Webwinkel van de Heemkundekring

    Op deze pagina vindt u een overzicht van de boeken en de USB-stick die te koop zijn in de webwinkel van de Heemkundekring Onsenoort.    

De boeken zijn genummerd en per boek vindt u een korte beschrijving, de prijs van het boek en een afbeelding van de voorkant.

Bestel informatie:

    Let op! als U een boek bestelt en het moet per post verstuurd worden dan komen er nog verzendkosten bij uw bestelling.    

Om de USB-stick en/of boeken te bestellen kunt u een email sturen naar het bestuur door op het email adres te klikken. En in de email te vermelden wat u wilt betstellen.
Klik hier om een email te sturen

 

USB-stick informatie

ga naar: Boekenlijst, ga naar: Bestel informatie.

1

Heemkundekring Onsenoort.
Met Gansen Trou, 1951 – 2017. Volledige tekst en alle afbeeldingen uit 67 jaargangen.
(Nieuwkuijk, 2018)

Deze staan op een USB-stick voor gebruik op een computer, laptop of tablet.

Kosten
€ 12,50
(exclusief verzendkosten)
-----
€ 15,00
(inclusief verzendkosten)

 

Overzicht Boeken

ga naar: USB-stick informatie, ga naar: Bestel informatie.

De vier meest recente toevoegingen:

Nr

Korte omschrijving

Prijs

Voorkant

79

Adrie van Bladel en Gien van Wijk
Haarsteeg in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw
(Nieuwkuijk 2020)
Korte samenvatting:
Het boek omvat 143 kleurenfoto's met beschrijving uit de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw. Het geeft een beeld hoe het dorp Haarsteeg er zo'n 60 jaar geleden uitzag. De foto's zijn een verzameling uit de dia collectie van de toenmalige schoolmeester Theo van der Heijden.

Het boek heeft 145 kleurenpagina’s op A5 formaat en heeft een harde kaft.

Vanaf 22 december 2020 is het boek ook te koop bij:
Boekwinkel Sikkers, Grotestraat 166 in Drunen
Boekwinkel "Zin in boeken", Botermarkt 12 in Heusden
Wim van Heijst, Meester Prinsenstraat 4 in Haarsteeg
Adrie van Bladel, Biesheuvellaan 11a in Vlijmen

€ 13,00 (excl. verzendkosten)

78

Kwartetspel Gemeente Heusden en WOII
(Nieuwkuijk 2020)
Korte samenvatting:
De verhalen over de verschrikkingen van WOII moeten van generatie op generatie worden doorgegeven. Langzaamaan vergeten wat toen gebeurd is, mag niet, want dan vergeten we ook hoe we kunnen voorkomen, dat zoiets nog eens gebeurt.

Heemkundekring Onsenoort heeft hierop ingespeeld door een kwartetspel te ontwerpen. Daarin komen alle kernen van de gemeente Heusden voor, allemaal met hun eigen verhaal en hun eigen keuze over de gebeurtenissen tijdens de bezetting, bij de bevrijding en tijdens de wederopbouw na de oorlog.

Op deze manier komen spelenderwijs 9 x 4 (sommige kernen zijn samengevoegd) gebeurtenissen onder de aandacht. Door het spel te spelen met verschillende generaties kunnen de onderwerpen uit eigen kennis (en ervaring) worden aangevuld en kunnen er andere gebeurtenissen aan worden toegevoegd.

Het spel is ook te koop voor €7,00 in de lokale boekhandel (Zin in Boeken (Heusden) en Sikkers (Drunen)).

€ 7,00 (excl. verzendkosten)

77

Bart Beaard
ELKE DAG ANGST - Vlijmen en de V.1 - vliegende bommen
(Nieuwkuijk 2020)
Korte samenvatting:
Op 30 maart 2020 is het precies 75 jaar geleden dat de laatste V.1 vanuit Overijssel richting Antwerpen is gelanceerd van een totaal van 5395 vanaf 16 december 1944. Een groot gedeelte daarvan is over de regio Oostelijke Langstraat gevlogen, soms tot wel 100 stuks per dag. Luisterend naar het geluid van de V.1 voelde men zich veilig of zocht men juist zo snel mogelijk een afdoende schuilgelegenheid. Maar de angst voor een neerstortende V.1 zat er begrijpelijk bij de bewoners maandenlang diep in. Uiteindelijk zijn vier V.1’s voortijdig neergestort in de bebouwde kom van Vlijmen, met 28 dodelijke slachtoffers, vele gewonden en grote materiële verwoestingen tot gevolg.

