Plekbord

jaargang 31, nummer 4, April 2010

   
     

Beste lezers,We gaan weer naar de maand mei toe. Traditioneel de periode voor de bedevaarten. Den Bosch en Elshout zijn dan weer het middelpunt van de Mariaverering. Wilt U iets verder weg, dan is de Duitse plaats Kevelaer misschien iets voor U.
Verder is op 24 april het project "Waterrijk Heusden" gestart. Er worden tal van activiteiten georganiseerd die te maken hebben met water.
Ook hebben we weer wat informatie over een museum, ditmaal in Hedel, een foto in Wie, Wat, Waar en een paar ingezonden stukken.

Veel leesplezier

Foto gezocht 1Foto Johannes Ketels

Ik ben op zoek naar foto’s van de broers en zussen van mijn opa.
Mijn opa was Jan Ketels (1868-1947). Hij was getrouwd met Theodora v.Liempde (1868-1947). Een van de foto’s die ik nog niet heb is die van zijn broer Johannes Ketels, geboren 3-5-1858 in Herpt en overleden te Vlijmen op 23-6-1921. Hij was gehuwd met Gijsberdina v.Mierlo, geboren 7-4-1864 en overleden te Vught op 6-9-1925. Misschien dat er nog een Ke(e)tels of een van Mierlo is die mij verder kan helpen.

Jan Verhoeven, Drunen willyjan67@home.nl

Expositie Abdij MariënkroonAnne Rensen & Wim van der Kraan

Onder auspiciën van de Stichting Honsoirde exposeren Anne Rensen en Wim van der Kraan gedurende de periode van 24 april tot en met 24 mei 2010 iedere zaterdag en zondag en op 2e Pinksterdag van 13.00 tot 17.00 uur in de toren op het terrein van Abdij Mariënkroon, Abdijlaan 6 te Nieuwkuijk.

Anne Rensen tracht door haar tekeningen en schilderijen een brug te slaan tussen verleden en heden. Zij probeert een oergeschiedenisboek te maken als een kringloopverhaal, zonder begin en eind. Haar onderwerpen hebben te maken met de eeuwige strijd die de mens voert om de vergetelheid te ontstijgen, om sporen achter te laten, om gekend te worden. Zij geeft daardoor de gewoonste alledaagse dingen weer. Alleen stopt zij ze niet in een alledaags jasje, zij geeft ze een andere ruimte. Zij schildert ze.

Wim van der Kraan maakt vooral beelden van vrouwfiguren en portretten, geboetseerd in klei. Vervolgens wordt het werk gegoten in brons, gips of polyester. Soms ook uitgehold en gestookt (keramiek). Hij werkt doorgaans naar model. Belangrijk is, dat het klikt tussen
beeldhouwer en model. In samenwerking ontstaat dan de spanning tussen de esthetische buitenkant en de innerlijke karakteristiek. De waarneming is impressionistisch en de uitvoering klassiek. Hij werkt bedachtzaam, gestaag en met een steeds grotere mate van perfectionisme.

Grote excursie naar Den HaagNa een aantal jaren bijzondere steden in België te hebben bezocht, heeft de organisatie besloten dit jaar in eigen land te blijven.
Op VRIJDAG 11 juni zullen we een bezoek brengen aan Den Haag. Deze historische stad heeft een eigen geschiedenis. De eerste tekenen van bewoning gaan terug tot 3000 v. Chr.
Uit die tijd is er bij bouwwerkzaamheden in de omgeving van het Binnenhof, een vuurstenen bijl gevonden uit de Vlaardingencultuur.
Het spreekt vanzelf dat de stad rijk is aan historische gebouwen en onze stadsgidsen zullen U zo veel mogelijk van deze mooie panden laten zien en er over vertellen.
Een bezoek aan de regeringsgebouwen kunt u na de lunch op eigen gelegenheid ondernemen. Dat is niet in de stadswandeling opgenomen
Den Haag is een stad die de moeite van een bezoek meer dan waard is.
U kunt zich nu al voor deze mooie excursie inschrijven. De kosten bedragen € 40 p.p..
Hierin is begrepen de busreis, twee kopjes koffie of thee met een Haagse kakker en voor de lunch een uitgebreide broodmaaltijd met koffie, thee of melk.

