Plekbord

jaargang 28, nummer 3, maart 2007

   
      28e jaargang, maart 2007

Beste lezersWe hebben voor u weer een boordevol “Plekbord” met informatie over ons heem. Ook hebben we weer verschillende reacties gekregen van de leden, wat we zeer op prijs stellen Deze maand begint er in Den Bosch een speciale tentoonstelling over de Bossche schildersfamilie Slager en we hebben informatie over onze excursie naar Haarlem op zaterdag 9 juni aanstaande.

Veel leesplezier, de redactie

Ingezonden= Graag wil ik reageren op de stelling van Bert van de Brandt, dat vele Haarstegenaren afstammelingen zouden zijn van Karel de Grote.
Als serieus genealoog heb ik moeite met deze aanname (en vele anderen met mij).
Deze stamreeksen zijn gebaseerd op heel wankele gronden en zeker voor 1600 op "horen zeggen en wensen zijn de vader van de gedachte". Ook komen er veel bastaarden voor waarbij ook veel vraagtekens gezet kunnen worden.
De conclusie dat alle Haarstegenaren van KdG zouden afstammen, geldt alleen voor de afstammelingen van Bartholomeus Heesbeen.
En dat zijn ze dan niet allemaal.

Huub van Helvoort,

= Karel de Grote moet toch wel een figuur met een uitzonderlijk grote viriliteit zijn geweest als zelfs een groot deel van de Haarstegenaren van hem zouden afstammen! De werkelijkheid is jammer genoeg helemaal anders.
Al in de middeleeuwen waren er heel wat mensen die aan hun afstamming meer gewicht wilden toekennen door hele stambomen te fantaseren, die uiteindelijk bij Karel de Grote terecht kwamen. Dat was een modeverschijnsel en het verhoogde nu eenmaal hun aanzien; dat dachten ze althans.
Een aantal van die volkomen gefingeerde stambomen is bewaard gebleven en zelfs nu nog zijn er mensen die menen dat ze ermee kunnen pronken. Het doet denken aan een peniskoker van de papoea's: het ziet er van buiten heel indrukwekkend uit, maar het gaat om de inhoud en die is soms minuscuul.

Anton van der Lee

= Sinds enige tijd ben ik bezig om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over Luttelherpt, in de archieven is niet zoveel te vinden over Luttelherpt in vroegere tijden. Graag zou ik in het komende “Plekbord” een oproepje willen plaatsen over:
Informatie over Luttelherpt, de melkfabriek, café de Halve Maan, enz. oude foto's en verhalen over de huizen (bouwtekeningen e.d.) die er vroeger gestaan hebben en de mensen ( bijnamen, beroepen ) die er gewoond hebben.
Graag reacties per post of via e-mail.

Met vriendelijke groet,
Wilma van Haren van Bladel, Luttelherptseweg 2a, Luttelherpt. tel: 0416-662297
e-mailadres: pvanharen@home.nl


= “Ik stam af van de Noord-Brabantse familie de Wolf.”
Heeft iemand van uw heemkundekring ooit onderzoek gedaan in verband met die naam? De oudste bekende "die Wolf" was Didderic, schepen van Woudrichem in 1321.

Beste groeten
Stefane de Wolf, België familiedewolf@skynet.be

= Bij dezen zou ik willen vragen of u een oproep/ vraag zou willen plaatsen in het “Plekbord”, of iemand nog in het bezit is, en het eventueel ook wil missen, een bidprentje van mijn vaders oom, Isaak Buijs, in leven burgemeester van Herpt. Geboren te Herpt 0p 19juli 1852, aldaar overleden 6 februari 1911. Bij voorbaat mijn dank.

I Buijs, Hoofdweg west 88, 9944FB, Nieuwolda. Tel: 0596-541576

U kunt uw reacties kwijt direct aan bovengenoemde personen of bij de redactie van dit blad. (zie adres elders)

De Molen aan de MolenhoekOver de molen die eertijds gestaan heeft in de Molenhoek in Vlijmen is uiteraard maar heel weinig bekend.De plaats waar hij gestaan heeft was jarenlang duidelijk.De dijk die is aangelegd na de St Elizabethsvloed in 1400 waarbij de Biesbosch is ontstaan, beschermde Vlijmen, Nieuwkuyk, Drunen, Hedikhuizen,Herpt,Elshout en Heusden tegen het hoge water.Maar verschillende keren is hij ook doorgebroken waarbij verschillende wielen zijn ontstaan waarbij als voornaamste worden genoemd de Haarsteegse en de Nieuwkuykse Wiel.Het is zeer waarschijnlijk van hetzelfde type geweest als de molens die in Heusden staan.

