Plekbord

jaargang 26, nummer 3, Juni 2005

   
      Beste Lezers

Hiervoor ligt alweer het laatste “Plekbord” voor de zomervakantie. We hebben weer wat verhalen, verslagen en tips uit ons heemgebied. Uiteraard wensen wij u allen een heel fijne vakantie toe. Blijf ons vooral schrijven en mailen.

Veel leesplezier, De redactie

IngezondenDhr. De Haan uit Drunen en al vele jaren verzamelaar van bidprentjes is in het bezit van het gevraagde bidprentje voor Mvr. Van der Loo uit Helvoirt in het vorige Plekbord.. Zo ziet u maar weer. “Het Plekbord” kan ook zo zijn diensten bewijzen.


Uitstapje naar GentHet is zaterdag 11 juni, een waterig zonnetje breekt door de wolken. Rond half acht arriveren de eerste leden van de heemkundekring “Onsenoort” op het binnenterrein van de Abdij Mariënkroon. Ze verzamelen zich voor het jaarlijkse uitstapje dat al weer vele malen is georganiseerd. Rond acht uur kunnen ze zich begeven naar de drie bussen die geparkeerd staan aan de Abt van Engelenlaan. Met 140 man vertrekken ze om 8.00 uur naar België voor een dagexcursie in Gent.

De reis verloopt voorspoedig en om 10.20 uur arriveren we in het centrum van Gent, alwaar men al snel op zoek gaat naar een eerste bakske koffie of een toilet. Onder de reizigers bevond zich ook Mvr. Liena Kroonen -Van Hulten, geboren in Nieuwkuijk. Ze woont al ruim 52 jaar in Dublin, Ontario in Canada.
Ze was voor vakantie in Nederland en kon deze trip naar Gent nog net even meemaken voordat ze weer naar huis vertrok. Om 11.00 uur werden er groepen gemaakt en onder leiding van een gids ging men naar de oude binnenstad. Alwaar we vanaf het St Bataafsplein een groot aantal indrukwekkende monumenten te zien kregen, zoals de Belforttoren met daarbij de Lakenhal, de Nederlandse Schouwburg en niet te vergeten de St. Baafskathedraal De eerste vermelding van deze oudste parochiekerk van Gent dateert van de 10de eeuw. In 942 werd binnen de nieuwe portus een bidplaats gebouwd, vlakbij de drukke aanlegplaats aan de Nederschelde. De kerk was gewijd aan Sint-Jan de Doper en werd in de 11de eeuw herbouwd en verruimd. Na vele verbouwingen die ruim 300 jaar in beslag hebben genomen kwam de kerk in zijn huidige staat gereed. Met de oprichting van het bisdom Gent in 1561 werd de collegiale Sint-Baafskerk verheven tot kathedraal.. In de kerk waren de indrukken nog groter met de vele pracht en praal die deze kerk bezit. Noemenswaardig zijn de rococopreekstoel uit 1742, het schilderij van de bekering van Sint-Bavo door Pieter Paul Rubens en het veelluik van de gebroeders Van Eijk (1432 ). Ook was er nog het imposante priesterkoor en konden we afdalen in de crypte waar we de restanten konden zien van de eerste fundamenten uit de 10e eeuw . Weer buiten gekomen leidden de gidsen, die hun verhaal met wat humor vertelden, ons naar meer fraaie architectuur. Zo kwamen we langs de Achter Sikkel en de Grote Sikkel (muziekconservatorium) en het Grote Vleeshuis. Ook het gemeentehuis kreeg zijn aandacht met zijn drie verschillende bouwstijlen.
Na de rondleiding werden we naar de rivier “De Leije” gebracht waar een rondvaart over deze rivier volgde. En opnieuw kregen we vanaf het water weer prachtige huizen te zien met fraai versierde gevels. Het gaf een duidelijk beeld van deze textielstad die van de 13e tot de 15e eeuw op Parijs na de grootste stad van Europa was. We voeren langs het kasteel Gravensteen, (10e eeuw) een indrukwekkend bouwwerk dat aan de Leije ligt. En “Het Rabot”, (1491) dit gebouw met zijn twee torens diende als keersluis. De twee flatgebouwen op de achtergrond pasten in het geheel niet bij dit monumentale gebouw. Ook bij de rondleiding te water waren de gidsen spraakzaam met de nodige humor.