U kunt zich opgeven door het strookje op pagina 6 in te vullen en op te sturen naar:
Ans Zeeuwen, Schutterstraat 21, 5241 TS in Rosmalen of naar Henk de Wit, Grotestraat 18,  5151 JE in Drunen.

Jaargangen Met Gansen TrouOns lid en bidprentjesverzamelaar Jan de Haan heeft de jaargangen 1972 tot en met 1998 dubbel. De boekjes zijn per jaar ingebonden en hij wil ze ruilen tegen bidprentjes.
Informatie: Jan de Haan, Schubertstraat 24 te Drunen, 0416-375073.

Verzameling bid– en devotieprentjesVan de nabestaanden van de Drunense onderwijzeres mevr. An Verdiesen hebben wij haar verzameling bid- en devotieprentjes ontvangen. Het gaat hierbij om ca. 30 mappen met in totaal ongeveer 12.000 prentjes.

Foto gezocht 2Ons Drunense lid Jan de Munnik is op zoek naar een foto van het café "Therus Pomp" van de familie Pijnenburg. Het café stond vroeger in de Grotestraat (no. 185) op de plaats waar destijds Willem van Oosterhout zijn woonhuis en slijterij bouwde, nu Kools Dranken.

Trilogie La Licorne BokhovenAls bewoners van "La Licorne" te Bokhoven hebben Pith en Mieke Schure jarenlang alles verzameld wat over hun huis en zijn omgeving te vinden was. Dat bracht hen op allerlei plaatsen in België en Frankrijk, waar de graven en gravinnen van Bokhoven banden mee hadden. Naast de nodige contacten leverde dat een schat aan gegevens, documenten, portretten en andere illustraties op voor de Trilogie La Licorne: Een klein dorp in de grote Wereld (€19,50), De Parel aan de Maas (€19,50) en La Licorne en het Labyrint (€17,50). Ook verscheen in 2009 tijdens Open Monumentendag het boek "Bokhoven op de kaart" (€14,50). Bestellen via: lalicorne@lalicorne.nl of op het adres: Driekoningenplein 6 te Bokhoven

2e Pinksterdag Landelijke KastelendagOp maandag 24 mei, 2e Pinksterdag, wordt de Landelijke Kastelendag gehouden. Op Abdij Mariënkroon zijn er dan activiteiten van de Stichting Honsoirde en van onze vereniging.
Stichting Honsoirde heeft dan een expositie lopen van schilderes Anne Rensen en beeldhouwer Wim van der Kraan uit Eindhoven. Meer informatie zie hierboven.
Onze vereniging exposeert de archeologische grachtvondsten in de heemkamer van de kasteeltoren en in de La Courtzaal zal Bert van Opzeeland om 13.00 en om 15.00 uur een interessante presentatie houden over zijn pas uitgegeven boek "De Maas is om". Ook zal onze nieuwe film: "De kring het jaar rond", gepresenteerd worden.
De openingstijden zijn van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

HeemdagenDe heemdagen van Brabants Heem zijn dit jaar op 5 en 6 augustus en worden in Gemert gehouden. Het secretariaat heeft informatie en inschrijfformulieren.

Wie, Wat, waarDe historie van mijn zus

Mijn zus, nu wonende in Maassluis, vroeg me na te zoeken wie het bruidspaar op deze foto is. Ze is zelf het bruidsmeisje en het jaar was 1946!  De fotograaf was toen Ed Schoemans, uit de Grotestraat te Drunen, maar de huidige eigenaar (geen familie denk ik na de correspondentie met hen) weet niets te vinden. 

Hebt u een tip om verder te zoeken? Bij voorbaat dank. Jacques van Hamond 

Noot van de redactie:

Dat de fotograaf Ed Schoemans uit Drunen is geweest lijkt ons onwaarschijnlijk. Maar is er iemand die een van deze personen herkent of weet om welke kerk het gaat (in ieder geval niet de kerk van Drunen of Nieuwkuijk, want deze werden geheel verwoest in de Tweede Wereldoorlog) .
Stuur uw reactie naar de redactie van dit blad.

