Plekbord

jaargang 27, nummer 4, Augustus 2006

   
      27e jaargang, augustus 2006

Beste Lezers,

Deze keer maar een beperkt Plekbord met de voornaamste activiteiten voor de maand september. Eind september komt er weer een uitgebreid plekbord met daarin allerlei informatie op het gebied van Heemkunde en inzendingen van onze lezers

DE REDACTIE

Onderscheiding voor Christ ThijssenOp voordracht van onze vereniging is door Brabants Heem aan ons lid Christ Thijssen uit Eersel de onderscheiding ‘Brabants Heem Medaille’ met de bijbehorende oorkonde verleend. De uitreiking vond op 26 juni plaats door de voorzitter van Brabants Heem, de heer P. Schriek. Onze vereniging was vertegenwoordigd door de bestuursleden Adrie de Bont en Henk de Wit. In het septembernummer van Met Gansen Trou zal een uitgebreider artikel geplaatst worden over zijn werkzaamheden voor onze vereniging en voor Brabants Heem.

Over Boeken gesprokenHeusden feest

Het is al een feest om in Heusden te wonen, maar in deze gemeente zijn er ook bijna 80 horecagelegenheden, waar gefeest, gedronken en gegeten kan worden. De grootste kernen Drunen en Vlijmen doen op horecagebied niet veel voor elkaar onder, maar ook de cafés en restaurants in de vesting Heusden en het buurtschap Giersbergen trekken veel bezoekers. Veel gerenommeerde cafés en uitgaanscentra zijn er de laatste jaren niettemin verdwenen. Wie kent nog het café van Doruske Elshout in het centrum van Drunen of café ’t Centrum van den Kwikkert in Vlijmen? Discotheek De Ster is er ook niet meer. Wie kan zich nog het café van Pietje Engelen herinneren aan de Wolput in Vlijmen? Gelukkig zijn daarvan foto’s bewaard gebleven.
Historicus Kees van den Oord heeft een prachtig fotoboek van 88 pagina’s gemaakt over de feesten in Heusden, Vlijmen en Drunen van vroeger en nu. Het werd op donderdag 17 augustus gepresenteerd in café In den Gekroonde Hoed te Elshout. Feesten is in 2006 het thema van Open Monumentendag De gemeente Heusden wil dit uitgebreid met een boek en andere activiteiten vieren. Van den Oord besteedt in zijn boek niet alleen aandacht aan de kalenderfeesten door het jaar heen, zoals carnaval, sinterklaas en kerstmis, maar ook aan de familie-, straat- en buurtfeesten, zoals gouden bruiloften die vroeger met grootse optochten werden gevierd.. Marja Kivits en Leo Sikkers uit Vlijmen hebben hem bij dit onderzoek geholpen. Nico de Bont uit Nieuwkuijk en het Streekarchief Land van Heusden en Altena stelden hun rijke fotocollecties voor het speciale feestboek ter beschikking.
Het boek ISBN 90-74711-18-9 is voor 7,50 euro te koop bij het Heusdens Buro voor Toerisme in Heusden en de plaatselijke boekhandel.

Nationale MonumentendagOp zaterdag 9 en zondag 10 september zijn het weer Nationale monumentendagen.
Dit jaar staan ze in het teken van Feesten. Het Heusdens Bureau voor Toerisme heeft daarom i.s.m de Gemeente Heusden een fraaie wandel - fietstocht uitgezet van ruim 40 km. De tocht komt langs vele horecagelegenheden die de gemeente rijk is, bij velen van deze gelegenheden ( herkenbaar aan vlag ) is U van harte welkom en zijn er diversen activiteiten . De route is gratis verkrijgbaar bij Heusdens bureau Voor Toerisme in Heusden en diversen Horeca gelegenheden. Waarvan o.a. Partycentrum Wijnand van Delft. Café “De Drie Linden” Giersbergen, Café “Den Braai” Cafe “De Reuser” in Haarsteeg en Cafe “In den Gekroonden Hoed” in Elshout. Verder wordt U nog geïnformeerd door de voor u bekende weekbladen

Bezorging van “Met Gansen Trou”In het vorige Plekbord stond een artikel over vrijwilliger(ster)s voor de maandelijkse bezorging van ons verenigingblad ‘Met Gansen Trou‘. Voor de vereniging zou dit jaarlijks een enorme kostenbesparing zijn. Wanneer we uitgaan van 30-40 boekjes per vrijwilliger(ster) zou het om een groep van 14-16 personen gaan. Inmiddels hebben zich een 10-tal vrijwilligers opgegeven en zoeken we nog enkele vrijwilligers in Drunen, Heusden,Vlijmen en Engelen-Bokhoven:

Heeft U belangstelling, vul dan de strook in en stuur die op naar:
Heemkundekring ‘Onsenoort’
Postbus 1
5253ZG Nieuwkuijk

óf afgeven bij:
B. Beaard, Grotestraat 103, Drunen
B. van Gorp, Prins Bernhardlaan 4, Vlijmen
K. van den Oord, Gravin Helenastraat 15, Bokhoven

óf per e-mail naar: bestuur@hkkonsenoort.nl

Bedevaart naar BokhovenSeptember in Bokhoven is traditioneel de bedevaartsmaand van St. Cornelius. De bedevaart wordt hier al sinds 1839 gehouden Iedere zondagmorgen is er om 11.00 uur bij goed weer een openluchtmis in de tuin bij de laat-middeleeuwse kerk. Tientallen pelgrims vinden daar een plaatsje. Het dak van de kapel is opgeknapt en heeft een ander kruis gekregen. Er is ook weer een officiële processiemeester. Bokhovenaar Kees van den Oord ontvangt bij de ingang de bedevaartgangers. Daarmee wordt een oude traditie hersteld. Vroeger kende de parochies die ter bedevaart kwamen hun processiemeesters. Zij liepen met de ‘vaantjes’, die nu bij het Corneliusbeeld staat, in de processie mee om aanwijzingen te geven. Kees van den Oord draagt het zilveren draaginsigne van de processiemeester van de Sint Pieter (Den Bosch), dat in 1990 als gift aan onze parochie in de collecteschaal lag.

Thema

De pastoraal liturgische werkgroep heeft dit jaar als thema gekozen: ‘Geloven is een werkwoord’. Als je met je geloof niks doet, wat betekent het dan nog voor je? Zoals je je lichamelijke conditie op peil houdt... aan je fitness werkt, zo dien je ook aan je gelovig zijn te werken. Geloofsverdieping is mede vanwege de vele maatschappelijke veranderingen hard nodig. Wie niet meegroeit met de nieuwe inzichten en visies, blijft vastzitten op verouderde kerkbeelden en geloofspraktijken. Dat is schadelijk voor je geestelijke gezondheid.
Voor alle zondagen zijn al afspraken gemaakt met kerkkoren:
3 sept. (1e zondag): gemengd koor H. Landelinus uit Empel.
10 sept. (2e zondag): kerkkoor Johannes Geboorte uit Vlijmen.
17 sept. (3e zondag): Grootziekengasthuiskoor Jeroen Bosch
24 sept. (4e zondag): dameskoor Bokhoven.

Wij hopen vele van U te mogen begroeten in Bokhoven

X.v.d. Spank, pastor.

IngezondenIn 2003 ging het dubbelnummer over De Pessert. Er zijn toen ook boekjes uitgegeven met een aparte omslag, dus niet de groene omslag van Met Gansen Trou. Ik ben op zoek daar zo'n exemplaar. Wie kan mij helpen?
Ans Besselink 0416-372561

Brabantse avondenDe Kaart verkoop voor de Brabantse avonden dien telkens weer volle zalen trekt begint op: zaterdag 2 september.

De voorstellingen zijn het komende seizoen op:
Zondag 1 oktober 2006: Met optreden van de “Revuo’s” uit Lith
Zondag 7 januari 2007: Met optredens van Jo Hoogendoorn uit Goirle en “Striepke Veur “ uit Helmond
Zondag 15 april 2007: Met optredens van het duo Bagatel uit Den Dungen en “Spoit Elluf” uit Helmond

Voor inlichtingen en kaartverkoop: Nico en Anny van den Heuvel Meidoornstraat 9, Nieuwkuijk tel: 073-5115443

OproepHeeft u iets te melden wat betreft bijvoorbeeld een tentoonstelling, of een voorstelling.
Heeft u een foto waarvan u meer zou willen weten. Bent u op zoek naar foto’s of afleveringen van “Met Gansen Trou”?. Heeft u iets aan te bieden wat betrekking heeft op heemkunde, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Het Plekbord is een mooi medium om iets voor elkaar te betekenen. Stuur uw informatie naar:
- Toon Groot, Heusdenseweg 1, 5154EJ Elshout. Tel: 0416-375835
- Kees van den Oord, Gravin Helenastraat 15, 5221 CB Bokhoven, tel 073-5130407.

Ook kunt u uw boodschap kwijt via e-mail.

Ons adres is: plekbord@hkkonsenoort.nl

Sluitingstijd inleveren kopij volgende Plekbord 15 september 2006.
Terug naar het plekborden overzicht