Plekbord

jaargang 29, nummer 9, Oktober 2008

   
     

Beste Lezers,Dit keer maar een kort Plekbord, maar wel met informatie over een tweetal interessante tentoonstellingen. Ook is er momenteel een mooie tv-serie op de buis over de geschiedenis van Nederland. En als U wilt, kunt U weer eens een concert op de Middelhei in Vlijmen bijwonen.

Veel leesplezier, De redactie

Spoorloos...


 
Het tv-programma "Spoorloos" van de KRO weet soms op spectaculaire manier lang gezochte natuurlijke ouders of familieleden op te sporen.
Waarschijnlijk zal de volgende kluif wel wat te zwaar voor ze zijn, maar wellicht weet een van onze lezers raad. Ons medelid Bert van den Brandt uit Doesburg is op zoek naar de partner van Clasina Kivits, die tussen 1815 en 1829 vijf kinderen ter wereld bracht, maar van geen enkele is de vader bekend. De suggestie werd gehoord dat een Franse militair, gelegerd in 's-Hertogenbosch, zijn actieve medewerking zou hebben verleend. Mocht iemand hier toevallig meer van weten, dan graag even een berichtje.
 
Anton van der Lee

Reactie op Spoorloos

Bert zou eens kunnen nagaan of de kinderen gedoopt zijn. En dan in de doopregisters zoeken naar de doop, de dominee of de pastoor hadden meestal wat meer overredingskracht om de vader van de kinderen te kunnen aantekenen bij de doop.
Het is nu de vraag of de doopboeken uit die tijd nog aanwezigzijn in de kerk.
Tot 1811 zijn deze overgedragen aan het Rijksarchief, maar daarna weer in de parochie bijgehouden.

Huub van Helvoort

Zijn er nog meer opmerkingen op bovenstaande bericht dan graag uw reacties naar de redactie van het Plekbord.

Het verleden van NederlandMomenteel is er op TV een serie te zien over de geschiedenis. Charles Groenhuizen brengt de historie in beeld van ruim 250.000 jaren Nederland. De serie “Het verleden van Nederland” wordt in 8 afleveringen uitgezonden op zondag, op Nederland 2 door de NPS/VPRO en begint om 20.20 uur

Concert bij ons in den herd


 
Hier weer eens een berichtje van Marie en Mariken van de Middelhaai.
Het nieuwe concertjesseizoen is weer begonnen.
Wij geven seizoen 2008/2009 iedere laatste zaterdag van de maand een concertje bij ons in den herd van onze boerderij aan de Nassaudwarsstraat in Vlijmen.
We brengen voor u mooie luisterliedjes uit onze streek. Ons programma heet: ”Aauwverwets”

Met eigesgemaokte luisterliedjes in oud-Braobantse sfeer,over het leven vruuger, o.a. de klosterschool, de schonmaok, onze witten haon e.a

Kerstconcertjes

We geven niet alleen gewone concertjes, met Kerst doen we ook 2 kerstconcertjes, op za- avond 20 dec en op wo-avond 24 dec.a.s. waarin we het kerstverhaal in het dialect ten gehore zullen brengen met diverse (in het Brabants vertaalde) buitenlandse kerstliederen, maar ook een eigesgemaokte kerstlied.

De voorstellingen zijn: van 20 tot 22 ure,iedere laatste zaterdag van de maand : 25 okt., 29 nov., 27 dec., 31 jan., 28 febr., 28 mrt., 25 apr., 30 mei en 27 juni.
Entree: € 6.- p. p. inclusief een bakske mee wè d’r bij
op z’n hogst 20 personen, want meer stoelen paassen d’r in onzen herd nie in. Altijd veuraf reserveren op: 073 – 5118524 Nassaudwarsstraat 5 te Vlijmen

Tentoonstelling “Gewoon de jaren '40”Gewoon de jaren ’40 gaat over het dagelijks leven in een bewogen periode. Hoe zag het leven er toen uit? Welke stemming heerste er thuis en wat gebeurde er op straat? We kennen de jaren ’40 als een turbulent decennium vol grote tegenstellingen. Maar ook de alledaagse bezigheden gingen door. In deze tentoonstelling – boordevol foto’s en films – maakt u kennis met een onverwachte kant van deze periode.

Het leven gaat door
Foto’s van persfotografen en fanatieke amateurs uit de jaren ’40 tonen een veelzijdig dagelijks leven. Bijvoorbeeld op het gebied van werk, voeding en vrije tijdsbesteding blijken tegenstellingen als ‘oorlog en vrede’ of ‘goed en fout’ nauwelijks zichtbaar. De jaren ’40 waren vooral een tijd van soberheid en schaarste. Het merendeel van de Nederlanders had weliswaar anti-Duitse sentimenten, maar trouw aan gezin, baas en buurt was voor hen belangrijker.
 
Anders kijken
Foto’s vertellen verhalen. Maar soms wekken ze bij de kijker een verkeerde indruk. Daarom verdienen foto’s het om goed bekeken te worden. Wat is er allemaal te zien? Wanneer is de foto gemaakt en is bekend wat er buiten beeld bleef? Het antwoord op deze vragen kan een onschuldig tafereel veranderen in een beladen verhaal. Of andersom. In de tentoonstelling Gewoon de jaren ’40 wordt de bezoeker meegevoerd in de verhalen achter het beeld.
De tentoonstelling duurt tot 4 januari 2009

Bezoekadres: Noord-Brabants Museum, Verwersstraat 41, 5211 HT Den Bosch

Martien Coppens Kijkdag bij de Brabant-CollectieOp zaterdag 22 november a.s. organiseert de Brabant-Collectie een speciale Martien Coppens Kijkdag. Op het programma staan allerlei activiteiten met het werk van Brabants belangrijkste fotograaf als uitgangspunt. Zo krijgt u een kijkje in de keuken van het restauratie- en conserveringswerk aan de foto's van Martien Coppens. Bovendien presenteren een aantal Coppens-liefhebbers hun favoriete Coppens-foto. Ook u kunt een actieve bijdrage leveren door uw eigen Coppens-foto's mee te brengen of door mee te doen aan het onderdeel 'Mijn favoriete Coppens-foto'. Met dat laatste maakt u bovendien kans op een exemplaar van de nieuwste biografie van Martien Coppens. De toegang is gratis. De kijkdag wordt gehouden in:

Bibliotheek Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2, 5000 LE Tilburg.

OproepHebt u iets te melden wat betreft bijvoorbeeld een tentoonstelling, of een voorstelling. Wilt U reageren op een oproep/artikel in het ìPlekbordî
Hebt u een foto waarvan u meer zou willen weten. Bent u op zoek naar foto's of afleveringen van "Met Gansen Trou". Hebt u iets aan te bieden wat betrekking heeft op heemkunde, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Het Plekbord is een mooi medium om iets voor elkaar te betekenen. Stuur uw informatie naar:
- Toon Groot, Heusdenseweg 1, 5154EJ Elshout. Tel: 0416-375835
- Kees van den Oord, Gravin Helenastraat 15, 5221 CB Bokhoven, tel 073-5130407.
Ook kunt u uw boodschap kwijt via e-mail.
Ons adres is: plekbord@hkkonsenoort.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INLEVEREN KOPIJ VOLGEND PLEKBORD VOOR 15 NOVEMBER a.s.
Terug naar het plekborden overzicht