En aangezien er vlakbij twee leerlooierijen hebben gestaan waarvan een is gerestaureerd heeft hij behalve graan ook schors gemalen.Zijn hoge ligging op de dijk aan de rand van het poldergebied heeft waarschijnlijk te maken met de Zuid-Westen wind die driekwart van het jaar in Nederland waait. In deze omgeving is Vlijmen ontstaan omdat deze omgeving aanmerkelijk hoger ligt dan in de verdere omgeving.En de omgeving is door de ruilverkaveling danig veranderd en zijn veel sporen die ons van vroeger konden vertellen uitgewist.Maar dat de molenaar van grote betekenis was in de samenleving mag eenieder duidelijk zijn.Tot slot nog een aardige anekdote.In de oorlog van 1914-1918 diende mijn moeder bij een familie in Den Bosch.En ze kreeg de opdracht een zakje met enkele tientallen kilo’s te laten malen.Toen ze echter het meel ging halen bleek de molenaar nog al ruim zijn aandeel te hebben genomen waarop mijn moeder de opmerking maakte:”Je hebt er nogal aangezeten geloof ik.” Daarop antwoordde de molenaar:”Ja maar een schep van de zak dat staat er toe”.En mijn moeder:”Ja maar een schep van een zak (50 kilo) of een kwak dat scheelt nogal wat”.”Ja maar er blijft altijd wat tussen de stenen zitten”.En m’n moeder:”Als dat waar is, dan lag die andere steen wel een eind in de polder, maar doe er maar een schep bij want anders betaal ik nie.” En toen ze later ging wegen, had ze een kilo meer meel als ze tarwe gebracht had. Ja van mijn moeder kon je nog wat leren…echt wel.

Jan Verboord, Vlijmen

BoekbindersWe hebben na de oproep van vorige maand 2 boekbinders voor u gevonden. Het zijn kwalitatief goede boekbinders en hier volgen hun gegevens:

Wijnand Broeders, Grotestraat 86, 5151JD Drunen. 0416-374222

Handboekbinderij Papirus, J v.d. Loo, Hinthamerstraat 84, 's-Hertogenbosch. 073-6147103

Hopend u hiermee van dienst te zijn geweest.

Bezoek eens een MuseumDeze keer gaat onze bijdrage over het Bossche museum Slager die op 17 maart j.l. een unieke tentoonstelling is gestart over de schildersfamilie Slager
Museum Slager werd geopend in 1970 op Choorstraat 14 in 's-Hertogenbosch. Sinds 1976 is het gevestigd op nummer 16. In 1987 werd het
uitgebreid met Choorstraat 8 en 10.
In 2005 werd de hoofdingang verplaatst naar Choorstraat 10 na de herindeling van het museum.
Dit museum toont ruim een eeuw schilderkunst van de familie Slager in drie generaties: de grondlegger Petrus Marinus Slager (1841 - 1912) en zijn zonen, dochters, schoondochters en kleinzoon. In totaal gaat het om acht schilders en schilderessen. Van de collectie Slager worden ongeveer vierhonderd olieverven, aquarellen, tekeningen en etsen getoond. U ziet hier de stadsgezichten van 's-Hertogenbosch uit vroegere jaren, landschappen, waaronder vele uit Brabant, de Belgische Kempen en Zuid-Europa alsmede dorpsgezichten, stillevens, bloemstillevens en portretten.

TentoonstellingVerscholen achter de Bossche Sint Jan bevindt zich dit uniek museum: het Museum Slager. Uniek omdat drie generaties van de familie Slager over de periode 1860 tot 1994 hier met hun tekeningen, schilderijen en voorwerpen vertegenwoordigd zijn. In de twee historische panden waarin het museum gevestigd is kunt u de sfeer proeven van de tijd waarin zij leefden.
Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek ‘Slager – Acht Bossche kunstenaars en een museum’ presenteert het Museum Slager een verrassende overzichtstentoonstelling met stadsgezichten, landschappen, stillevens en portretten van alle schilders van de familie Slager Het merendeel van deze werken is afkomstig uit particuliere collecties en nog niet eerder in deze samenhang in Museum Slager of elders gepresenteerd. De tentoonstelling biedt een representatief beeld van de veelzijdigheid van deze acht Bossche kunstenaars.

