Plekbord

jaargang 27, nummer 6, December 2006

   
      27e jaargang, november 2006

Beste lezers,

Alweer een boordevol Plekbord deze keer. Helaas hebben we weer wat moeten laten liggen voor de volgende keer. Deze keer een verhaal over de aankomende genealogiedag en een verslag van de Dassenwandeling. Ook hebben we een aantal ingezonden artikelen waarbij we hopen dat we daarop respons krijgen. O, ja noteer zeker alvast de datum van de komende Algemene ledenvergadering die gehouden zal worden op 6 februari 2007.

Veel leesplezier De redactie

DE REDACTIE

IngezondenTe koop:

Een oudlid biedt de jaargangen van Met Gansen Trou vanaf medio 1973 tot en met medio september 1999 te koop aan voor € 100,-
Informatie: Bart Beaard 0416-320995

Over het boek "De grijze...."

Volgens mijn vader ( Ad A.M. Veltman) heette het boek "De Grijze en zijn hond" en was het geschreven door Pieter Veltman. Dus niet de gemeentesecretaris, Martinus Veltman, (mijn opa) maar een neef van hem.

Nog een vraag: zouden de jaargangen van "Met Gansen Trou" niet op CD uitgebracht kunnen worden, zoals de "Brabantsche Leeuw"en andere historische en genealogische collecties?

Groetjes, Ans Veltman.

Genealogie “De Laat”

Via google kwam ik op de website van jullie heemkundekring. Voor mij aanleiding voor een oproep voor jullie plekbord.
Ik doe op dit moment stamboomonderzoek naar mijn voorouders. Hieronder bevindt zich ook de familie van mijn overgrootmoeder, de familie De Laat. Mijn overgrootmoeder was Johanna Maria de Laat, geb. 12-1-1888 in Drunen, als dochter van Cornelis de Laat en Hendrina Peijen, overleden 17-8-1972 in Den Bosch. Ze was getrouwd met Henricus Schellekens en hun gezin woonde in Gemonde.
Ik ben op zoek naar verdere completering van de stamboom, en daarom op zoek naar informatie over de nazaten van het gezin De Laat-Peijen.
Verder ben ik ook geïnteresseerd in foto's en bidprentjes van de mensen die voorkomen in deze stamboom.
Je kunt een volledige versie van de stamboom "De Laat" vinden op: www.planet.nl/~markvdvelden.

Met vriendelijke groeten
Mark van der Velden
De Mortel

Genealogie “De Gouw”

Naar aanleiding van de oproep in het Plekbord: Ik heb in MGT 1965 het gevraagde artikel gevonden. Het zijn twee pagina's geschreven door C. de Gouw uit
Seacombe Gardens, Australië.
Het beschrijft zes generaties de Gouw, beginnende bij Petrus de Gouw geb Elshout 25-9-1708 en eindigt bij
Cornelis de Gouw (de schrijver) geboren Nieuwkuijk 2-4-1920.

Foto’s Kasteeldreef

Geachte lezers

Ik ben op zoek naar oude foto’van de Kasteeldreef in Drunen, waar ik een boekje over aan het schrijven ben.
Er hebben op de Kasteeldreef drie noodwoningen gestaan. Op nr. 7a heb ik namelijk gewoond, helaas heb ik er geen foto’s van. Van deze noodwoningen zou ik graag een paar foto’s hebben om deze te plaatsen in mijn boekje, maar ook andere foto’s van de Kasteeldreef zijn van harte welkom. U krijgt uw foto’s natuurlijk zo snel mogelijk retour.
Ik hoop op vele reacties, zodat ik mijn boek compleet kan maken.

m.v.g.
Frans Linnebank
Tel: 0416-349128
E-mail: frans.linnebank@hetnet.nl

Over boeken gesproken"Hoe vierden wij vroeger?"

