Plekbord

jaargang 28, nummer 6, Juni 2007

   
      Beste Lezers,

Het Plekbord van deze maand blikt vooral terug op de activiteiten van onze verenging zoals de lezing, de tentoonstelling en de excursie. Ook zijn er weer nieuwe boeken verschenen van personen uit onze regio. Verder natuurlijk weer de nodige vragen, nieuwtjes en weetjes. Ook hebben we weer een foto voor Wie, Wat, Waar.

Veel leesplezier, De Redactie

IngezondenAangeboden: twee vitrines
Wie heeft er belangstelling voor twee authentieke glazen vitrines? De afmetingen zijn; hoog 50 cm, lang 62,5 en 84 cm, diep 24 cm. De vitrines hebben elk 2 glazen inlegplaten.
Informatie bij Jan Dekkers (073-5112587).

Orthopedisch schoenmaken in Heusden
Momenteel maak ik een artikel over dit onderwerp en begin volgend jaar zal dit in ”Met Gansen Trou” gepubliceerd worden. Heeft iemand nog informatie over dit onderwerp?
Svp contact opnemen met Bart Beaard (0416-320995).

Kruideniersconcern “Van Hilst”
Graag zou ik een oproep willen plaatsen voor informatie over André van Hilst. Het betreft twee winkeliers in Drunen en Elshout die niet onder de naam André van Hilst hun winkel exploiteerden. Ze namen wel producten af van het Waalwijkse kruideniersconcern.
Bij voorbaat hartelijk dank.

Met vriendelijke groet, Marius van Loon, marius2000@hetnet.nl

Bezoek eens een Museum


Deze keer gaat onze bijdrage over het museum De Roos in Geertruidenberg een klein maar gezellig museum waar U zeker eens binnen moet lopen als U daar in de buurt bent, met een fietstochtje bijvoorbeeld.
Museum De Roos richt zich in hoofdzaak op de geschiedenis van de stad Geertruidenberg en de kernen Raamsdonk en Raamsdonksveer. Het zal duidelijk zijn dat door de voorgeschiedenis het zwaartepunt bij het oude stadje ligt. Een aantal pijlers waarop het museum steunt zijn de kerncollecties historica Geertruidenberg, collectie kunstwerken van Bergse kunstenaars (o.a. van Jaspers, Hubertus en Stal), Zoutmancollectie, collectie religieuze voorwerpen en de collectie varia (gebruiksvoorwerpen, archeologische vondsten, etc.)
U vindt het museum op Markt 46 te Geertruidenberg

Openings tijden:
Van mei t/m september: di t/m za 10.30 - 16.30 uur,zo 11.30 - 16.30 uur
Van oktober t/m april: do, vr 11.00 - 15.00 uur,za, zo 13.00 - 17.00 uur
Entree:
Volwassenen: € 2,-
14 tot 18 jaar: € 1,-
tot 14 jaar gratis

Over Boeken Gesproken


Van Karrespoor naar Autobaan
Het boek, “Van Karrespoor naar Autobaan”, is de geschiedenis van het 70-jarige Herptse Internationaal Transportbedrijf ”De Hart” Op zaterdag 26 mei werd in het gastenverblijf van Abdij Mariënkroon het boek gepresenteerd aan familie, vrienden en relaties.
In het 130 pagina’s tellende boek vertelt Ad de Hart (1926) hoe het bedrijf uitgegroeid is tot een internationaal transportbedrijf met een opvallende locatie bij de Heusdense brug.
Het boek is te koop bij boekhandel De Veerpoort in Heusden.

Opmaat tot de Eeuwigheid
Dit boek gaat over de dood. Dat wij doodgaan, dat ik dood ga en dat we het daar zo weinig over hebben. Dat we ons niet voorbereiden op de dood en dat we onszelf daar tekort mee doen.
Maar eigenlijk gaat dit boek over God. Dat God bestaat, dat wij met God verbonden zijn, dat wij ons leven en onze dood in die verbondenheid kunnen beleven.'
Zo begint dit boekje dat bisschop Tiny Muskens van Breda maakte met theoloog en publicist Arjan Broers. In de vorm van gesprekken en een essay vragen zij aandacht voor waarden die in onze huidige westerse cultuur uit de mode zijn: soberheid, stilte, ontvankelijkheid, gebed en aandacht voor de dood en het hiernamaals. Waarden die ons in onze welvarende en haastige westerse wereld helpen om rustiger en innerlijk rijker te leven en te sterven.
Van bisschop Muskens verscheen twee jaar geleden het veelbesproken én verkochte levensverhaal ”Wees niet bang” ,in samenwerking met dezelfde auteur. Arjan Broers over Tiny Muskens: ”De man die zo goed in soundbites kan praten, bleek een boeiende verteller met een geweldig oog voor details. Hij nam me mee naar Rome en naar zijn geliefde Indonesië en toonde zich zoals hij is: boers en belezen, geestig en bot, Brabants en wereldwijs, openhartig en gesloten, vroom en eigenwijs, stoer en zorgelijk, kwetsbaar en onbevreesd. Zelden heb ik iemand ontmoet die zoveel tegenstrijdige eigenschappen in zich verenigt en toch zo één is.” Het boek is te koop in de boekhandel.

