Plekbord

jaargang 29, nummer 3, maart 2008

   
     

Beste lezers,Pasen viel heel vroeg dit jaar. Hoe dat nu precies zit met Pasen, hebben we kunnen lezen in het door M.Stevens bewerkte artikel in het MGT van 2007 blz.190-197 en het MGT van 2008 blz. 2-9 en 18-24. Maar nu Pasen voorbij is, is het voorjaar er weer. Dit betekent weer de nodige activiteiten, zoals een informatieavond over genealogie op dinsdag 1 april, een lezing over de natuur in ons heem op 10 april. U kunt zich opnieuw weer inschrijven voor onze jaarlijkse excursie, deze keer naar Antwerpen. Dus is er bij en met de heemkundekring genoeg te beleven.

Veel leesplezier

Excursie naar AntwerpenOp zaterdag 14 juni vindt onze jaarlijkse excursie plaats. Dit jaar hebben we gekozen voor Antwerpen.
Deze schitterende stad aan de Schelde is meer dan een bezoek waard. Antwerpen heeft een lange geschiedenis: van kleine nederzetting werd het gedurende de Tachtigjarige Oorlog de grootste stad van De Nederlanden. Anno 2008 is het een stad die nog bruist van energie, zowel economisch als cultureel. De Scheldestad is een fantastisch mooie stad.
We denken dan vooral aan de schitterende middeleeuwse gebouwen, de Grote Markt, de Meir, de vele musea, de straten met Jugendstil en Art Deco gebouwen, de gildenhuizen, het Stadhuis, het Vleeschhuis, kortom een stad waar toeristen dagen kunnen verblijven. En vergeten we vooral niet de vele restaurants en terrassen waar nog op een Bourgondische wijze wordt gegeten en gedronken.
Wij zijn er in geslaagd om zowel voor de koffie met gebak bij aankomst, als voor de lunch, een
schitterende locatie te vinden waar de gehele groep terecht kan. Ook de prijs voor deze excursie hebben we net als vorig jaar weer acceptabel weten te houden.
De kosten voor deelname bedragen € 40.00 p.p, en is incl. koffie of thee bij aankomst en omstreeks 13.00u een lunch incl. een consumptie. De lunch bestaat uit een boerengroentesoep, stoofkarbonade met appelmoes en frietjes of kabeljauwfilet met groentesnippers en Duchesse aardappelen en een kop thee of koffie erna.
In het volgende Plekbord zal nog nadere informatie gegeven worden.
U kunt zich voor deze mooie excursie opgeven door onderstaand briefje in te vullen en op te sturen naar Henk de Wit of Ans Zeeuwen.

Stichting Mariapoli MariënkroonOp 14 maart is op 88-jarige leeftijd in het Italiaanse Rocca di Papa mevrouw Chiara Lubich overleden. Zij was de oprichtster en presidente van de Focolarebeweging, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Italië is ontstaan. De Focolarebeweging is sinds 1961 ook in Nederland aanwezig en heeft enige jaren geleden Abdij Mariënkroon aangekocht om er een landelijk centrum te vestigen. Oud-kardinaal Simonis, die sinds 15 februari op de Abdij woont, is één van de bekendste sympathisanten. Voor meer informatie, zie: www.marienkroon.nl

Over boeken gesprokenVan de potstal naar de computer
Door: Jan Verboord †

In het najaar van 2003 werd door ons lid Jan Verboord het boek ‘Mennekes en Vrouwkes’ uitgegeven en van het boekje zijn er tot nu toe bijna 400 verkocht.
Nadien bleef Jan schrijven en zijn verhaaltjes mailde hij naar zijn kleinkinderen. Hij bleef dit doen, bijna tot aan zijn overlijdensdatum op 10 november jl.. Zijn kleinkinderen hebben nu een boek van 148 pagina’s samengesteld uit een hele reeks van Jan’s verhalen en gaven het boek de titel ‘Van potstal naar de computer’.
In de bijna 50 verhalen geeft Jan weer, wat hij vroeger zoal meegemaakt heeft. Jan maakt een vergelijking met het hedendaagse. Kortom; een boek, de moeite waard om te lezen.