Na de rondvaart was het toch echt tijd voor een pauze. En die kregen we. Bij restaurant “De Graaf van Egmond” werd een prima lunch geserveerd en kon men gezellig bijkletsen. Na de lunch kon ieder voor een paar uurtjes zijn eigen weg gaan. Wat gaan winkelen of gewoon een terrasje pikken. In ieder geval gingen velen naar een oud kruidenwinkeltje, genaamd “De Tierlantijn”, waar de beroemde Gentse mosterd grif werd verkocht.
Rond half zes verzamelde men zich weer op het Graaf van Vlaanderenplein, waar de bussen al weer gereed stonden en kon men de terugreis aanvangen.
Om half acht keerde iedereen weer huiswaarts en kon men terugzien op een zeer geslaagde dag in Gent. Een compliment aan de organisatie ( Ans Zeeuwen en Henk de Wit ) is dan ook zeker op zijn plaats Namens iedereen hartelijk dank.


Computer genealogieComputergenealogen komen met geheel nieuwe versie computerprogramma GensDataPro 2.0

De afdeling Computergenealogie van de NGV heeft versie 2.0 van haar genealogisch computerprogramma GensDataPro vrijgegeven. Het programma is op vele punten verbeterd, aangepast en uitgebreid. Diverse opties zijn overzichtelijker geordend en het programma loopt weer een stuk "soepeler" dan voorgaande versies. Kinderen, relaties en activiteiten kunnen nu gemakkelijk in de juiste volgorde worden gezet. Bij geboorte, doop, overlijden, ondertrouw en kerkelijk en burgerlijk huwelijk kunnen nu getuigen worden toegevoegd.

Gebeurtenissen
Het gebeurtenissen-systeem van GensDataPro is zeer geavanceerd geworden: alles is nu mogelijk. Zo kunnen meerdere personen aan eenzelfde adres worden gekoppeld, maar het adres kan zelf ook gebeurtenissen ondergaan zonder dat daar personen mee te maken hebben. (bijv. "Boerderij De Stobbe, afgebrand in 1873"). Ook kunnen personen en relaties nu activiteiten aangaan met andere personen of relaties. Bijvoorbeeld Piet de Vries, bevriend met Johan de Kort. Ook bij Johan de Kort zal dan in de gegevens staan dat hij bevriend is met Piet de Vries. De activiteiten komen bij invoer automatisch chronologisch in de uitvoer, maar kunnen door de gebruiker nu ook eenvoudig in iedere gewenste volgorde worden gezet.

Dossier
Een paar zeer welkome uitbreidingen zijn aangebracht ten behoeve van het werken met foto’s en gescande documenten. Foto’s, waarop met een kader is aangegeven waar de betreffende personen staan, kunnen nu met één klik van namen worden voorzien. Zelfs kan men een legenda onder de foto maken met daarin de namen en ernaast een verkleinde foto met nummertjes. Een groepsfoto kan nu naar HTM worden uitgevoerd waarbij dan de personen aanklikbaar zijn. Vanuit een (groeps)foto is het heel eenvoudig om selecties op te slaan als aparte foto’s. Erg handig wanneer je personen op een groepsfoto snel een pasfotootje wilt geven.

Uitvoer
De uitvoer naar Microsoft Word is aanzienlijk verbeterd. Nieuw is o.a. de mogelijkheid om pasfoto’s op te nemen in de uitvoer. Met een bijgeleverde Microsoft Word macro worden deze foto’s met één klik op de vooraf aangegeven grootte geschaald. Ook de foto’s die in de vorige versie in de uitvoer konden worden geplaatst worden hiermee keurig op schaal gebracht.

Cirkeldiagram
Aan de vraag van vele gebruikers is gehoor gegeven door de introductie van het cirkeldiagram als grafische weergave van een kwartierstaat. Maximaal 10 generaties kunnen worden weergegeven. De uitvoering van het diagram is op diverse punten aan te passen aan de wensen van de gebruiker.

Beschikbaarheid
De prijs van GensDataPro 2.0 bedraagt € 60 voor leden van de NGV en € 70 voor niet-leden. Voor de huidige gebruikers van GensDataPro is voor € 5 een upgrade op CD-rom beschikbaar. Deze upgrade is niet te downloaden. Hierdoor heeft iedere gebruiker de nieuwste versie op CD-Rom. Zowel het complete programma als de upgrade kunnen worden besteld via de webwinkel op de website van de afdeling Computergenealogie van de NGV: http://computergenealogie.ngv.nl.

