Plekbord

jaargang 28, nummer 10, November 2007

   
     

Beste Lezers,We hebben weer wat nieuws van onze vereniging. Ook hebben we weer wat uittips voor U en deze keer ook weer een leuke foto waar we wat meer van willen weten. Vooral de mensen uit Vlijmen vragen we hieraan aandacht te schenken.

Veel leesplezier

IngezondenFamilie van Helvoort
Naar aanleiding van het artikel "100 jaar van Helvoort" in Plekbord 9 voor geïnteresseerden het volgende: In ons verenigingsblad "Met Gansen Trou" van mei 1999 heb ik een genealogie met zeven generaties van deze familie van Helvoort geplaatst. Naast hun activiteiten in de politiek waren ze ook bekende kooikers. Bij het onderzoek naar mijn eigen voorvaders bleek de naam "van Helvoort" in Vlijmen zo vaak voor te komen dat ik ze allemaal in kaart heb gebracht. Mijn voorlopige conclusie is dat er sinds 1700 zeven verschillende stammen "van Helvoort" in Vlijmen bestaan, soms door verschrijving veranderd in "van Helvert" en "van Helvoirt".

Huub van Helvoort, Almere h.v.helvoort-@-freeler.nl

Oude kaart uit 1647

Wij hebben sinds 1971 de rechts geplaatste atlaskaart in ons bezit. Op de achterkant van deze kaart staat vaag iets van "A. Colan(m?) 1647"

Weet U misschien iets meer hierover?
Bij voorbaat, Hartelijk dank.

Frans van 't Erve
Bilderdijkstraat 4, 5251 LP Vlijmen
tel.: 0735113704, mail: fransvterve@home.nlfransvterve@home.nl

Utrechts Byzantijns KoorHet Utrechts Byzantijns Koor ( UBK ) geeft een concert op donderdag 20 december a.s. om 20.00 uur in de kapel van Abdij Mariënkroon. Het koor bestaat uit ongeveer 40 mannelijke zangers,die de liefde voor volksliederen en het klassieke lied met sonore zang uit de Oekraïne een warm hart toedragen. Vandaar ook dat tijdens het concert folkloristische liederen, liturgische en strijdliederen uit de Oekraïne ten gehore zullen worden gebracht. Gelet op de tijd van het jaar zullen er ook enkele kerstliederen, eveneens uit de Oekraïne ten gehore worden gebracht. Het koor staat sinds jaren onder leiding van dirigent Grigori Sergei Sarolea. De entreeprijs bedraagt € 10,00 p.p., inclusief een kop koffie in de pauze. Plaatsen reserveren: honsoirde@planet.nl Telefonisch iedere dinsdag van 09.00 tot 12.00 uur (telefoon: 073 – 511.50.40)
Info: www.honsoirde.nl

DVD – ”Met Gansen Trou”Op donderdag 20 november is door onze voorzitter de eerste DVD overhandigd aan pater Gerardus, abt van de Abdij Mariënkroon. Wij hebben dit gedaan als waardering voor de grote inbreng die de paters van deze abdij in de loop der jaren in ons tijdschrift hebben gehad.

De verspreiding van de DVD’s is nu grotendeels gebeurd. Van de 250 stuks zijn er nog enkelen te koop bij het secretariaat. Vragen over het werken met de DVD kunt U stellen via ons mailadres webmaster@hkkonsenoort.nl.

LedenvergaderingDe ledenvergadering wordt gehouden op dinsdag 19 februari. In het volgende Plekbord zal de agenda worden opgenomen. Na afloop van de ledenvergadering zal door ons lid Cees van Spijk jr. een voordracht gehouden worden over ”Wichelroedenlopen in deze streek, vroeger en nu”.

Brabantse Monumentenprijs 2007De Brabantse Monumentenprijs had dit jaar als thema: monumentale winkelpanden van vóór 1950. Zesendertig objecten werden aangemeld, waaronder uit Heusden: Slagerij Janson, Schoenhandel Smits en Kledingzaak Wijs en Zo. De prijs werd toegekend aan ”De Broodspecialist” in ’s-Hertogenbosch.
In 2008 is het thema ”Restanten van verdwenen religieuze gebouwen”.

Bezoek eens een museumIn deze rubriek schenken we aandacht aan een museum bij ons in de buurt. Deze keer gaat onze bijdrage over het Dongha Museum in Dongen, een gezellig en knus museum dat een fraaie collectie elektrische apparaten heeft en de geschiedenis vertelt van de leerlooierijen die hier gevestigd waren

Het Dongha museum, tevens Rijksmonument, is gevestigd in een 100 jaar oude leerlooierij. Toepassingen van elektriciteit vormen het hoofdbestanddeel en geven een overzicht van de meest uiteenlopende elektrische apparaten vanaf 1850 tot 1960. De erfgoedcollectie omvat de geschiedenis van leven, wonen en werken in Dongen vanaf de prehistorie. In de leerlooierij wordt het proces van kuiplooien getoond. Verder heeft het museum een gevarieerd aanbod van wisselende tentoonstellingen. Het Dongha museum heeft het certificaat ”Geregistreerd Museum” en voldoet aan hoge museale kwaliteitseisen. De openstelling, onderhoud en beheer wordt vooral mogelijk gemaakt dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers.