De tentoonstelling is te zien van 17 maart t/m 1 juli 2007. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur

Concert in den herd.Op zaterdag 7 april a.s. ( Paaszaterdag) geven Marie en Mariken van de Middelhaai in den herd (= huiskamer) van hullie boerderij aan de Nassaudwarsstraat 5 te Vlijmen weer een concertje in oud-Brabantse sfeer.
Wegens succes brengen zij voor de 7de keer het programma “Hil ’t Jaor” met luisterliedjes over de maanden en feesten door het jaar heen, geheel in Brabants/Vlijmens dialect.
Entreeprijs: € 5,- p.p. incl. een "bakske thee of koffie meej iets d'r bij".
Vooraf reserveren: 073-5118524.

Klim eens in de penDe redactie van “Met Gansen Trou” kan weer verhalen gebruiken. Het spreekt voor zich dat de redactie bereid is minder geroutineerde schrijvers te helpen bij de vormgeving. In de voorraadmap zit momenteel een aantal artikelen voor nog ruim een half jaar. Er mag dus rustig geschreven worden over allerlei zaken uit ons heem. Kortom laat u niet afschrikken en klim in de pen. Heeft U nog vragen neem dan gerust contact op met de redactie van het “Plekbord”

GenealogieDe Nedelandse Genealogische Vereniging 'NGV' organiseert op 26 mei de 'Genealogische Dag Helmond'.
De dag wordt gehouden in: Bavaria House Event Centre, Steenweg 19, 5707CD Helmond.
Er worden lezingen en excursies georganiseerd en ook is er een Genealogische Markt.
Verdere informatie bij: Ad Wijnen, wijnenad@yahoo.com[EK], tel. 040-2857734

Proefopgraving in HeesbeenOp 7 en 8 maart werd door beroepsarcheologen van R.A.A.P. een proefsleuf gegraven in Heesbeen dicht bij het oude kerkje, achter Grotestraat 31A. Het ging hier om een archeologisch beschermd terrein, waarop de eigenaar een garage wilde bouwen. Volgens het Verdrag van Malta was voorafgaand archeologisch onderzoek dan ook verplicht.
Het R.A.A.P. stuurde bericht naar onze heemkundekring, dat leden welkom waren om te komen kijken en zelfs mee te helpen. Op beide dagen nam Anton van der Lee er poolshoogte, maar er werd helaas niets belangwekkends gevonden. Anton waarschuwde voor eventuele aanwezigheid van Romeinse sporen op grotere diepte, maar dat werd niet onderzocht omdat de garage nu eenmaal geen diep grondverzet vergde.
Gudrun Hensen van R.A.A.P. maakte een heel interessante opmerking, toen Anton eventuele assistentie door Gerard Pelders te sprake bracht: "Heel graag, want amateurs kunnen beter met metaaldetectors overweg dan wij". Jammer genoeg kon dit staaltje van eerlijkheid niet worden gehonoreerd, want Gerard kon zich niet vrij maken. Toch kwam er hulp in de persoon van een lid van Archeologische Vereniging "Land van Heusden en Altena", maar ook hij kon met zijn detector geen spectaculaire zaken aan het licht brengen.
Het is gelukkig sinds "Malta" steeds meer gebruikelijk, dat heemkundekringen bij proefopgravingen worden geraadpleegd en ingeschakeld. Zo kregen wij recentelijk ook een verzoek om informatie betreffende een terrein in de buurt van de vroegere Hongerenburg.

Excursie naar HaarlemOp zaterdag 9 juni 2007 hebben we onze jaarlijkse excursie georganiseerd. Deze keer gaat de reis naar Haarlem de stad die ook wel Spaarnestad wordt genoemd.
Haarlem ontstond als Geestnederzetting aan het Spaarne en de eerste vermeldingen dateren uit de tiende eeuw. Graaf Willem 11 verleende Haarlem in 1245 stadsrechten.
De stad kent meer dan 1650 monumenten en is niet voor niets een van de belangrijkste historische steden die Nederland kent.
De historische stadskern met zijn karakteristieke gebouwen, pleinen en hofjes is grotendeels bewaard gebleven.
Het beroemde Teylers museum en het Frans Hals museum zijn twee musea met een internationale uitstraling. Wij hebben een combinatie van de algemene monumenten- hofjes- en een Vlaamsche wandeling van anderhalf uur georganiseerd onder leiding van zeer deskundige
stadsgidsen. Na de wandeling hebben we een gezamenlijke lunch in een mooi restaurant op de markt en daarna is iedereen vrij om te winkelen, een museum te bezoeken of om gezellig op een terras iets te gebruiken.
Afhankelijk van het aantal deelnemers willen we met 2 bussen deze excursie maken.
De kosten voor deze reis bedragen 37,50 euro pp ook deze prijs geldt ook voor niet leden.
De excursie is inclusief een kop koffie met iets erbij als we aankomen en ’s middags een uitgebreide lunch t.w.;