10 jaar Gemeente Heusden
Tijdens de Nieuwjaarsreceptie is door burgemeester Willems aan onze vereniging gevraagd of wij ter gelegenheid van ”10 jaar Gemeente Heusden” ook een activiteit zouden kunnen organiseren. In onze bestuursvergadering hebben we hierover gesproken, waarna wij een voorstel gedaan hebben, dat inmiddels is geaccepteerd.
Van de Gemeente Heusden hebben wij nu de opdracht om een boekje te maken over dit jubileum. Ons dubbelnummer van juli/augustus zal over dit onderwerp gaan. Het boekje telt 48 pagina’s en is in kleurendruk. Aan deze uitgave zullen enkele leden meewerken en Kees van den Oord heeft de coördinatie en eindredactie. Het boekje zal niet alleen verspreid worden onder onze leden, maar ook zullen alle 17.500 postadressen in onze Gemeente een exemplaar ontvangen met een speciale fullcolour omslag.
Voor onze vereniging is dit een mooie opdracht, een goede mogelijkheid om ons als Heemkundekring aan alle Heusdenaren te presenteren en aan ledenwerving te doen.
De presentatie van het boekje zal eind augustus/begin september plaatsvinden.

Voorzitter Adrie de Bonth

Uitstapje naar Haarlem


Op zaterdag 9 juni j.l. was weer de jaarlijkse grote excursie voor de leden van de Heemkundekring “Onsenoort”. Dit keer ging de reis eens niet naar België zoals de laatste jaren gebruikelijk was, maar naar Haarlem, de hoofdstad van de provincie Noord Holland.
De dag begon druilerig en het zag er somber uit. Maar gaandeweg richting het noorden klaarde het weer op en al snel werd het droog.. Rond half elf arriveerden we in het centrum van Haarlem, alwaar we in restaurant “Brinkman”aan de Grote Markt werden ontvangen met koffie en appelgebak. Hierna werden we in drie groepen verdeeld en werden we door gidsen rondgeleid door de eeuwenoude binnenstad. Vele bezienswaardigheden kent deze stad die vooral bekend staat als de stad van de schilder Frans Hals. De stad telt maar liefst 1500 monumenten o.a. de Grote- of St. Bavokerk, de Hoofdwacht, de Vleeshal en het Stadhuis. Maar Haarlem heeft in het verleden ook vele hofjes gekend. In de 17e eeuw waren er dat maar liefst ruim 40. Thans telt Haarlem 22 hofjes waarvan er vele fraai zijn gerestaureerd. Opvallend is ook het vele groen in de historische binnenstad dat het geheel een zeer kleurrijke uitstraling geeft. We kregen van onze gidsen zeer boeiende informatie over belangrijke en beroemde personen die in Haarlem geboren zijn, waaronder Hannie Schaft, verzetstrijdster in de Tweede Wereld Oorlog, schrijvers als Godfried Bomans en Harrie Mulisch en Kenau Simonsdochter Hasselaar, een vrouw met haar op d’r tanden die aan het hoofd stond van een 300 koppig leger dat uitsluitend uit vrouwen bestond tijdens het Beleg van Haarlem (1572-1573). Na de rondleiding wachtte ons in eerder genoemd restaurant een uitgebreide koffietafel die ons allen goed smaakte.
Daarna had iedereen een paar uren voor zichzelf en kon men nog wat bezienswaardigheden bezoeken, even winkelen in de fraaie grote winkelstraat waar ook bij drogisterij “Piggen”de Haarlemmerolie te koop is, die voor elke kwaal genezing geeft, of lekker op een terrasje plaatsnemen.
Om vijf uur werden we terug verwacht om terug te gaan naar de bussen. En na enig telwerk of iedereen wel aanwezig was konden we weer huiswaarts keren en reden we om zeven uur Nieuwkuijk binnen
De organisatoren Ans Zeeuwen en Henk de Wit hebben weer prima werk afgeleverd en ons weer een mooie dag bezorgd en daar zijn we ze allemaal dankbaar voor
Ans en Henk bedankt

”Hofleverancier”


Ons bedrijfslid en adverteerder J.M. van Delft & Zn vierde op 11 mei haar 100-jarig bestaan. Het familiebedrijf “J.M. van Delft & Zn”, dat is gespecialiseerd in metalen gevels, ramen en deuren, werd door burgemeester Willems verrast met de benoeming tot hofleverancier. Later dit jaar zal in ”Met Gansen Trou” een artikel over dit bedrijf geplaatst worden.