Het boek heeft 100 kleurenpagina’s op A4 formaat en heeft een harde kaft.

€ 19,00 (excl. verzendkosten)

76

Bart Beaard
De mandenmakerij van Vlijmen e.o. (2e versie)
(Nieuwkuijk 2020)
Korte samenvatting:
Geen boek zoals we gewend zijn, maar een verzameling van eerdere publicaties over de mandenmakerij, verhalen, krantenknipsels, wetenswaardigheden, dialect, foto’s etc.

Het boek heeft 196 kleurenpagina’s op A4 formaat en heeft een harde kaft.

€ 25,00 (excl. verzendkosten)

75

Geke van de Merwe – Wouters
De stadhuisramp: een onbestrafte oorlogsmisdaad
(Nieuwkuijk 2019)
Korte samenvatting:
Op 4 november 2019 is herdacht worden dat het 75 jaar geleden is, dat in de nacht van 4 op 5 november door de Duitsers enkele hoge gebouwen in Heusden zijn opgeblazen. De laatste daarvan was het monumentale stadhuis, waarbij 134 onschuldige oorlogsslachtoffers vielen. De herinnering aan deze verschrikkelijke oorlogsmisdaad is na al die jaren nog steeds voelbaar, niet alleen bij overlevenden en nabestaanden maar bij nagenoeg alle inwoners van de vesting. Om deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis ook in de toekomst levend te houden, heeft mevr. Geke van de Merwe achtendertig getuigen gehoord en hun verhalen vastgelegd in een boek met de titel ‘De stadhuisramp: een onbestrafte oorlogsmisdaad’.

Een boek op A4-formaat met 282 kleurenpagina’s en een harde kaft.

€ 27,50 (excl. verzendkosten)

74

Gien van Wijk
75 Jaar Bevrijding en Wederopbouw van de Oostelijke Langstraat
(Nieuwkuijk 2019)
Korte samenvatting:
Het boek beschrijft de bevrijding van de Oostelijke Langstraat in 1944 op 4 en 5 november en ook de periode van wederopbouw die na de Duitse capitulatie in mei 1945 begon. Door de ligging achter het Drongelens Kanaal bleven plaatsen als Drunen, Heusden en Vlijmen in Duitse handen terwijl de rest van de provincie (met uitzondering van het Land van Heusden en Altena) al bevrijd was. Pas na de spectaculaire militaire operatie, codenaam Guy Fawkes, werden ook uit dit gebied de Duitse troepen verdreven. Maar die bevrijding eiste een hoge tol van de burgerbevolking. Naast de 134 door een Duits Sprengkommando vermoorde Heusdenaren verloren bijna 50 burgers in andere plaatsen het leven als gevolg van de beschietingen. Het is overigens een misverstand om te denken dat met de bevrijding ook de vrijheid kwam. Het tegendeel was het geval.
De Oostelijke Langstraat werd spergebied waar alle in- en uitgaande personen streng werden gecontroleerd. Maar veel erger dat langs de tijdens die lange winter de regelmatig neervallende V-1 vliegende bommen de nodige slachtoffers maakten. Ook vielen er opnieuw doden onder de bevolking, ditmaal door de Duitse beschietingen vanaf de overkant van de Bergsche Maas. Uiteindelijk moesten de bewoners van de dorpen langs de rivier, zoals Heusden, Herpt, Hedikhuizen, Bokhoven en Engelen, zelfs hun huizen verlaten! Pas met het einde van de oorlog in 1945 mochten zij weer terugkeren en kon de daadwerkelijke wederopbouw beginnen.

Een boek met 222 kleurenpagina’s op A4-formaat.

€ 22,50 (excl. verzendkosten)

73

Kees van den Oord
75 Jaar bevrijding Heusden - Elk gedenkteken heeft zijn verhaal
(Nieuwkuijk 2019)
Korte samenvatting:
Nu wij de 75ste verjaardag van de bevrijding in Zuid-Nederland herdenken is aan historicus dr. Kees van den Oord gevraagd deze verhalen op te tekenen. Het resultaat is een boek, dat de titel heeft gekregen ’75 Jaar bevrijding Heusden - Elk gedenkteken heeft zijn verhaal’, ondersteund met getuigenissen van mensen, die de bevrijding zelf hebben meegemaakt.

Een boek met 88 kleurenpagina’s op A5-formaat.