Over de NGV afdeling Computergenealogie
De NGV, afd. Computergenealogie wil de individuele genealoog ten dienste zijn bij genealogisch onderzoek en bevordert dit d.m.v. de mogelijkheden die de automatisering biedt. Naast het tijdschrift 'GensData', ontwikkelt zij programmatuur, bevordert het de geautomatiseerde ontsluiting van genealogische bronnen, biedt of verwijst naar geautomatiseerde genealogische bestanden, geeft voorlichting en cursussen over het gebruik van geautomatiseerde middelen bij het onderzoek naar en het vastleggen van genealogische gegevens. Regelmatig worden afdelingsbijeenkomsten en landelijke genealogische computerdagen georganiseerd.

WAARSCHUWINGSinds kort is de "Stichting Genealogie Nederland" weer actief. W. Pince van der Aa bied onder de titel "De Kroniek van het oude geslacht" de ontwikkeling aan van Uw stamboom. En zelfs een prachtig Familiewapen.
Dit is pure oplichterij, ga niet in op deze aanbieding. Kijk voor meer informatie op de volgende website: VVF-Brussel

Brabantse AvondenHet is nog een beetje vroeg misschien, maar toch alvast wat aandacht voor de Brabantse avonden die in de wintermaanden bij café zaal “Den Bork” in Nieuwkuijk worden gehouden.
Deze avonden genieten veel belangstelling en zijn steevast uitverkocht.
Vanaf zaterdag 10 september 2005 kan U voor deze avonden kaarten bestellen. ( noteer deze datum vast in uw agenda).
Het programma voor 2005/2006 is als volgt:

Zondag 2 oktober
Ger Coppens zangeres uit Boerdonk en “Het Kwartjesvolk” muziekgroep uit het dorpje Zeeland
Zondag 11 december
“t Kumpt Vaneiges:” zanggroep uit Berlicum en Bert Kuijpers conferencier uit Aarle Rixtel
Zondag 9 april
Annelieke Merx Zangeres uit Erp en “Dé Velt Op” muziekgroep uit Aarle Rixtel

De entreekaarten kosten € 7,50 per stuk

Kaarten voor deze drie avonden kunt U bestellen vanaf 10 september ( eerder worden er geen kaarten uit gegeven ) bij Nico en Anny van den Heuvel, Meidoornstraat 9 in Nieuwkuijk. Of telefonisch 073-5115443

Bezoek eens een museumDe zomermaanden komen er weer aan, dus als er op de fiets gesprongen word om een ritje in de omgeving te maken dan wordt ook heel vaak de vesting Heusden aan gedaan. En niet in de laatste plaats om te genieten van een terrasje met een kopje koffie en `n trappisten biertje.
Ook voor een wandeling door de straatjes van Heusden en langs de kade van de haven kan men hier goed vertoeven. Maar Heusden heeft nog meer, naast de vele restaurants, winkeltjes, en galerie’s Heeft Heusden ook een Museum en wel het Gouverneurshuis aan de Putterstraat.. In vroegere eeuwen was dit gebouw in gebruik als woning van de militaire bevelhebber. Ook Voetius, predikant en stichter van de Utrechtse universiteit, woonde en werkte in dit sfeervolle gebouwencomplex. Nu is het in gebruik als museum. Het voormalige Heusdense Sint Jorisgilde, een van de oudste in Brabant, is er terug te vinden. De 169 zilveren penningen, een oorkondekast uit 1589 met vogel en imposante drinkhoorn zijn topstukken. Ook een tinnen koningsbord uit 1759 van het Vlijmense Catharina Gilde is in 2002 aangekocht en hangt ook in de gildenkamer tentoongesteld. In diverse vertrekken vindt u grafiek, munten en archeologische vondsten. De kamers zijn stijl-, maar vooral sfeervol ingericht. De Chinese porseleinverzameling kan tot de top van Nederland gerekend worden. Trots bezit vormen de acht waterschapsglazen, De zogenaamde hensbekers. Deze zijn teruggekocht van een Engelse edelman. De verzameling maquettes geeft een goed beeld van de bouwgeschiedenis van Heusden. Naast het museum ligt de Gouverneurstuin een fraai aangelegde stadstuin al waar het prima uitblazen is na een stevige stadswandeling.