Elektriciteit
Je ruikt het niet, je ziet het niet. Als natuurkundig verschijnsel is het al heel lang bekend
Maar de grote sprong naar allerlei praktische toepassingen van elektriciteit is pas zo´n 100 jaar oud. In de 20e eeuw vindt door gebruik van elektriciteit een ware ommekeer in ons dagelijks leven plaats. Elektriciteit is de belangrijkste collectie, waarin huishoudelijke- en medische apparatuur, natuurkundige voorwerpen, elektrische gereedschappen en vele communicatiemiddelen uit de eerste helft van de 20e eeuw.
Demonstraties, historische filmfragmenten en geluidsopnamen tonen de ingrijpende veranderingen in ons bestaan op industrieel, huishoudelijk, medisch en communicatief terrein.

Leerlooien
Vanaf 1850 bepaalden leerlooierijen en schoenindustrie ruim 100 jaar de plaatselijke nijverheid. Het bewerken en verwerken van leer stond centraal. In de jaren zestig verdwenen steeds meer leerlooierijen en schoenfabrieken uit het Dongense straatbeeld. In een authentieke leerlooierij wordt de opkomst en het proces van het kuiplooien getoond. Gereedschappen, foto's en historische filmopnamen ondersteunen het sociaal-economische verhaal van een dorp en zijn leerlooiers.

Bezoekadres: Kerkstraat 33 5101 BB Dongen
Openingstijden: wo., za. en zo. 13.00 - 17.00 u.

Belangrijke prijs voor het StreekarchiefHet Streekarchief Land van Heusden en Altena heeft ”De week van de Geschiedenisprijs”gewonnen. Archivaris Tom van der Aalst ontving de prijs uit handen van minister Plasterk (OCW) tijdens de Nacht van de Geschiedenis in Amsterdam.
Volgens Van der Aalst is de prijs vooral te danken aan de originele manier waarop het archief aandacht besteedt aan de Week van de Geschiedenis. Hij noemt als voorbeelden de verkiezing ”Heustoricus van het Jaar” en het tonen van oude dorpsfilms in bibliotheken. ”We hebben het grote publiek bereikt door het aan te spreken op z'n eigen historie".Van der Aalst wil de prijs (5.000 euro) besteden aan het nog beter invullen van de week in 2008. Kijk voor meer nieuws op www.weekvandegeschiedenis.nl .

OproepHebt u iets aan te bieden wat betrekking heeft op heemkunde, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Het Plekbord is een mooi medium om iets voor elkaar te betekenen. Stuur uw informatie naar:
- Toon Groot, Heusdenseweg 1, 5154EJ Elshout. Tel: 0416-375835
- Kees van den Oord, Gravin Helenastraat 15, 5221 CB Bokhoven, tel 073-5130407.Ook kunt u uw boodschap kwijt via e-mail.
Ons adres is: plekbord@hkkonsenoort.nl

INLEVEREN KOPIJ VOLGEND PLEKBORD VOOR 15 JUNI a.s.

KersttentoonstellingSamen met Stichting Honsoirde, die een tentoonstelling houden van kerstgroepen en stallen (samenstelster mevr. Truus Burgers), zullen we weer onze jaarlijkse Kersttentoon-stelling organiseren. De tentoonstelling is dagelijks geopend van 22 dec. t/m 6 jan., vanaf 13.00 tot 17.00 uur. Eerste kerstdag gesloten.
In onze heemkamer hebben wij de volgende activiteiten en tentoonstellingen:
- Eigengemaakte Kerstkaarten door P. de Jongh.
- Zr. Mariet van Thiel schildert kerst- en wenskaarten.
- Mevr. T. Smits demonstreert kalligrafie.
- Mevr. T. van de Tillaart demonstreert kantklossen.
- L. Swaans laat zijn verzameling oude schoolspullen zien.
- Ook zal er een collectie glas in lood panelen van de Haarsteegse glazenier Rien van de Pol (1903-1973) tentoongesteld worde

Wie, Wat, WaarOp onze vorige foto hebben we geen reacties gehad, maar dat kan natuurlijk altijd nog. Deze maand hebben we een foto uit het persoonlijke archief van Harrie Peters, oud schoolmeester aan de Aloisiusschool in Vlijmen. Het betreft een foto van een voetbalelftal van de lagere school (of Vlijmense Boys). Het jaartal zal rond 1963 liggen. Het leek ons wel leuk om te weten wie de jongens op deze foto zijn op. Stuur uw reactie op naar de redactie.
Terug naar het plekborden overzicht