€ 6,00 (excl. verzendkosten)

72

Pim van Gelder
Market garden in de Langstraat
(Nieuwkuijk 2019)
Korte samenvatting:
‘Market Garden in De Langstraat – Glidermannen in Drunen en Elshout’ is onlangs uitgegeven en geschreven door Pim van Gelder. In de afgelopen acht jaren deed hij een onderzoek naar hetgeen een groep van 48 geallieerde Engelse en Amerikaanse militairen is overkomen na noodlandingen van hun vliegtuigen in de Oostelijke Langstraat op 17 en 18 september 1944.
Gedurende zes weken verbleven zij in Drunen en Elshout op verschillende schuiladressen en het langst in het Norbertusgesticht in Elshout. Hier verbleven zij samen met een groep van ~150 psychiatrische patiënten, een groep broeder-verplegers en in de keuken een groep Duitse militairen.

Het boek heeft 152 kleurenpagina’s in A4-formaat en een harde kaft.

€ 20,00 (excl. verzendkosten)

71

Gien van Wijk
Van karrenspoor tot Maasroute.
(Nieuwkuijk 2019)
Korte samenvatting:
Op 29 augustus 1969 is autosnelweg De Maasroute officieel geopend door Dr. C. Kortmann, toenmalig Commissaris van de Koningin. Dit jaar dus precies 50 jaar geleden. De heemkundige Gini van Wijk uit Drunen heeft over de geschiedenis van de eeuwenoude verbindingsweg door de Langstraat, tussen 's-Hertogenbosch en Geertruidenberg, en de aanleg van de Maasroute dit boek geschreven.

Het boek heeft 274 kleurenpagina’s in A4 formaat.

€ 25,00 (excl. verzendkosten)

70

Bert Meijs
‘De tyranny verdryven’. Cis Suijs, Vlijmense verzetstrijdster.
(Nieuwkuijk 2019)
Korte samenvatting:
Cis Suijs, dochter van de Vlijmense kleermaker Jan Suijs, komt tijdens de Tweede Wereldoorlog door haar verzetsactiviteiten in de gevangenis. Vervolgens komt ze nog in drie concentratiekampen (Vught, Ravensbruck en Munchen) en weet te overleven. In het boek wordt vooral beschreven onder welke omstandigheden zij in de diverse kampen verblijft en hoe de saamhorigheid met haar medegevangenen heeft bijgedragen om samen deze ellende te overleven.
€ 19,00 (excl. verzendkosten)

69

Bart Beaard
Het levensverhaal van zr. Antonio, Catharina van Baardwijk, 1889-1942.
(Nieuwkuijk 2019)
Korte samenvatting:
Op 22 februari 2019 is het precies 100 jaar geleden dat zr. Antonio met s.s. Tombora vanuit Rotterdam naar de missie in Borneo, toen Nederlands-Indië, vertrok. Zr. Antonio had haar kloostergeloften afgelegd bij de Congregatie van de Zusters Franciscanessen in Veghel. In de missie was zij werkzaam in het onderwijs, in de ziekenzorg en in de leprozerie (melaatsenzorg). In 1942 is zij in Singkawang –West- Borneo na een langdurige ziekte overleden.
€ 8,00 (excl. verzendkosten)

68

Bart Beaard en Watlher de Munnik
Fotoboek Expositie Lips Autotron Drunen
(Nieuwkuijk 2018)
Korte samenvatting:
In november 2018 is er in de bibliotheek van Drunen een expositie geweest over dit museum. Op 20 grote fotopanelen is de geschiedenis van het automuseum weergegeven, alsook de belangrijkste activiteiten ervan. In het fotoboek staan de afbeeldingen van deze 20 panelen op een formaat van 30x30 cm. De omslag heeft aan beide zijden afdrukken van tekeningen die door Anton Pieck gemaakt zijn.
€ 15,00 (excl. verzendkosten)

67

Henk Roestenburg, André Janssen
Nieuwkuijk & Onsenoort
(Nieuwkuijk 2018)
Korte samenvatting:
In het fotoboek, op A5 formaat en met ca. 180 kleurenpagina’s, bevindt zich een kaartje met 15 vertelpunten. Bij de dorpswandelingen wordt op deze punten informatie gegeven over personen èn over gebeurtenissen en veranderingen sinds het einde van de 19e eeuw.
€ 13,50 (excl. verzendkosten)

66

Pouwel Pouwels
Vliegtuigcrashes 1940-1945 Midden-Brabant
(Nieuwkuijk 2018)
Korte samenvatting:
Dit boek is het levenswerk van Pouwel Pouwels (1932-2015) uit Elshout.

Het is het resultaat van jaren speurwerk en behandelt zeer gedetailleerd de tweeëndertig vliegtuigcrashes tijdens de Tweede Wereldoorlog in het gebied tussen Geertruidenberg en ’s-Hertogenbosch.

