwoordiger van de gemeente Heusden, Brabants Dagblad-redacteur Dik de Joode, onder leiding van wethouder Margo Mulder) uit de inzendingen de beste drie foto's. De winnende foto van de maand wordt gepubliceerd in het Brabants Dagblad. Alle ingezonden foto's van de maand komen na sluiting van de inzendingtermijn op de site van het Brabants Dagblad te staan.
De winnende foto's zijn na oktober te zien tijdens een expositie. Winnende foto's kunnen door de gemeente Heusden worden gebruikt voor promotiedoeleinden.

Presentatie boek “De Maas is Om”Zaterdag 24 april j.l. was een stralende voorjaarsdag. Er verzamelde zich een groot aantal genodigden in het bezoekerscentrum van Heusden, daar werden ze welkom geheten door de kersverse wethouder Margo Mulder. In haar toespraak vertelde zij dat ze met de campagne Waterrijk Heusden nog meer aandacht wilde geven aan de natuur en cultuur in onze gemeente en dat er tussen de Duinen en de vesting nog veel meer mooie plekken zijn om van te genieten.
Daarna nodigde ze de aanwezigen uit om een beker water leeg te gieten in de Waterrijk Heusden Waterval zodat deze kon gaan stromen.

Hierna kwamen de heren Kees van den Oord en Bert van Opzeeland aan het woord. In een tweespraak gaven ze een toelichting op het boek “De Maas is om. Duizend jaar strijd tegen ( hoog ) water”. In elf hoofdstukken vertelt Bert van Opzeeland de geschiedenis van ons water van eeuw tot eeuw. Er komt van alles aan bod: overstromingen, het verleggen van de Maas, dijkdoorbraken, grote en kleine wielen en Overlaten. Een zeer boeiende watergeschiedenis. Het boek telt 124 pagina’s en is rijk geïllustreerd met vele tekeningen, prenten en foto’s.
Bert mocht zelf het eerste exemplaar in ontvangst nemen van zijn kleinzoon. Daarna ontving wedhouder Mark Buijs een exemplaar. We mogen trots zijn als heemkundekring dat we opnieuw een prachtig boekwerk tot stand hebben kunnen brengen. Mede ook door de steun van het Streekarchief, het Heusdens Buro voor Toerisme het Prins Bernhard Cultuurfonds en vooral de gemeente Heusden.

Na het officiële gedeelte volgde er voor de gasten nog een Solexrrit over een gedeelte van de dijkenroute. Via de Maasdijk ging men naar Herpt en Hedikhuizen alwaar een stop werd gemaakt bij het Fort aldaar. De groep werd hartelijk ontvangen door de vrolijke klanken van het mannenkoor Kantje Boord uit Dussen. Na dit alles ging de tocht richting vesting Heusden, waar de morgen werd afgesloten met een drankje.

Het boek de “De Maas is Om” is verkrijgbaar in diverse boekhandels van Heusden en de molen van Nieuwkuijk. Ook uitgever Kees van den Oord in Bokhoven en bij het secretariaat van de Heemkundekring in Drunen kunt u ook terecht. Het boek kost € 22,50

IngezondenEen reactie op de vraag van Jan de Munnik over een foto van het café van “Therus Pomp”, en over de Fellenoord van Henk Hermans in het plekbord van april

Het huis van Van Oosterhout werd gebouwd in 1947. Daarvoor stond er een huis waar ook een pomp bij heeft gestaan. De enige foto die we kunnen winden staat in het boekje “Kent U ze nog de Drunenaren” van P.J Elshout en A.J. van de Wiel. De foto is genomen achter de woning van de familie Peijnenburg (thans Kools Slijterij) in 1922. Links achter staat de schuur van Kil van Drunen (ook verdwenen). Dhr. Kools is zelf ook op zoek, maar heeft tot heden ook nog niets gevonden.
In de woning was een café gevestigd van Therus Peijenburg, zijn bijnaam was “Therus de Pomp”. Aan het huis stond een houten gebouwtje met een deur opzij, daar ging men naar binnen. Van Oosterhout mocht destijds een slijterij beginnen om dat er in het vorige pand een café was gevestigd de tram stond vroeger ook voor het café.

Fellenoord

De Fellenoord is een gehucht in Drunen, er staat een boerderij (1652), een schaapskooi (nu een woonhuis) en twee bungalows. De naam Fellenoord is afgeleid van “Felle” dat duidt op woeste en donkerbegroeide omgeving, en “Oord” duidt op plaats. Dus vrij vertaald betekent de “woeste plaats”. Hopend U hiermee van dienst te zijn geweest.

An Pullen van Drunen

Waterrijk HeusdenIn de maand juni zijn er weer diverse activiteiten gepland die met water te maken hebben. We zetten er enkele voor U op een rijtje.

== Zaterdag 12 juni: Rondleiding door eendenkooi “Ter Kwak”, Aanmelden: Heusdens Bureau voor Toerisme

== Zaterdag 19 juni: Rondvaart en Diner, Rondvaartboot Wiljo, Heusden

== Donderdag 24 juni: Magic Dinner cruise, Rondvaartboot Wiljo, Heusden

== Zondag 27 juni: Rondleiding Fort Hedikhuizen en de Haarsteegse Wiel, Aanmelden: Heusdens Bureau voor Toerisme

Heusdens Bureau voor Toerisme, meer informatie: www.rijkheusden.nl

OproepHebt u iets te melden wat betreft bijvoorbeeld een tentoonstelling, of een voorstelling.
Hebt u een foto waarvan u meer zou willen weten. Bent u op zoek naar foto's of afleveringen van "Met Gansen Trou". Hebt u iets aan te bieden wat betrekking heeft op heemkunde, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Het Plekbord is een mooi medium om iets voor elkaar te betekenen. Stuur uw informatie naar:
- Toon Groot, Heusdenseweg 1, 5154EJ Elshout. Tel: 0416-375835 of
- Kees van den Oord, Gravin Helenastraat 15, 5221 CB Bokhoven, tel 073-5130407.
Ook kunt u uw boodschap kwijt via e-mail.
Ons adres is: plekbord@hkkonsenoort.nl

INLEVEREN KOPIJ VOLGEND PLEKBORD VOOR 15 JUNI a.s.

Wie, Wat, waarDeze foto is uit het archief van Henriette Veltman-Klerks. Twee van haar zussen staan op de foto. Het zijn staand Cor Klerks 2e van rechts en Net Klerks uiterst rechts (zij waren destijds de uitbaatsters van Café “In den Gekroonde Hoed”). Mevr. Veltman en haar familie zouden graag willen weten wie er nog meer op deze foto staan, eventueel waar de foto gemaakt is en in welk jaar.

U kunt uw reacties kwijt aan de redactie van dit blad

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

==

Inschrijfformulier grote excursie Den Haag 11 juni 2010

==


Naam: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Adres: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Woonplaats: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Tel. nr.: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

neemt deel aan de excursie naar Den Haag op vrijdag 11 juni met _ _ _ personen.

Het geld zal worden overgemaakt op Rabobank nr. 13.65.04.418 of ING nr. 1574.394 t.n.v. Heemkundekring "Onsenoort" te Nieuwkuijk.


Inleveren uiterlijk voor 5 juni aanstaande
Terug naar het plekborden overzicht