Andere bedrijven in Gemeente Heusden, die dit predikaat hebben: Schoenhandel Smits in Heusden, Verhoeven Loodgieterbedrijf in Nieuwkuijk en Aannemersbedrijf de Bonth van Hulten ook in Nieuwkuijk

Lezing in ”De Emma”molen


Op 23 mei j.l. organiseerde de Heemkundekring een lezing over “De Molens in de gemeente Heusden”. Deze werd gehouden op een heel mooie locatie, namelijk de korenmolen “De Emma” in Nieuwkuijk. Helaas viel de belangstelling wat tegen. Zo’n 25 toehoorders kregen tekst en uitleg van Kees Fitters uit Nieuwkuijk over de verdwenen en nog bestaande molens in ons heemgebied. Ook werden er fraaie beelden bij getoond.
In het verleden waren er vele molens die in het landschap van Heusden, Haarsteeg, Elshout, Drunen, Nieuwkuijk, Vlijmen en Onsenoort stonden en hun diensten verleenden voor de boeren, de waterschappen en leerlooierijen. Na afloop van de lezing was er nog gelegenheid om “De Emma Molen” te bezichtigen; ook hier kregen we weer zeer goede uitleg van Kees. We mochten zelfs helemaal in de kop van de molen
een kijkje nemen en konden waarnemen dat zo’n molen toch wel een indrukwekkend mechanisme heeft. Al met al weer een leerzame avond en onze speciale dank gaat uit naar Kees Fitters voor zijn lezing en Kees van Buul, molenaar en uitbater van het horecagedeelte van de molen,voor de gastvrije ontvangst.

Cursus familieonderzoek in het Streekarchief


Het Streekarchief Land van Heusden en Altena organiseert komend najaar twee cursussen voor mensen die de geschiedenis van hun familie willen uitzoeken.

Voor iedereen die wil beginnen of net gestart is met historisch familieonderzoek is er de cursus genealogie/paleografie voor beginners. Tijdens deze cursus leren de cursisten onder meer werken met de burgerlijke stand en het bevolkingsregister. Daarnaast worden tijdens deze cursus de basisbeginselen van de paleografie (oud-schriftkunde) behandeld aan de hand van enkele aansprekende originele bronnen uit de collectie van het Streekarchief. Ook zal er aandacht zijn voor de vele interessante mogelijkheden die internet voor familieonderzoek biedt. Deze cursus wordt verzorgd door Vincent Robijn, historicus en hoofd externe dienstverlening van het Streekarchief.

Voor gevorderde onderzoekers die hun vaardigheden in het lezen van oud-schrift willen aanscherpen biedt het Streekarchief de cursus paleografie voor gevorderden aan. Aan het einde van de cursus, die wordt verzorgd door streekarchivaris Tom van der Aalst, kunnen de cursisten vrijwel vloeiend handschriften uit onder meer de zeventiende eeuw lezen.
Beide cursussen bestaan uit 10 lessen en worden gegeven in het Streekarchief, dat gevestigd is in het oude stadhuis van Heusden aan de Pelsestraat nr. 17. De cursus genealogie/paleografie voor beginners wordt gegeven van 25 september t/m 27 november, elke dinsdag van 19.30 tot 21.30 uur. De cursus paleografie voor gevorderden loopt van 27 september t/m 29 november, elke donderdag van 19.30 tot 21.30 uur. Voor beide cursussen geldt een maximale deelname van 15 personen. Het cursusgeld bedraagt 85 euro, inclusief de kosten van het studiemateriaal.
Aanmelden kan tot 10 september bij: Streekarchief Land van Heusden en Altena, tel 0416 – 661901 of per e-mail.
info@salha.nl

Geslaagde Kastelendag


Op 28 mei 2e pinksterdag werd weer de jaarlijkse Kastelendag gehouden. Ook in het kasteel van Onsenoort worden al vele jaren exposities gehouden met voor elk wat wils. De Stichting Hoinsorde had hun ruimte gereserveerd voor drie kunstenaars uit onze eigen gemeente
Doré van Halder uit Vlijmen, Maria Rikkerink-Hemmelder uit Vlijmen en Helmuth Böhm uit Drunen lieten een mooie afwisselende expositie zien van hun werken.
De Heemkundekring Onsenoort had haar heemkamer in het kader van “Het jaar van de molens” ingericht met een expositie over molens en daarbij in het bijzonder de molens uit ons eigen heem. Vele foto’s, tekeningen, attributen en boeken gaven een mooi beeld van deze molens. Bijzonder was ook de miniatuurmolen die compleet met mechanisme was nagebouwd. Er kwamen op deze kastelendag zo’n 250 mensen een kijkje nemen.