€ 15,00 (excl. verzendkosten)

65

Eli en Dinie Maas
Anton H.C. van Hest, de vergeten glazenier uit Vlijmen
(Nieuwkuijk 2018)
Korte samenvatting:
Eli en Dinie Maas begonnen in 2003 aan een zoektocht naar de brandschilderramen, tekeningen en schilderijen van de Vlijmense kunstenaar.

Het resultaat is opgetekend in een mooi boekwerk met 96 kleurenpagina’s in het formaat 170x210 mm en een harde kaft.

€ 12,50 (excl. verzendkosten)

63

Geke van de Merwe
Veerkracht
(Nieuwkuijk 2018)
Korte samenvatting:
‘Veerkracht’ van Geke van de Merwe, oud-redacteur van het Nieuwsblad voor het Land van Heusden en Altena, is onlangs verschenen. Het boek gaat over dit legendarische weekblad dat na 116 jaar stopte, over de verdwenen drukkerij/zetterij Veerman in Heusden en Heesbeen en over Rivieren Pers. Van Geke, lid van onze vereniging, verscheen eerder het boek ‘Drunen ontsnapt aan massamoord’.

Het boek heeft het formaat 215x275 mm, een harde kaft en 210 kleurenpagina’s.

€ 22,00 (excl. verzendkosten)

62

Adrie Verboord
Drunen en 500 jaar Reformatie
(Drunen 2017)
Korte samenvatting:
Op 31 oktober 2017 is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn ‘95 stellingen’ vastspijkerde op de deuren van de kerk in Wittenberg-D. Deze actie vormde het begin van een revolutie in het religieus denken in Duitsland, Rome en de rest van Europa. Voor Heemkundekring Onsenoort een mooie aanleiding om aandacht te geven aan het protestantisme in het heemgebied, zijnde de huidige gemeente Heusden en de kernen Engelen en Bokhoven. Hieraan is invulling gegeven door in een constructieve samenwerking tussen heemkundekring en Protestantse gemeente om de geschiedenis van 500 jaar protestantisme in Drunen op te tekenen.

Het boek heeft het formaat van 21x25 cm. en heeft 80 kleurenpagina’s.

€ 12,50 (excl. verzendkosten)

61

Toon Groot
Antoon Lommers, schilder uit Elshout
(Elshout 2017)
Korte samenvatting:
Op 4 februari jl. was het honderd jaar geleden dan Antoon Lommers werd geboren. De bekende Elshoutse huisschilder woonde in de Kerkstraat, waar hij zijn hele leven tekende en schilderde; olieverfschilderijen, aquarellen, potlood- en pentekeningen kwamen veelvuldig van zijn hand en zijn familie heeft er nog ruim honderd in hun bezit.

Door Toon Groot is nu een boek over het leven en werk van Antoon Lommers samengesteld. Samen met de Nieuwkuijkse kunstenaar Legs Boelen kwam hij tot een kleurrijke selectie, waarvan de Haarsteegse fotograaf Arold van de Aa de reproducties maakte. De opmaak van het boek was in handen van Paul Stamps en historicus Kees van den Oord tekende voor de eindredactie. In dit 124 bladzijden tellende boek dat is voorzien van een harde kaft zijn er ruim 125 werken van zijn hand opgenomen, waarvan vele olieverfschilderijen, potlood-, pastel- en pentekeningen.

€ 20,00

60

Bart Beaard
Dorpswandeling Vlijmen
(Drunen 2017)
Korte samenvatting:
Een nieuwe wandeling is in het centrum van Vlijmen.
De route van de wandeling is: Gemeentehuis, Julianastraat, Pastoor van Akenstraat, Pastoriestraat, De Akker, Plein, Akkerstraat en Julianstraat.

In groepen van maximaal 25 personen wordt verteld over wat er in honderd jaren zoal veranderd is.
De wandeling wordt gedaan aan de hand van een fotoboek met 115 pagina’s met bijbehorende teksten.

€ 7,50

59

Bas van Andel en Teus van Tilborg
Van grond tot mond
(Andel 2017)
Korte samenvatting:
De wereld van boeren en voedsel in het Land van Heusden en Altena en in de Langstraat is in de afgelopen eeuw snel en ingrijpend veranderd. Wat er zoal veranderde is te lezen in het boek, een gezamenlijke uitgave van Heemkundekring Onsenoort en van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena. Centraal in het boek staan de veranderingen gedurende de 20e eeuw in de hele voedselketen, van producent tot consument.