IngezondenBeste lezers, ik ben in mijn omgeving Ospel/Nederweert ook de naam "Fellenoord" tegengekomen. Ik kan nergens achterhalen wat de betekenis is van deze naam, maar op Google zie ik dat deze naam op meer plaatsen gebruikt is. Wie kan mij verder helpen met de betekenis van deze naam?
Met vriendelijke groeten, Henk Hermans henkhermans@hetnet.nl

Bezoek eens een museumDeze keer gaat onze bijdrage over een museum in het dorp Hedel aan de Maas. Een mooie reden om daar eens naar toe te gaan. Op de fiets bijvoorbeeld. Let er wel op dat het museum alleen maar op zaterdagmiddag geopend is van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Over het Historisch Museum Hedel
Sinds 1982 is het Historisch Museum gevestigd in het voormalig gemeentehuis van Hedel. De collectie omvat voorwerpen vanaf de periode van de eerste bewoning van het oude Hatalle of Hedilla in het begin van de jaartelling tot heden. Historische prenten en
topografische kaarten vullen de collectie aan. Een uitgebreide fotoverzameling met straatbeelden, huizen, personen etc. van de afgelopen 100 jaar is aanwezig, terwijl in 1990 een aanbouw werd geopend met een unieke collectie van, deels typisch Hedelse, landbouwwerktuigen en voorwerpen. Ook worden wisselende thematische exposities gehouden.
Het Historisch Museum en de collectie worden beheerd door de Stichting "Hedels Historie", die eigenaar van het museumgebouw is.

Het dorp Hedel
Hedel behoort tot de oudste nederzettingen in het rivierengebied. De geschiedenis van Hedel werd eeuwenlang beheerst door het kasteel en de "Heren" die er hebben geleefd. De bekendste heren waren van het geslacht Bergh, van het Huys Bergh te ‘s Heerenbergh. Begin 1800 werd het kasteel gesloopt. Een gedeelte van de bijgebouwen van het Hedels kasteel, de Neerhuizing, werd tot in de Tweede Wereldoorlog bewoond en in 1944 verwoest. De geconserveerde overblijfselen van de kasteelfundamenten zijn een bezoek meer dan waard.
In de 15e en 16e eeuw behoorde Hedel tot de kleine groep van particuliere of "heerlijke" muntplaatsen. De herkomst van het Hedelse muntrecht is niet bekend, omdat de stukken daarover verloren zijn gegaan. De Hedelse munt is in bedrijf geweest rond 1450, daarna van 1565 tot 1567 en tenslotte in de periode 1577-1585.
De militair-strategische ligging van Hedel (de noord-zuid verbinding die de Maas kruist) maakte van Hedel door de eeuwen heen een strijdtoneel. Zo ook in de Tweede Wereldoorlog met de spoor- en verkeersbruggen over de Maas. In de laatste acht maande van deze oorlog werd circa 90% van de dorpsbebouwing totaal verwoest. Eén van de weinig overgebleven oude gebouwen is de Nederlands Hervormde kerk, gelegen aan de Kerkstraat, die dateert uit de periode 1640-1644.

Het Kasteelmonument
In de jaren zeventig van de vorige eeuw werden van het voormalige kasteel de fundamenten opgegraven, die in 1981-1982 werden geconsolideerd.
De tijdens de opgraving gevonden voorwerpen worden tentoongesteld in het museum. Het monument is gelegen aan de Kasteellaan, op loopafstand van het Historisch Museum.
Werkelijk zeldzaam is het bezit van 34 muntstempels van de voormalige Hedelse Munt, gevonden bij de opgravingen van de kasteelfundamenten. De muntkamer van het museum geeft een beeld van een plaatselijk particulier muntbedrijf, waarin de gevonden muntstempels een hoofdrol speelden.

Agrarische afdeling.
Het museum beschikt over een agrarische afdeling met een uitgebreide verzameling in Hedel gebruikte landbouwwerktuigen en gereedschappen. Een voorbeeld daarvan is het z.g. Hedels wagentje uit 1913, gemaakt door Hezemans en Van Diessen, dat tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw nog in gebruik was.

Winkel
In de museumwinkel vindt U een serie boekwerkjes over Hedel, de bewoners, evenementen en het kasteel. Zo lang de voorraad strekt: video’s over Hedel in de loop der jaren.