Marja Kivits heeft afgelopen zomer een boekje geschreven over hoe vroeger allerlei feesten door het jaar heen werden gevierd, zoals Driekoningen, carnaval, Pasen, Allerzielen, sinterklaas, Kerst, maar ook geboorte, verjaardag, bruiloft en kermis. Het is geschreven n.a.v. interviews met mensen uit Vlijmen, Haarsteeg, Nieuwkuijk en Drunen in de leeftijd van 59 tot 93 jaar. Het boekje leest lekker weg en roept ook bij u wellicht herinneringen aan vroeger op. Het kost € 3,- en is te koop op Nassaudwarsstraat 5 in Vlijmen, tel 073-5118524.

Brabantse Almanak

De Brabantse Almanak voor het jaar 2007 is weer uit. Het boekje, met ca. 250 pagina's, waarin opgenomen het weer per maand; de liturgische kalender; een natuurkalender; het korten en lengen der dagen; de opkomst en de ondergang van de maan; de zons- en maansverduisteringen; de gemeenten; provinciale organisaties; heemkundekringen e.a..
Het boekje is voor 4,25 Euro te koop bij de boekhandel of bij de uitgever (Appeldijk 8, 5754CL Deurne 0493-310785).

Concert in den herd.Nassaudwarsstraat 5 te Vlijmen is de oudste bewoonde boerderij van de gemeente Heusden . In de huiskamer (vroeger den herd genaamd) geeft Marja Kivits samen met haar dochter, onder de naam Marie en Mariken van de Middelhaai, concertjes van zelfgeschreven eenvoudige luisterliedjes in Brabants dialect. Er zijn max. 20 plaatsen beschikbaar.

Het eerstvolgende concertje is op 2 december a.s. (de zaterdag voor Sinterklaas) om 20 uur en heeft de feesten door het jaar heen als onderwerp. Het concertje heet "Hil 't Jaor." De entreeprijs is € 5,- p.p. inclusief een "bakske thee of koffie meej iets d'r bij". Vooraf reserveren: 073-5118524.
Bij voldoende belangstelling zal dit concertje op Driekoningenavond, zaterdag 6 januari 2007, herhaald worden.

Marie en Mariken van de Middelhaai voor hun monumentale boerderij
Op zaterdag 23 december a.s. om 20 uur geven zij een kerstconcertje met bekende en onbekende kerstliedjes en gedichten, waarvan diverse in dialect. Hiervoor zijn nog 11 plaatsen beschikbaar à € 5.- p.p., inclusief een "bakske mì wè d'r bij". Bij meer inschrijvingen kan er een datum bij komen, vrijdag 22 en/of zondag 24 december. Ook vooraf reserveren: 073-5118524

Uit en Thuis in BrabantDeze websites zijn de snelste wegen naar actuele cultuur en cultuurhistorie in Brabant.

uitinbrabant.nl
biedt het publiek een overzicht van het culturele uitgaansleven in de provincie

thuisinbrabant.nl
geeft iedereen met belangstelling voor de Brabantse cultuurhistorie toegang tot de databases van onder andere archieven en musea.

Vrijwilligers gezochthet Foto-archief van Drunen e.o.

Het Streekarchief Land van Heusden en Altena is op zoek naar vrijwilligers, die goed ingewijd zijn in het Drunen uit vroeger tijden tot zo’n twintig jaar terug en tevens kunnen omgaan met de computer. Het is de bedoeling dat u de oude foto’s goed beschrijft met behulp van een speciaal computerprogramma, dat u door ons krijgt aangereikt.
Voor aanmelding of inlichtingen kunt u zich richten tot Bernadette van Gorp, Streekarchief Land van Heusden en Altena. Tel: 0416-661901 of per email: bvgorp@salha.nl

Genealogie Dag in het BHICOp zaterdag 9 december 2006 vindt van 10.00 - 16.00 uur in het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in 's-Hertogenbosch de hcc! Genealogie Dag plaats. Belangstellenden die hun voorouders willen opsporen, maar eigenlijk niet goed weten hoe en waar ze moeten beginnen, komen die dag zeker aan hun trekken. Andere onderwerpen die aandacht krijgen zijn: hoe kan ik digitale gegevens vastleggen en welke mogelijkheden biedt internet bij het familie-onderzoek? Ook bezoekers die graag eens met andere genealogen over hun onderzoekservaringen willen praten en gegevens uitwisselen kunnen tijdens de hcc! Genealogie Dag beslist hun hart ophalen. De toegang is gratis.