Mensen vertellen hoe ze de ontwikkelingen in de jaren ‘30 tot ‘70 hebben ervaren. Hoe kleinschalig de landbouw in die tijd was. Boeren konden maar net rondkomen, De armoede was enorm. etc.

€ 20,00

58

Gien van Wijk en Annie Boelen
Drunen in de jaren zestig
(Drunen 2017)
Korte samenvatting:
‘Drunen in de jaren zestig’ is, na ‘Dorpswandeling Drunen’ en ‘Rondom Drunen’, de titel van het 3e fotoboek over Drunen.

Het boek heeft meer dan 200 foto’s op A5 formaat over nieuwbouwwijken, straatbeelden, boerderijen, overheidsgebouwen, buurtschappen, winkels, bedrijven, sportcomplexen en inmiddels is daarvan ook weer veel verdwenen.

€ 10,00

57

Bart Beaard
Henk Romeijn, verzetsheld uit Drunen
(Nieuwkuijk 2017, 2e versie)
Korte samenvatting:
Henk Romeijn, op 21 augustus 1921 geboren in Rotterdam, woonde als pleegkind in het Drunense gezin van Hannes van Loon. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werkte hij in Waalwijk op het Distributiekantoor, een verzamelplaats van verzetsmensen en onderduikers. Henk kwam in contact met de Amsterdamse verzetsgroep CS6, die in 1942 en 1943 hooggeplaatste NSB’ers liquideerde. Zo kreeg Romeijn de opdracht om in Nijmegen de politiecommissaris en NSB’er Anton van Dijk, verantwoordelijk voor het oppakken van meer dan 500 Nijmeegse Joden, te liquideren. Op 8 juli 1943 loste hij twee schoten op Van Dijk en die overleed op 31 augustus 1943 in Arnhem. Romeijn werd opgepakt, verbleef in de strafgevangenis van Arnhem en vervolgens zeven maanden in Kamp Vught, werd ter dood veroordeeld en op 5 april 1944 door de Duitsers gefusilleerd.
Het boek in A4 formaat heeft 72 kleurenpagina’s.

Dit is een 2e en een uitgebreidere versie van het boek dat in april 2016 is uitgegeven. Na de uitgifte van de 1e versie en het verschijnen van enkele krantenberichten is nieuwe informatie ontvangen die in deze versie verwerkt is.

€ 12,00

55

Gini van Wijk
Uit de as herrezen.
Een reconstructie van de verwoeste boerderijen in de Tweede Wereldoorlog in de Oostelijke Langstraat.

Nieuwkuijk, november 2016
Korte samenvatting:
In de Oostelijke Langstraat werden tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna tachtig boerderijen geheel verwoest en de meesten zijn na de bevrijding als wederopbouwboerderij herbouwd. Gini van Wijk heeft over dit onderwerp een prachtig boek geschreven.
Het 250 pagina’s tellende boek is rijkelijk geïllustreerd met veel, nog niet eerder gepubliceerde kleurenfoto's van vóór en na de verwoesting. Het boek laat u de verwoestingen en de wederopbouw van de boerderijen mee beleven.

€ 22,50

54

Bart Beaard en Jan van der Linden
Dorpswandeling Drunen
(Drunen, november 2016)
Korte samenvatting:
Een nieuwe wandeling is in het centrum van Drunen.
In groepen van maximaal 25 personen wordt verteld over wat er in honderd jaren zoal veranderd is.
De wandeling wordt gedaan aan de hand van een fotoboek met 100 foto’s, voorzien van de bijbehorende teksten.

€ 7,50

52

Anton van der Lee
Prominente mensen uit Hedikhuizen. De familie Boelaars
(Nieuwkuijk 2016)
Korte samenvatting:
Jozef Boelaars en de Lagere School van Hedikhuizen zijn vele jaren onverbrekelijk met elkaar verbonden. De school is 1843 gebouwd met subsidies van het Rijk en de Provincie.

Een restant van het schoolgebouw bestaat nog, zij het dat het dienst doet als opslagruimte en dat het dak is verlaagd. De ernaast gelegen onderwijzerswoning, die in 1873 door familie Boelaars betrokken wordt, bestaat niet meer. Er is alleen nog een mooi schilderij bewaard gebleven.

Josef Boelaars ’s-Hertogenbosch, volgt een onderwijzersopleiding en slaagt daarvoor op 19-jarige leeftijd. Zijn eerste standplaats als onderwijzer is Best, vervolgens Liempde en dan in Reusel. Hier leert hij zijn vrouw Kee Stevens kennen. Ze trouwen in 1873 en vestigen zich dan in Hedikhuizen. Hier wordt hij Hoofd van de School en blijft dat tot 1922 en is dan 60 jaar onderwijzer geweest.