De boeken kosten € 10,- per stuk en zijn verkrijgbaar bij Adrie Verboord Nieuwkuijksestraat 92 te Nieuwkuijk (073-5112625) en ons secretariaat Grotestraat 103 te Drunen (0416-320995)

ZandloperOp 28 maart wordt het boek ‘Zandloper. Landschap en geschiedenis van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en omgeving’ uitgegeven. Het boek is de afsluiting van het project Zandloper in Lifescape your Landscape. Een project met als doel het onder de brede aandacht brengen van de landschapsgeschiedenis. Het boek is een full-color uitgave van 300 pagina’s. De verkoopprijs bedraagt € 19,50. Info: 0416-363713.

Instructieavond AldfaerOp dinsdag 1 april (en dit is geen grap)

Zowel voor beginners als voor gevorderden,

wordt in de toren van abdij Mariënkroon door ons medelid Bert van den Brandt een algemene instructieavond gehouden, over het genealogische, zeer publieksvriendelijke, gratis te downloaden computerprogramma Aldfaer. Het is een programma, gemaakt door en voor genealogen. Het wordt steeds aan de wensen der genealogen aangepast. Iedereen die kennis wil maken met of vragen heeft over dit programma kan deze avond terecht.
De avond begint om 19.00 uur in de toren. Een vriendelijk verzoek om eventueel uw laptop mee te nemen. Daarmee worden uw vragen beantwoord en kunnen de instructies gemakkelijk gevolgd worden.

Wie,Wat,Waar'De onderstaande serie van 5 foto's is genomen in de Nieuwkuijksstraat vóór het pakhuis van 'van Mol Pauwels' in Nieuwkuijk. Op één van de foto's staat op de achterzijde 'Serenade 1937'. Wie kan ons meer informatie geven over deze serenade en de deelnemers?' Uw reacties graag naar Bart Beaard tel. 0416-320995 of e-mail naar de redactie van het Plekbord.

Fraaie boekpresentatie


“De Moerputtenbrug”

Op 29 februari 2008 werd het boek “De Moerputtenbrug“ van de fotograaf Aad Treytel en de auteurs Kees van den Oord, en Bert van Opzeeland gepresenteerd. Ook is er een foto-expositie over De Moerputten in het Koetshuis van het Noord-Brabants Museum geopend.
Het eerste exemplaar werd aangeboden aan loco-burgemeester Bert Pauli van ‘s-Hertogenbosch en de opening van de foto-expositie geschiedde door burgemeester drs. H. Willems van Heusden.
Er waren vele genodigden gekomen. Die zagen een zeer fraaie presentatie van dit toch wel unieke boekwerk. We kunnen trots zijn op de auteurs die beiden lid zijn van onze heemkundekring, en daarbij ook een bestuursfunctie vervullen.
Het boek is vanaf 1 maart verkrijgbaar bij boekhandel Adriaan Heinen in Den Bosch. Foto’s van Aad Treijtel zijn nog tot en met 27 april in het Koetshuis van het Noord-Brabants Museum tentoongesteld.

Lezing over natuurgebieden in ons heemWe herhalen nog maar eens het bericht over de lezing over de natuurgebieden in ons heem.
Fons Mandigers, beheerder van Natuurmonumenten Noordoost-Brabant en Mook, verzorgt een lezing over de natuurgebieden in ons heem. Fons vertelt over de historie, de huidige karakteristiek, de belangrijkste natuurwaarden en de toekomstige ontwikkelingen van het Vlijmensch Ven (Natura 2000 gebied), de Baardwijkse Overlaat, de Elshoutse Zeedijk en de Hooibroeken. Hij neemt ons mee naar de Rijskampen, het gebied juist ten zuiden van de Moerputten en naar de Gansooiense Uiterwaard, langs de Maas bij Waalwijk. De lezing wordt gehouden op donderdag 10 april om 19.30 uur in Abdij Mariënkroon. S.v.p. aanmelden bij Bert van Opzeeland, 073-5113213,
vanopzeeland@hotmail.com.