Openingstijden:
Zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur


Open MonumentendagTussen twee werelden
Op vrijdagavond 9 september wordt Open Monumentendag geopend door bisschop Tiny Muskens van Breda. Het boek ‘Wees niet bang’ is het onderwerp. De plaats staat nog niet vast, maar wel het tijdstip: 19.30-22.00 uur Alle kerkklokken in het uitgestrekte Land van Altena en Heusden zullen om acht uur ’s avonds luiden. Een signaal van regionale verbroedering. Vier gemeenten werken dit jaar intensief samen om de Open Monumentendagen in de uitgestrekte regio van ca. 100.000 inwoners meer bekendheid te geven. Het betreft de gemeenten Aalburg, Werkendam, Woudrichem aan de noordkant en de gemeente Heusden aan de zuidkant van de Bergsche Maas. Het thema ‘Religieus Erfgoed, geloven in monumenten’ spreekt aan in een gebied van meer dan veertig kerken van diverse geloofsrichtingen. Godsdienst heeft vroeger mensen in deze streek verdeeld. Rivieren hebben deze verdeling versterkt. Er waren twee gescheiden werelden, die van de rooms-katho-lieken en die van de protestanten. Van oudsher domineren kerken in het stads- en dorpsgezicht. Ze nodigen gelovigen uit tot gebed en bezinning. Ter voorbereiding op het thema ‘Geloven in monumenten’ worden dialezingen gegeven: op woensdagavond 7 september in Vlijmen en donderdagavond 8 september in Aalburg. Kees van den Oord belicht op woensdagavond het religieus erfgoed vanuit rooms-katholiek en Cees de Gast op donderdagavond uit protestants oogpunt. Op zaterdag 10 september houden kerken, kapellen en kloosters open huis en verzorgen alle tussen 10.00 en 17.00 uur een aantrekkelijk programma. Een belbus is die dag voor een gering bedrag het ideale vervoermiddel.
Een bijzondere ontmoeting is er in de vestingstad Heusden. Hier ontmoet u ‘levende’ heiligen uit een ver verleden. De attributen verraden hun herkomst. U kunt verder op zaterdag 10 september, zoals gebruikelijk, gratis deelnemen aan een rondleiding o.l.v. een stadsgids. Deze wandeling staat in het teken van het religieuze erfgoed. Ze voert langs de diverse kerken o.a. de monumentale St. Catharijnekerk, maar ook over de vestingwerken aan de Bergsche Maas. Start om 12uur, 13uur en 15.00uur vanaf het Heusdens Buro voor Toerisme, Pelsestraat 17.
Open Monumentendag kan dit jaar de inwoners door openstellen van hun kerkgebouwen weer dichter bij elkaar brengen. Een mooi uitgegeven
overzichtskaart van de gehele regio, waarop alle activiteiten van Open Monumentendag vermeld staan, biedt een leuke rondtocht langs de kerken, kapellen, kloosters en andere religieuze monumenten. Zangkoren, organisten, bijbelgenootschappen en bloemisten verwelkomen de bezoekers, waarbij levende ‘heiligen’ en foto-exposities aandacht opeisen.
Open Monumentendag wordt dit jaar georganiseerd door een nieuwe projectgroep. Hierin werken het Toeristisch Bureau Altena Biesbosch en het Cultuur-Historisch Platform nauw samen met de Heemkundekring Onsenoort en het Heusdens Buro voor Toerisme. Namens heemkundekring Onsenoort heeft Kees van den Oord hierin zitting. Samen wil de projectgroep het Land van Heusden en Altena cultuurhistorisch op de kaart van Nederland en Europa in het bijzonder zetten. Voor verdere informatie neem contact op met het Heusdens Buro voor Toerisme, Pelsestraat 17, Heusden-vesting.tel. 0416 662100, info@hbtheusden.nl en www.hbtheusden.nl

OproepMvr. Van der Loo uit Helvoirt stuurde ons een foto, waar ze wat meer over wilde weten. Deze foto is vermoedelijk afkomstig van mevr. De Wit- Ijpelaar, die enkele jaren in pension is geweest bij de broeders van Joan de Deo in Helvoirt. Zij is ± 20 jaar geleden overleden. Haar vraag is nu: herkent u deze mensen op de foto en om wat voor feest gaat het?
(de foto staat in het Plekbord dat bij het juni nummer van MGT is bijgesloten).
Reacties kunt u kwijt bij de redactie van dit blad.

**********Heeft u iets te melden wat betreft bijvoorbeeld een tentoonstelling, of een voorstelling.

Heeft u een foto waarvan u meer zou willen weten. Bent u op zoek naar foto’s of afleveringen van “Met Gansen Trou”?. Heeft u iets aan te bieden wat betrekking heeft op heemkunde, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Het Plekbord is een mooi medium om iets voor elkaar te betekenen. Stuur uw informatie naar:
- Toon Groot, Heusdenseweg 1, 5154EJ Elshout. Tel: 0416-375835
- Kees van den Oord, Diepenbrocklaan 6, 5251 HD Vlijmen, tel 073-5130407.

Ook kunt U uw boodschap kwijt via e-mail.

Ons adres is: plekbord@hkkonsenoort.nl
Terug naar het plekborden overzicht