Het echtpaar krijgt in Hedikhuizen negen kinderen, waarvan er geen enkele trouwt. De oudste dochter Maria wordt non, zoon Jan wordt ambtenaar bij de Provincie, zonen Jozef en Harrie worden beeldend kunstenaar, zonen Bernard, Alois en Theodoor treden in bij de Benedictijnen en dochter Regina blijft ongetrouwd thuis. Een zoon overlijdt na zijn geboorte en een dochter overlijdt op 3-jarige leeftijd.

In het boekje, met 64 pagina’s en een kartonnen kaft, is het prachtige familieverhaal uitgebreid omschreven en het is geïllustreerd met vele authentieke foto’s.

€ 7,00

49

Toon Groot
Christ van der Aa. Dorpsfotograaf van Elshout
(Nieuwkuijk 2015)
Korte samenvatting:
Het boek vertelt het verhaal van Elshouts dorpsfotograaf Christ van der Aa (1892-1968) die tussen 1915 en 1935 honderden foto’s met zijn zelfgebouwde camera maakte. In dit boek zijn ruim honderd bewaard gebleven foto’s van glasnegatieven afgedrukt.
Het boek is geheel in zwart/wit, 128 pagina’s, formaat 25 cm x 21 cm met harde kaft.
€ 12,50

48

Bart Beaard
De postgeschiedenis van Vlijmen
(Nieuwkuijk 2015)
Korte samenvatting:
In het boekje wordt uitvoerig ingegaan op de postgeschiedenis van Vlijmen vanaf 1850 toen de Postwet was aangenomen en er in elke plaats een postkantoor of bestelhuis kwam.
Vlijmen heeft in de beginperiode op verschillende plaatsen bestelhuizen gehad. Het eerste post- en telegraafkantoor kwam er in 1883 in de Julianastraat, toen Kerkstraat, en dat is er geweest tot 1929. Daarna het postkantoor in de Akkerstraat (1929-1971), het noodgebouw in de Julianastraat (1971-1983) en aan de Akker (1983-2004). Ook wordt het postagentschap op de Vliedberg beschreven. In het boekje komen vele namen en foto’s voor van het toenmalige PTT-personeel, de complete serie poststempels, ‘spoor en post’, aandacht voor sociale media, alsook het hoofdstuk ‘Van Staatsbedrijf PTT naar KPN, PostNL en ING’.
€ 6,00

47

Gini van Wijk
Van Baardwijkse Overlaat tot Drongelens Kanaal
(Nieuwkuijk 2015)
Korte samenvatting:
Een rijk geïllustreerd boek dat beschrijft hoe zo’n 250 jaar geleden de Baardwijkse Overlaat tussen Drunen en Baardwijk werd aangelegd en zo’n 100 jaar geleden het Drongelens Kanaal tussen ’s-Hertogenbosch en Drongelen gegraven werd.
In het boek wordt uitvoerig ingegaan op:
  • De aanleg van de Baardwijkse Overlaat en de gevolgen voor Drunen en Baardwijk
  • De veerverbindingen in de Oostelijke Langstraat als het gebied weer eens was overstroomd
  • De vele plannen om te komen tot een afwateringskanaal
  • Het graven van het Drongelens Kanaal
  • De strijd om het kanaal in november 1944
  • De ontwikkelingen in het overlaatgebied vanaf 1945 tot heden

€ 22,50

46

Bart Beaard
In ’t Land van Belofte
(Nieuwkuijk 2014)
Korte samenvatting:
In ’t Land van Belofte
€ 15,00

44

Peter de Jongh, Bert Meijs, Henk de Wit
De Grote Oorlog in de gemeente Heusden (1914-1918)
(Nieuwkuijk 2014)
Korte samenvatting:
'De Eerste Wereldoorlog 1914-1918. In Engeland, Frankrijk Duitsland en Belgie bekend als "grote oorlog".
Het themanummer van Met Gansen Trou 2014 gaat over datgene wat zich tijdens deze Eerste Wereldoorlog in de huidige gemeente Heusden heeft afgespeeld. Zo'n twee jaar is er door een werkgroep van de heemkundekring veel onderzoek verricht en hebben zij in de plaatselijke archieven en kranten gezocht naar de gebeurtenissen tijdens deze periode, waardoor dit prachtige themanummer samengesteld kon worden met vele afbeeldingen.
Beschreven wordt het ontstaan van de oorlog, de Belgische vluchtelingen, de gemobiliseerde en ingekwartierde militairen, de schietoefeningen in de Drunense Duinen, de gedenksteen in het Vlijmense gemeentehuis, het neerstorten van een Duits vliegtuig in Herpt etc..'.
€ 5,00