Tentoonstelling Stichting HonsoirdeDe Stichting Honsoirde heeft een tentoonstelling ingericht in de toren van de Abdij.Van 12 april tot en met 12 mei (Tweede Pinksterdag). Er is daar een deel van de kunstcollectie te bewonderen. Deze is samengebracht door de heemkundige Antoon van Hedel uit Haaren. Deze schilderijen van vooral Brabantse kunstenaars tonen het dagelijks leven van onze voorouders op het platteland. Jammer genoeg is in het moderne Brabant veel verdwenen van wat ons zo dierbaar was. Dorpen veranderen snel van karakter en zijn voor de oorspronkelijke bewoners niet meer herkenbaar als het dorp uit hun kinderjaren. Vergeten zijn we bijna hoe schilders ook uit andere streken van het land naar Brabant kwamen om hier het leven vast te leggen. Schilderijen van kunstenaars als Bastiaans, Biest, Van Delft, Dunselman, Gindra, Knip, Kruysen, Pijnenburg, Prins, Sibens, Van de Wijngaerdt, Zwart enzovoorts kunnen de huidige mensen tonen hoe mooi Brabant was en nog is als we er oog voor willen hebben. Deze tentoonstelling waarbij het accent valt op Brabantse schilders, wil een hommage zijn aan onze voorouders.
De tentoonstelling is in bovengenoemde periode alsmede op Tweede Pinksterdag, geopend iedere zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Concert “Het Muzenkwartet”Op zondag 6 april om 14.00 uur verzorgt Het “Muzenkwartet” een concert in de kapel van Abdij Mariënkroon aan de Abdijlaan 6 te Nieuwkuijk.
Het ensemble is traditioneel samengesteld en bestaat uit Aimée Broeders ( viool ), Inge Poodt ( viool ), Marian v.d. Berg (altviool ) en Joke den Heyer ( cello ). Zij zijn alle vier verbonden aan Het Gelders Orkest, maar zijn daarnaast enthousiaste beoefenaarasters van kamermuziek.

Zij maakten en maken nog steeds deel uit van diverse gerenommeerde kamermuziekensembles.
Het programma vermeldt, naast een werk van de schepper van de klassieke kwartetstijl Joseph Haydn (Sonnenaufgang), werken van Igor Stravinsky en een strijkkwartet van Johannes Brahms.
De toegang bedraagt € 8,00 p.p. ( incl. koffie in de pauze). Plaats reserveren: e-mail: honsoirde@planet.nl, telefonisch: iedere dinsdag van 09.00 tot 12.00 uur 073-511.50.40. Informatie: www.honsoirde.nl.

Bezoek eens een museumIn deze rubriek schenken we aandacht aan een museum bij ons in de buurt. Deze keer gaat onze bijdrage over het Vughts Historisch Museum, een gezellig en knus museum dat een fraaie collectie aan diversiteiten bezit zoals schilderijen, speelgoed, devotionalia, beeldende kunst, bidprentjes en huisraad.
In een permanente tentoonstelling, wordt aandacht besteed aan het voormalig concentratiekamp Vught.
Daarnaast worden er regelmatig wisselexposities van Vughtse kunstenaars georganiseerd. Hieronder gaan we nog wat uitgebreider in op de vele collecties van dit Museum.

Ambachten
Het museum toont gereedschappen en voorwerpen van diverse ambachten. De ambachten die gepresenteerd worden bestaan uit vrijwel complete inrichtingen en inventarissen van die ambachten, zoals die van zadelmakerij Daamen, kunstschilder Frits Grips en sierschilder Wim van Hooff. Ook gereedschap van de drukker, de fotograaf, de huisartsapotheker, pluimveevoederfabriek A.J. van den Akker, de timmerman, goochelaar Winando, kunstsmid Cees Clement en stukadoor Anthonij Zandbergen worden getoond. Er is ook gereedschap om Brabantse poffers te vervaardigen.

Gemeente Vught
De deelcollectie bestaat uit voorwerpen van de politie en de brandweer van Vught. Ook heeft het museum een portrettengalerij van foto´s van de burgemeesters van Vught. Het oudste voorwerp is een loden gemeentezegel uit 1408.
Scholen
Het museum heeft een grote collectie schoolplaten, leesplankjes, letterdoosjes en telramen. De grote collectie klassenfoto´s met schoolkinderen van diverse scholen uit Vught behoort eveneens tot deze deelcollectie.
Speelgoed
In de collectie is speelgoed te vinden van de 19e en 20e eeuw, zoals tinnen soldaatjes, kinderserviesgoed, toverlantaarns, poppen, poppenhuizen, hobbelpaarden en speelgoedtreinen. Het museum beheert ook buitenspeelgoed zoals een vliegende Hollander en een arrenslee.
Devotionalia
De deelcollectie bestaat onder andere uit heiligenbeelden en kruisbeelden. Het oudste voorwerp is een beeld van Petrus uit de voormalige St. Pieterskerk in Vught en dateert van circa 1800. Tevens is er een oefenaltaar. De kruisbeelden van Charles Grips zijn bijzonder.