Onbeperkt koffie, thee, melk, karnemelk. Jus d’Orange ( 1gl.pp )
Groente Bouillon, Pasteitje kalfsragout Wit en bruin brood, luxe broodjes, crackers en beschuit. Vleeswaren, kaas en zoetwaren. Kroket. Gekookt ei.

U kunt zich voor deze zeer exclusieve reis opgeven door te bellen naar::
Ans Zeeuwen, Schutterstraat 21, 5241 TS Rosmalen. tel 073 5211235 of 0626146758
Henk de Wit, Grotestraat 18, 5151 JE Drunen. tel 0416 378375

Of door onderstaand briefje in te vullen en op te sturen naar een van de bovengenoemde adressen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Naam: ____________________________

Adres: ___________________________

Neemt deel aan de excursie naar Haarlem op zaterdag 9 juni 2007 met _____ personen

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Het bedrag van 37,50 euro pp. moet worden overgemaakt op bank nr. 13.65.04.418 of op gironr. 15.74.594 tnv. Heemkundekring Onsenoort.
In het volgende “Plekbord” zal nog nadere informatie worden vermeld.

Lezing “Molens in de Langstraat”Heeft U de tentoonstelling 'Molens' in het Noord Brabants Museum al bezocht? Dit kan nog tot/met 28 mei.
Onze vereniging organiseert op 23 mei een lezing over 'Molens in de Langstraat'.
De lezing wordt gehouden door Kees Fitters. De lezing begint om 19.30 uur in de 'Emma-molen' te Nieuwkuijk.
Voor leden is de entree gratis en niet-leden betalen 2,50 Euro.

Glazenier Rien van de PolIn het mei-nummer van Met Gansen Trou komt een verhaal over de Haarsteegse kunstenaar Rien van de Pol. Het verhaal gaat voornamelijk over zijn glas-in-lood en opaline-panelen. Als proef zullen dan de 4 binnenbladzijden in kleur zijn met foto's van zijn werken.
Om het verhaal compleet te hebben kom ik graag in contact met degenen die nog informatie over hem hebben of die in het bezit zijn van een of meerdere van zijn werken.
Svp contact opnemen met: Bart Beaard 0416-320995 e-mail:[L=mailto:bart.beaard@wanadoo.nl]bart.beaard@wanadoo.nl


Wie ,Wat , WaarVan Dhr. Jan van der Linden uit Drunen ontvingen we een aantal foto’s van een optocht.
Hij wil nu graag weten waar deze foto’s gemaakt zijn en wat de gelegenheid van deze optocht. Opvallend bij deze foto is dat er aan weerzijde van de straat tramrails liggen. Misschien een aanknopingspunt waar de foto gemaakt kan zijn. U kunt uw reacties sturen naar de redactie van dit blad of naar Bart Beaard, Grotestraat 103 5151 JD Drunen. e-mail:bart.beaard@wanadoo.nl

Oproep


Heeft u iets te melden wat betreft bijvoorbeeld een tentoonstelling, of een voorstelling.
Heeft u een foto waarvan u meer zou willen weten. Bent u op zoek naar foto’s of afleveringen van “Met Gansen Trou”?. Heeft u iets aan te bieden wat betrekking heeft op heemkunde, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Het Plekbord is een mooi medium om iets voor elkaar te betekenen. Stuur uw informatie naar:
- Toon Groot, Heusdenseweg 1, 5154EJ Elshout. Tel: 0416-375835
- Kees van den Oord, Gravin Helenastraat 15, 5221 CB Bokhoven, tel 073-5130407.Ook kunt u uw boodschap kwijt via e-mail.
Ons adres is: plekbord@hkkonsenoort.nl

INLEVEREN KOPIJ VOLGEND PLEKBORD VOOR 15 APRIL a.s.
Terug naar het plekborden overzicht