43

Bart Beaard
De postgeschiedenis van Drunen. In 350 jaar van voetbode naar facebook
(Drunen 2013)
Korte samenvatting:
'Vanaf het einde van de 17e eeuw heeft Drunen met een verwisselkantoor een belangrijke rol gespeeld in de postverbindingen vanaf de Republiek der Vereenigde Nederlanden naar het Prinsbisdom Luik en verder naar het zuiden. Naar dit verwisselkantoor kwamen postiljons en voetboden en verwisselden er hun post. Dit heeft voor Drunen geduurd tot 1807 en is toen opgeheven vanwege de grote problemen met de bereikbaarheid door de wateroverlast van de Baardwijkse Overlaat. In het boek staan de resultaten van een uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis van dit verwisselkantoor.

Ook gaat in dit boek de aandacht uit naar de postkantoren, brievengaarders en kantoorhouders, telefoon en telegraaf, telefonistes, postbodes, postfamilies, overvallen, post en spoor…..allemaal interessante onderwerpen. Opgenomen is ook een compleet overzicht van de afstempeling van poststempels, vele afdrukken van oude poststukken en informatie over ansichtkaarten in Drunen. Afgesloten wordt met de hoofdstukken ‘Van Staatsbedrijf PTT naar KPN, PostNL en ING’ en ‘Sociale media’. Het boek heeft 84 kleurenpagina’s.'.

€ 12,50

42

Bert Meijs
Fietste gij?, 25 jaar wielergeschiedenis in Heusden
(Nieuwkuijk, 2013)
Korte samenvatting:
'Als je vroeger ‘fietste’, betekende dat niet dat je op de fiets naar je werk ging of naar de winkel, maar hiermee werd bedoeld dat je aan wielrennen deed. Om deze uitdrukking in ere te houden is het nieuwe themanummer ‘Fietste gij?’ genoemd. Het themanummer is geschreven door Bert Meijs, al meer dan vijftig jaar gepakt door het wielervirus, en die in de afgelopen jaren een inventarisatie maakte van het wielerleven in de huidige gemeente Heusden'.
€ 5,00

41

Bart Beaard
Het Gemeentehuis van Drunen, een bewogen geschiedenis
(Nieuwkuijk, 2013)
Korte samenvatting:
'Het 16 pagina's tellende boekje gaat niet alleen over de geschiedenis van het gemeentehuis van Drunen, maar ook over het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers'.
€ 5,00

39

Bart Beaard
Pauselijke zouaven in Heusden
(Nieuwkuijk, 2012)
Korte samenvatting:
Heemkundige Bart Beaard uit Drunen is allang geïnteresseerd in het leven en wel en wee van zouaven. In Drunen is een straatnaam gewijd aan de zouaaf Jacobus van der Meijden, waarin hij vele jaren gewoond heeft. Wie was deze schoenmaker en wat waren diens motieven om voor de paus te gaan vechten? Beaard ging op onderzoek uit en wilde weten, wie zich uit het heemgebied van Onsenoort als zouaaf aanmeldde. Hij kwam tot een lijst van 41 namen, van wie hij vervolgens genealogische gegevens en andere wetenswaardigheden en illustraties bij elkaar sprokkelde. Dit overzicht was meer dan voldoende om een boekje hierover uit te geven met 48 kleurenpagina's. Ook wordt er informatie gegeven over de eenwording van Italië met de rol van de paus en de zouaven hierin, over de belangrijkste veldslagen en over de overgave in 1870.
€ 7,50

38

Bart Beaard
De Bossche School in Heusden
(Nieuwkuijk, 2012)
Korte samenvatting:
Bart Beaard, een van de bestuursleden van onze vereniging, heeft een inventarisatie gemaakt van de bouwwerken die in de gemeente Heusden en de kernen Bokhoven en Engelen gebouwd zijn onder de architectuur van de Bossche School. Al deze bouwwerken zijn ontworpen door architecten die in de periode tussen 1945 en 1963 de 3-jarige Cursus Kerkelijke Architectuur gevolgd hebben en die bij hun ontwerpen de architectuurtheorie van de benedictijn dom Hans van der Laan (1904-1991) hebben toegepast. Er wordt ook aan andere objecten van de Bossche School aandacht besteed. Zo heeft dom Hans van der Laan een bijzondere typografie ontworpen, die gebruikt wordt voor gekapte inscripties in natuursteen. Verder heeft hij meubilair vormgegeven.
€ 6,00