Kleding
De deelcollectie bestaat uit kleding en kledingaccessoires. Bijzonder zijn de rouwkleding en vijftien Brabantse poffers. Daarnaast is er ook kinderkleding, doopkleding en werkkleding uit de jaren vijftig. De kledingaccessoires betreffen voornamelijk kettingen, paraplu's, schoeisel, handtasjes, sokkenophouders en handschoenen.
Beeldende kunst
Het museum kent een ruime collectie beeldende kunst. De collectie bestaat uit meerdere kunstvormen, maar omvat vooral zo'n 125 schilderijen. Een aantal hiervan is gerelateerd aan kunstenaars uit Vught en/of aan afbeeldingen
van Vught. Beeldende kunstenaars zijn o.a. Frits Grips, Tom Slager, Henry Ubink, Ton Frenken, Huib Luns en Constantijn Molenkamp. Tevens is het museum in het bezit van een groot aantal tekeningen van glazenier Marius de Leeuw uit zijn studietijd in de periode 1930-1935.
Bidprenten
De deelcollectie bestaat uit een verzameling bidprenten. De bidprenten herinneren aan inwoners uit Vught vanaf het midden van de 19e eeuw.
Huisraad
Het museum heeft een kleine collectie gebruiksvoorwerpen die zijn geplaatst in een bijbehorend kastje. De verzameling bestaat vooral uit serviesonderdelen van het merk Villeroy en Boch. Tot deze deelcollectie behoort ook een kleine verzameling keukenuitrusting.
Het Museum nodigt u graag uit. Ga eens naar dit knusse museum in Vught.
Openingstijden: op dinsdag, donderdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.
Het museum is gratis toegankelijk.
Als u echter een bijdrage wilt geven, dan kan dat natuurlijk wel!

Het Vughts Historisch Museum vindt u op het volgende adres:
Taalstraat 88, 5261 BH Vught. Telefoon: 073-6568603
email: v.h.muse@12move.nl

OproepHebt u iets te melden wat betreft bijvoorbeeld een tentoonstelling, of een voorstelling. Wilt U reageren op een oproep/artikel in het “Plekbord”
Hebt u een foto waarvan u meer zou willen weten. Bent u op zoek naar foto’s of afleveringen van “Met Gansen Trou”?. Hebt u iets aan te bieden wat betrekking heeft op heemkunde, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Het Plekbord is een mooi medium om iets voor elkaar te betekenen. Stuur uw informatie naar:
- Toon Groot, Heusdenseweg 1, 5154EJ Elshout. Tel: 0416-375835
- Kees van den Oord, Gravin Helenastraat 15, 5221 CB Bokhoven, tel 073-5130407.
Ook kunt u uw boodschap kwijt via e-mail.
Ons adres is: plekbord@hkkonsenoort.nl

INLEVEREN KOPIJ VOLGEND PLEKBORD VOOR 15 APRIL a.s.

================================================================


Aanmeldingsformulier excursie Antwerpen

Ans Zeeuwen, Schutterstraat 21, 5241 TS te Rosmalen. tel. 073-5211235 of 0626146758
Henk de Wit, Grotestraat 18, 5151 JE te Drunen tel 0416-378375

Naam ………………………………………………………………………………………………………

Adres ……………………………………………………………………………………………………

Neemt deel aan de excursie naar Antwerpen op zaterdag 14 juni met……. personen
Kiest voor ….x.stoofkarbonade ….x.kabeljauwfilet (doorhalen wat niet van toepassing is )

Het bedrag van €40.00 p.p. zal vooraf worden overgemaakt op bankrekening 13.65.04.418 of op giro rekening nummer 15.74.394 t.n.v. Heemkundekring Onsenoort
Terug naar het plekborden overzicht