Programma
11.00 uur Lezing door historicus Anton Schuttelaars (BHIC): "Ontfanck van inscriven, ontfanck van dootsculden", de ledenlijst van de Bossche Illustre Lieve Vrouwe Broederschap (1330-1620) als bron voor genealogisch onderzoek.
12.00 uur: Lezing door Rob van Drie (CBG): Wat kan het CBG (Centraal Bureau voor Genealogie) doen voor de beginnende genealoog?
Vanaf 10.30 uur: doorlopend lezingen en demonstraties door GenLias, Geneanet, Mormonen.
14.00 uur: Herhaling van de lezing van Anton Schuttelaars.
15.00 uur: Herhaling van de lezing van Rob van Drie.
De gehele dag Genealogische Markt met uitleg en demo's van GensDataPro, HazaData, Reunion, Aldfaer, CBG Den Haag en Stam.
De gehele dag live demonstraties van deskundigen op allerlei genealogische onderzoeksgebieden: internet, binnen- en buitenlandse databanken en stamboomsites.
Doorlopend vraag en antwoord aan experts (ook op heraldisch gebied) van BHIC en hcc! Genealogie en de mogelijkheid persoonlijk onderzoek te plegen in de bronnen van het BHIC.
Filmpresentatie van fragmenten uit de serie 900 jaar Brabant, gemaakt door Omroep Brabant.
hcc! Genealogie gebruikersgroep viert deze dag zijn 20-jarig jubileum. Bezoekers die deze dag lid worden van deze gebruikersgroep, krijgen een gratis lidmaatschap voor 2007 en andere mooie voordelen.

Routebeschrijving
Raadpleeg de site www.bhic.nl voor een routebeschrijving naar het BHIC.
Graag attenderen wij bezoekers op de beperkte parkeermogelijkheden bij het BHIC. Raadpleeg daarom www.s-hertogenbosch.nl 'verkeer en vervoer', voor parkeermogelijkheden in de omgeving van het BHIC.

Inlichtingen
De heer Frans Goedemondt, secretaris hcc!genealogie, telefoon: 06 - 42 01 16 15.

KersttentoonstellingDoor Honsoirde en onze vereniging wordt wederom in de Abdij Marienkroon een Kersttentoonstelling georganiseerd. Honsoirde zal een groot aantal kerststallen exposeren.
Van onze vereniging zal Peter de Jongh de kerstkaartententoonstelling verzorgen, Nelleke de Wit exposeert haar kruikenverzameling en Gerard Pelders exposeert zijn archeologische vondsten, die de afgelopen jaren in zijn rubriek in Met Ganse Trou waren afgebeeld.
De exacte openingsdata en -tijden zullen in de regionale bladen nog vermeld worden.