Bezoekadres: Voorstraat 2, 5321 GH Hedel, tel.: 06-23658853 (alleen tijdens openingsuren, zat. 14.00 tot17.00 uur )
E-mail: info@historischmuseumhedel.nl

Lezing over eendenkooienOp donderdag 25 maart organiseerde onze heemkundekring een lezing in de grote zaal van Stichting Mariapoli op Abdij Mariënkroon. De lezing werd gegeven door Fons Mandigers uit Vlijmen en ging over eendenkooien.
Over belangstelling was ook deze keer weer niet te klagen; ongeveer tachtig bezoekers kregen een boeiende lezing voorgeschoteld met daarbij mooie dia’s.
Fons heeft vanuit zijn werk bij Natuurmonumenten de verantwoording over het beheer van vier eendenkooien, waarvan één in de gemeente Heusden en twee in de gemeente Vught. Hij ging in op het ontstaan, de ontwikkeling en de werking van eendenkooien. Daarbij kwamen diverse typen eendenkooien aan de orde. Het vroegere kooikersbedrijf kwam aan bod, maar ook de hedendaagse en toekomstige betekenis van eendenkooien.

Rondom en in ons heem zijn nog vele sporen terug te vinden van bestaande en verdwenen eendenkooien. De nog in tact zijnde kooien zijn "Ter kwak" in de Hooibroeken, De eendenkooi achter Haarsteeg en twee kooien in de Gement bij Vught. Voor de toekomst wil men nog de kooi bij het Engelermeer opknappen, zodat deze ook voor het publiek te bezoeken zal zijn.
U kunt ook de vervallen eendenkooi in het natuurgebied "Pax"in de Oudheusdense polder bezoeken; de ingang is bij de poort aan de Heusdenseweg tussen Elshout en Oud-Heusden (trek wel een paar laarzen aan).
Wilt U binnenkort een bezoek brengen aan een eendenkooi, dat kan. Op zaterdag 8 mei is er een rondleiding in eendenkooi "Ter Kwak" in de Hooibroeken. Voor meer informatie ziet onder.

Waterrijk HeusdenOp zaterdag 24 april is het startsein gegeven van “Waterrijk Heusden”. Daarmee is het toeristische seizoen van de gemeente Heusden geopend. Bij die gelegenheid is het boek "De Maas is om" gepresenteerd (in het volgende Plekbord meer hier over).
In de maand mei zijn er diversen activiteiten gepland die met water te maken hebben. We zetten er enkele voor U op een rijtje:

Zaterdag 8 mei: Rondleiding door eendenkooi "Ter Kwak". Aanmelden: H.T.B Heusden*.

Zaterdag 15 en zondag 16 mei: Route van de kunst. Door Drunen, Vlijmen en Nieuwkuijk.

Zaterdag 22 mei: Rondvaart en diner. Rondvaartboot Wiljo, Heusden.

24 mei, 2e pinksterdag: Presentatie "de Maas is om". Abdij Mariënkroon, Nieuwkuijk.

Zondag 30 mei: Rondleiding Fort Hedikhuizen en de Haarsteegse Wiel. Aanmelden H.B.T. Heusden*.

*Heusdens Bureau voor Toerisme, meer informatie: www.rijkheusden.nl

OproepHebt u iets te melden wat betreft bijvoorbeeld een tentoonstelling, of een voorstelling.
Hebt u een foto waarvan u meer zou willen weten. Bent u op zoek naar foto's of afleveringen van "Met Gansen Trou". Hebt u iets aan te bieden wat betrekking heeft op heemkunde, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Het Plekbord is een mooi medium om iets voor elkaar te betekenen. Stuur uw informatie naar:
- Toon Groot, Heusdenseweg 1, 5154EJ Elshout. Tel: 0416-375835 of
- Kees van den Oord, Gravin Helenastraat 15, 5221 CB Bokhoven, tel 073-5130407.
Ook kunt u uw boodschap kwijt via e-mail.
Ons adres is: plekbord@hkkonsenoort.nl

INLEVEREN KOPIJ VOLGEND PLEKBORD VOOR 15 mei a.s.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Inschrijfformulier grote excursie naar Den Haag op 11 juni 2010

Naam: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Adres: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Woonplaats: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Tel. nr.: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

neemt deel aan de excursie naar Den Haag op vrijdag 11 juni met _ _ _ personen.

Het geld zal worden overgemaakt op Rabobank nr. 13.65.04.418 of ING nr. 1574.394 t.n.v. Heemkundekring "Onsenoort" te Nieuwkuijk.
Terug naar het plekborden overzicht