Alle jaargangen van “Met Gansen Trou” op DVD


Zoals eerder vermeld in het april en mei nummer, kunt u een DVD bestellen van alle nummers van ”Met Gansen Trou”.Een unieke kans om in het bezit te komen van alle jaargangen. De DVD kost € 15,- (excl. eventuele verzendkosten) en het project kan alleen doorgang vinden als er minimaal 200 stuks verkocht zijn (thans zijn er al bijna 150 besteld).Bij dit aantal van 200 en deze prijs is de helft van de kosten gedekt. De andere helft zal door de vereniging betaald worden uit het reservefonds.

U kunt de DVD’s bestellen middels e-mail of per telefoon bij Bart Beaard, (0416-320995).
E-mailadres: bestuur@hkkonsenoort.nl

Oproep


Hebt u iets te melden wat betreft bijvoorbeeld een tentoonstelling, of een voorstelling. Wilt U reageren op een oproep/artikel in het “Plekbord”
Hebt u een foto waarvan u meer zou willen weten. Bent u op zoek naar foto’s of afleveringen van “Met Gansen Trou”?. Hebt u iets aan te bieden wat betrekking heeft op heemkunde, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Het Plekbord is een mooi medium om iets voor elkaar te betekenen. Stuur uw informatie naar:
- Toon Groot, Heusdenseweg 1, 5154EJ Elshout. Tel: 0416-375835
- Kees van den Oord, Gravin Helenastraat 15, 5221 CB Bokhoven, tel 073-5130407.
Ook kunt u uw boodschap kwijt via e-mail.
Ons adres is: plekbord@hkkonsenoort.nl

INLEVEREN KOPIJ VOLGEND PLEKBORD VOOR 15 Augustus a.s.

Wie ,Wat, Waar


We hebben weer reactie ontvangen van de foto van vorige maand, “Het retraitegezelschap uit Drunen” Dhr C. van Spijk uit Drunen schrijft hier het volgende over:
De foto is ook te vinden in het boekje “Kent U ze nog…” van PJ. Elshout en AJ vd.Wiel n.l. foto 12. De foto is ongeveer van 1920.
Hij gaf de volgende namen op:
Bovenste rij VLIR. 1 Cil van Drunen?, landbouwer; 2 Mari van. Drunen, landbouwer; 7 L.Peijenborg, directeur van de veiling; 9 Jos van de Wiel, raadslid.
2e rij van boven: 1 C. Peijenborg ?, landbouwer; 2 C.v. Delft, landbouwer; 3 Th.vd. Wiel, gemeenteopzichter; 4 Jan vd.Putten, schoenmaker; 7 Jan Doremans, melkventer; 11 Ties van Broekhoven, bakker
3e rij van boven: 2 Kees van Spijk, landbouwer en zaakwaarnemer B.B.
5e rij van boven: P. van Drunen, grondlegger DéWé schoenfabriek; 6 Jan Ijpelaar, winkelier.
1e rij van onder: 1 Marius van Loon ?, landbouwer; 2 Jos Klerks ?, landbouwer.
2e rij van onder: 4 Rector Van Teefelen uit Udenhout; 6 Deken J.H. Selten, pastoor in Drunen van 1905 tot 1924.
Waar dhr. Van Spijk twijfelt, staat een vraagteken.

Mevr. W.M.J van Weert-van Dal uit Drunen herkende ook nog 2 personen op de foto. Namelijk een Oudoom Johannes Bergmans. ongehuwd, geboren.3-11-1877, overleden. 19-12-1961 te Drunen (2e rij van boven en 6e van links ) en een oom Johannes Petrus van de Bosch geboren. 18-1-1901 en overleden 22-11-1977, gehuwd met Anna Maria Bertens uit Helvoirt. ( 4e rij van boven en 5de van links )

Nieuwe Foto


Deze keer een foto van een reisgezelschap vermoedelijk uit Drunen met een uitstapje naar Volendam. We denken dat de foto gemaakt is midden jaren `60 van de vorige eeuw De foto werd ingestuurd door Mevr. An Pullen-van Drunen en zij wil graag weten wie er op de foto staan. Enige aanknopingspunt is de man in de bovenste rij en 2e van links, Nelis van Esch
( taxichauffeur ). Stuur uw reactie naar de redactie van “Het Plekbord”Terug naar het plekborden overzicht