Heemtuin “De Meulenwerf”De heemtuin begint nu gestalte te krijgen. In het voorjaar werden de fruitbomen al geplant en de specialist bij uitstek op het gebied van de mandenmakerij, Ad van Heist, nam het opplanten van het gedeelte van de griendteelt op zich. Het werd een artistiek geheel. Inmiddels is zoveel mogelijk oud puin uit de grond verwijderd en Anton van der Lee selecteerde een hoeveelheid aardewerkscherven en botten om ze straks eventueel te exposeren. Vrijwilliger René van Boxtel gaat zich bezig houden met het plaatsen van oude stenen ornamenten, die door de gemeentewerf ter beschikking werden gesteld en natuurkenner Bert van Opzeeland van onze heemkundekring heeft de beplanting van het nat gedeelte op zich genomen.
In het bestuur hebben zich mutaties voorgedaan. Voorzitter Will Dijkstra is wegens aanmerkelijke wijzigingen in zijn beroepswerkzaamheden van het toneel verdwenen, maar inmiddels hebben Adri van den Hoven, gemeenteraadslid en oud-wethouder, en Leo van der Pluijm, oud-directeur van de Rabo-Bank Vlijmen en Heusden, het bestuur versterkt: zij brengen beiden waardevolle ervaring in. Met de gemeente Heusden wordt gesproken over het huren van een eigen onderkomen. De heemtuin zal waarschijnlijk laat in het voorjaar van 2007 officieel worden geopend.
De heemtuin zal in sterke mate afhankelijk zijn van enthousiaste vrijwilligers op velerlei gebied: onderhoud, publiciteit, fondsenwerving, rondleidingen enz. Secretaris Hans Meulenbeld wacht met spanning uw aanmelding af, tel. 0416662096,
e-mail: hmeulenbeld@hotmail.com
De heemtuin heeft ook behoefte aan goed bruikbaar gereedschap: schoffels, harken,
schoppen en batsen, een riek, klein tuingereedschap zoals snoeischaar en heggenschaar, een spuit voor verdelgingsmiddel, een ijzeren kruiwagen enz. Graag een berichtje.

Leerstoel ‘Cultuur in Brabant’De Leerstoel ‘Cultuur in Brabant’ aan de Universiteit van Tilburg is het wetenschappelijk gezicht van cultuurhistorie, volkskunde en heemkunde in de Provincie Noord-Brabant. De leerstoel wordt ondersteund door de Provincie, het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en een aantal bedrijven. Bekleder van de leerstoel is Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld.
De cursussen ‘Regionale geschiedenis in Brabant I en II’ bestaan uit elf hoor- en werkcolleges en vinden het komende jaar plaats tussen januari en april. Voor leden van heemkundeverenigingen is de cursus gratis, behoudens kopieerkosten van de gebruikte literatuur. Voor verdere informatie en inschrijving: http://www.uvt.nl/webwijs/

De dassenwandelingDoor: Maureen Lopulalan

Zondag 5 november jl. ben ik (als introducé) samen met een groep geïnteresseerden onder leiding van Bert van Opzeeland mee geweest met een dassenwandeling in het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Bert begon de wandeling op het parkeerterrein van café De Rustende Jager in Biezenmortel met een uitleg waarom de das juist dit gebied al sinds mensenheugenis heeft uitgekozen als woongebied: hoog en droog wonen op de zandruggen en ’s nachts het drassige laagliggende gebied in op zoek naar voedsel. De groep liep langs de bosrand naar een drukbewoonde dassenburcht waarbij we overigens nog een tweetal in paniek wegvluchtende reeën hebben waargenomen. Voordat de dassenburcht bereikt was passeerden we de sappige weilanden die voor de das zo belangrijk zijn als foerageergebied aangezien de regenworm, het voornaamste voedsel voor de das, hier bij wijze van spreken voor het oprapen ligt. De nachtelijke trektocht op zoek naar voedsel is echter voor de das een hachelijke onderneming omdat een weg met (snel)verkeer dient te worden overgestoken. Zeer recentelijk is op de Udenhoutseweg nog een 14 kilo zware das aangereden en overleden. De vinder van deze das was op uitnodiging van Bert ook vandaag van de partij. Ter voorkoming van verkeersslachtoffers is een wildtunnel aangelegd. Sporenonderzoek heeft uitgewezen dat niet alleen de das gebruikt maakt van deze oversteekplaats. Bij de dassenburcht aangekomen werd de groep gesplitst.