36

Gini van Wijk
Willy van den Berk en het schaatsdorp Haarsteeg.
(Haarsteeg, 2011)
Gien van Wijk, sinds vele jaren lid van onze vereniging, heeft meer dan twee jaar gewerkt aan een boek over Willy van den Berk als stimulator van de sport in Haarsteeg en in het bijzonder de schaatssport.
Het boek beschrijft twintig jaar schaatshistorie (van 1950 tot 1970) in Haarsteeg e.o. Van Wijk vertelt over de opkomst van het schaatsen in Haarsteeg rond 1950, de oprichting van de IJsclub en de Schaatstrainingsclub enige jaren later en de vele wedstrijden die in die tijd werden georganiseerd op de Nieuwe Wiel, de Brugkamp, de Wielewatjes en op de Oude Maas. Als rode draad loopt door het boek het sportleven van Willy van den Berk, waaronder zijn trainingskampen in Hamar in 1954 en 1956, zijn sportsuccessen en zijn latere activiteiten in de sport als trainer en sportbestuurder. Ook de rol van het “sportlokaal de Hut” en Janus van Engelen als “ijsmeester” komen ruim aan bod. In het boek is er ook veel aandacht voor de schaatssuccessen van Wim van Heijst, Jo en Piet van Heeswijk, Jan Ketels, Bart van Son e.a. en de grote Elfstedentocht revanchewedstrijd in 1963 op de Nieuwe Wiel in Haarsteeg, later ook wel de “Papingdag” genoemd. Het boek is rijk geïllustreerd met 135 foto‟s waarvan een groot gedeelte uit nooit vertoonde particuliere verzamelingen.
€ 12,50

35

Fran Bult & John Straatman
M. Lips te Drunen. Opkomst en groei van een Noord-Brabantse scheepsschroevenfabrikant
(Nieuwkuijk, 2011)
N.V. ‘s-Hertogenbossche Schroevengieterij M.Lips te Drunen beschrijft de opkomst en de groei van een van de grootste scheepsschroevenfabrikanten ter wereld. De jonge ondernemer Max Lips jr. stapte op 1 januari 1934 het Bossche bedrijf van zijn vader binnen en trof een praktisch failliete NV aan. Hij bouwde vanaf 1939 in Drunen de NV uit tot een bedrijf van naam in de maritieme wereld. Deze multinational betekende voor de gemeente Drunen, de tegenwoordige gemeente Heusden, veel, maar zeker ook voor de industriële ontwikkeling van Noord Brabant.
Twee oud-medewerkers van Lips, Frans Bult en John Straatman hebben de geschiedenis van dit internationale bedrijf voor het eerst intensief onderzocht. De technologische oorsprong ligt bij de Bossche ijzergieterij van Chevalier & Co. in 1849. In 1934 nam Max Lips jr. het roer over en maakte er in Drunen een van ‟s werelds grootste scheepsschroevenbedrijven van. Het boek van Bult en Straatman laat naast de bedrijfsontwikkeling van de scheepsschroeven ook andere Lips-loten zien, zoals de metaal-, aluminium- en betonfabriek. Aandacht is er ook voor de uitvindingen en experimenten (auto), de werknemers, de recreatie en de Lipscultuur. Het geheel is rijk geïllustreerd met veel onbekende en bijzondere foto's.
€ 25,00

33

Peter de Jongh, Thijs Stevens en Henk de Wit
Tidak Bicara. Oud-Indiëgangers uit Bokhoven, Drunen, Elshout, Engelen, Haarsteeg, Hedikhuizen, Heesbeen, Herpt, Heusden, Nieuwkuijk, Oud-Heusden en Vlijmen
(Nieuwkuijk 2011)
€ 12,00

32

Toon Groot
Agrarisch Comité van de Oostelijke Langstraat 1961 – 2011.
(Nieuwkuijk 2011)
€ 3,00

31

Hein en Nico de Bonth e.a.
Harmonie de Eendragt van Onsenoort en Nieuwkuijk. 175 jarig bestaan, 1835-2010.
(Nieuwkuijk, 2010)
€ 3,00

27

A.H.P.G. Van der Burgt.
25 eeuwen in vogelvlucht. Heerlijkheid Onsenoort, Abdij Mariënkroon, Mariapoli Mariënkroon.
(Nieuwkuijk, 2009)

€ 7,00

 

 

 

wordpress analytics