Aandachtig wordt er naar de uitleg van Bert geluisterd

Bert heeft ons duidelijke pootafdrukken laten zien bij één van de talloze gangen die in de omheinde burcht zijn gegraven. Rondom de ingangen van de diverse gaten ligt mos wat de das tijdens het voortdurend herinrichten van de gangen veelal gebruikt. Er is zelfs na uitvoerig speurwerk een dassenhaar gevonden.Het was raadzaam om in de burcht vooral in de voetsporen van Bert te lopen omdat je anders het gevaar liep dat recht onder je voeten een gang instortte. In de omheining zijn diverse openingen gemaakt waardoor de das via de platgetreden vaste routes (wissels) de omgeving beloopt op zoek naar voedsel. In het bos rondom de burcht vonden we vlak naast een wissel een vluchtgang die de das gebruikt in geval van gevaar. De das legt in zijn woongebied meerdere van deze schuilplekken aan en een geoefend oog kan aan het ontbreken van bijvoorbeeld spinrag zien dat de das de schuilplek nog recentelijk heeft bezocht. Nadat ook de tweede groep de dassenburcht heeft mogen bekijken ging de terugweg door het bos waarna het tijd was voor een warme kop koffie. Het was een mooie wandeling en met de immer enthousiaste uitleg van Bert heel leerzaam.

Algemene LedenvergaderingDe Algemene Ledenvergadering wordt gehouden op dinsdag 6 februari 2007 om 19.00 uur in de Abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk.

De agenda luidt als volgt:
1. Opening en algemene beschouwing door de voorzitter
2. Notulen jaarvergadering 7 - 2 - 2006
3. Jaarverslag van de secretaris
4. Financieel verslag
5. Begroting voor 2007
6. Verslag kascommissie
7. Benoeming kascommissie
8. Bestuursverkiezing.
Aftredend en herkiesbaar zijn: Adrie de Bonth, Bernadette van Gorp en Kees van den Oord. Kandidaten voor een bestuursfunctie kunnen worden voorgedragen voor 15 januari 2007 bij de secretaris.
9. Activiteiten 2007
10. Rondvraag en sluiting van de vergadering.


Na de vergadering zal een spreker/zanger even uw aandacht vragen, waarna er nog een gezellig samenzijn is.

De secretaris, Bart Beaard

OproepHeeft u iets te melden wat betreft bijvoorbeeld een tentoonstelling, of een voorstelling.
Heeft u een foto waarvan u meer zou willen weten. Bent u op zoek naar foto’s of afleveringen van “Met Gansen Trou”?. Heeft u iets aan te bieden wat betrekking heeft op heemkunde, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Het Plekbord is een mooi medium om iets voor elkaar te betekenen. Stuur uw informatie naar:
- Toon Groot, Heusdenseweg 1, 5154EJ Elshout. Tel: 0416-375835
- Kees van den Oord, Gravin Helenastraat 15, 5221 CB Bokhoven, tel 073-5130407.Ook kunt u uw boodschap kwijt via e-mail.
Ons adres is: plekbord@hkkonsenoort.nl

Wie, Wat, WaarOver de vorige geplaatste foto’s kregen we de volgende reacties:
De jonge dame op de 3e rij (1e staande rij), de 3e van links is Sina Fitters, (Thans Van Delft-Fitters) uit Elshout.

Volgens Bert Meijs uit Nieuwkuijk zou de soldaat op de andere foto een KNILl soldaat ofwel een koloniaal kunnen zijn gezien zijn uniform en de mede gefotografeerde jongen. U kunt uiteraard nog steeds op de foto’s reageren.

Nieuwe foto
We hebben de volgende brief ontvangen van Mevr. (Mien) vd Broek--Klerks.

Na het overlijden van ons moeder A. (Jana) Klerks-Brekelmans uit de 'Bossen' ten oosten van Elshout vonden wij bijgaande foto. Niemand van ons kent de afgebeelde familie. Graag zouden we willen weten wie er op de foto staan en eventueel ook de gelegenheid waarbij deze foto gemaakt is. Bij voorbaat alvast bedankt. Uw reactie kunt u sturen naar de redactie van dit blad ( zie elders )
Terug naar het plekborden overzicht